Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων

Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων


Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Σουλίου , σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις , σωματεία και εθελοντές καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης ( φροντίδα , μέριμνα και τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζωών ) , της προοπτικής βελτίωσης και της σωστής πληροφόρησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ,

Σας κάνουμε γνωστό ότι έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων είναι δεσποζόμενα ζώα που τα έχουν εγκαταλείψει οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους.

Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να τηρήσουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Ν. 4039/2012 μεταξύ άλλων, υποχρεώσεις τους , και ειδικότερα :
να μεριμνούν για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου τους, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας
να δηλώνουν μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου τους σε κτηνίατρο,
να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου
να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους,
να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,
να μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.
Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνηση του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτόν έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του.
Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς (με σκοπό να αποτραπούν φαινόμενα εγκατάλειψης ζώου) ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο (με σκοπό την αποτροπή παράνομου σκοπού).

Η παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων των ιδιοκτητών του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς επισύρει ,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του Ν. 4039/2012, ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ .
Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων Αυστηρή προειδοποίηση της δημοτικής αρχής Σουλίου για την εγκατάλειψη ζώων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.