Φροσύνη Σουλίου, ένα αρχοντικό χωριό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Φροσύνη Σουλίου, ένα αρχοντικό χωριό (+ΒΙΝΤΕΟ)



Στο ανατολικό άκρο του δήμου Σουλίου, στο όρια του νομού Θεσπρωτίας με τον νομό Ιωαννίνων, βρίσκεται η Φροσύνη – πρώην Κορύστιανη, ένα αρχοντικό χωριό, το οποίο χρησιμοποιούσε ο στρατός του Αλή Πασά προκειμένου να ξεδιψάσει κατά τις επιδρομές του.

Ο οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 600 μέτρων και περικλείεται από τα όρη Παραμυθιάς και Σουλίου, με τον πληθυσμό του – βάσει της απογραφής του 2011 – να φτάνει τους 119 κατοίκους.

Διασχίζοντας κανείς τη διαδρομή μέχρι τη Φροσύνη Σουλίου, ταξιδεύει πίσω στον χρόνο μέσα από γραφικά τοπία και μικρές γέφυρες.

Μεταξύ των αξιοθέατων της περιοχής βρίσκονται 11 εκκλησίες, ενώ το τοπικό καφενείο προσφέρει και εκλεκτούς μεζέδες, ανάλογα με την εποχή.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο στέκει αγέρωχο για τουλάχιστον 750 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το ύψος του φτάνει στα 23,5 μέτρα, με τη διάμετρό του να αγγίζει τα 2,3 μέτρα και στη σκιά του λέγεται πως κάθονταν να ξεκουραστεί ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, κατά τις περιοδείες στα Σουλιωτοχώρια.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης τα ερείπια του Ιουστινάνειου κάστρου.

Η φύση ζωγραφίζει την κάθε εποχή με τα δικά της χρώματα, ενώ στα βράχια και στα δέντρα φωλιάζουν σπάνια πουλιά, ανάμεσα σε μυρωδιές από βότανα και αρωματικά φυτά.



Με πληροφορίες από Wikipedia, epirustravel.eu
Φροσύνη Σουλίου, ένα αρχοντικό χωριό (+ΒΙΝΤΕΟ) Φροσύνη Σουλίου, ένα αρχοντικό χωριό (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 08, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.