ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ


Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το Φιλιάτι και τα χωριά του, έχουν τις τελευταίες δεκαετίες πτωτική πορεία.
Τα μέλη του Συλλόγου μας (Σύλλογος Φιλιαταίων Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ) ή οι πρόγονοί τους, έχουν φύγει από το Φιλιάτι και τα χωριά του, για βιοποριστικούς ή άλλους λόγους, ωθούμενοι και από την επικρατούσα αστυφιλία, ακολουθώντας ο καθένας και καθεμιά, την επιστήμη και τέχνη που επέλεξαν.
Η αγάπη όμως και το ενδιαφέρον για τη γενέτειρα, παραμένουν σε όλους και όλες, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ζωντανά, όπως και η επιθυμία «να γίνει κάτι» έτσι ώστε να σταματήσει ή και να αντιστραφεί η αναφερθείσα πτωτική πορεία. Σε αυτά τα πλαίσια, σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου τη διοργάνωση μιας πρώτης συνάντησης, με όσους/όσες μπορούν και θέλουν, προκειμένου να καταθέσουμε τις ιδέες που υπάρχουν, να συζητήσουμε επί αυτών και ίσως να εστιάσουμε στη συνέχεια σε κάποιες. Λέμε «στη συνέχεια», γιατί οι ενέργειες αυτές απαιτούν συνέχεια και τακτικότητα για να αποδώσουν.
Θα πει κάποιος ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μακριά. Συμφωνούμε, δεν μπορεί η πορεία να αναστραφεί με τις ιδέες των εν Αθήναις ή αλλού Φιλιαταίων, αλλά με τις ενέργειες και πράξεις όσων συνεχίζουν να ζουν εκεί. Όμως οι ιδέες αυτές, δεδομένων και των εμπειριών που υπάρχουν, από την εργασία στην Ελλάδα ή/και αλλού, μπορούν να ωθήσουν κάποιους στο Φιλιάτι για νέα ξεκινήματα. Βέβαια δεν αποκλείεται και η συμμετοχή αποδήμων σε όποια νέα ξεκινήματα είτε εθελοντικά ή και ως επένδυση. Με τις νέες τεχνολογίες και υποδομές, οι αποστάσεις ελαχιστοποιούνται και οι συνεργασίες μακρόθεν γίνονται πιο εύκολες.
Τα παραπάνω αφορούν ιδέες για ιδιωτικά ή συνεταιριστικά νέα ξεκινήματα σε όλους τους πιθανούς τομείς ανάπτυξης π.χ. πρωτογενή παραγωγή, τουρισμό, παραγωγή ενέργειας, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών κλπ. ‘Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον Δήμο και Πολιτεία, που δημιουργούν το απαραίτητο υπόβαθρο (υποδομών, υπηρεσιών, κανόνων κλπ.) για την υποβοήθηση και ώθηση αυτών των νέων ξεκινημάτων. Συνεπώς είναι ευπρόσδεκτες και ιδέες/προτάσεις που θα μπορούσαμε σαν Σύλλογος να προτείνουμε στον Δήμο και την Πολιτεία ή/και να βοηθήσουμε, εθελοντικά, σε ό,τι χρειασθούν.
Μεγάλη σημασία σε νέα ξεκινήματα έχουν οι επιδοτήσεις κεφαλαίου ή/και υπηρεσιών (προς Ιδιώτες, Δήμο κλπ.) που είναι διαθέσιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. και συνεπώς, αν υπάρχουν γνώσεις σε αυτό το χώρο, καλό θα είναι να παρουσιασθούν και να μοιρασθούν με όλους.
Έχουμε συμφωνήσει με τον συμπατριώτη Θωμάς Ντάγκας και τον ευχαριστούμε για αυτό, τη χρήση μίας εκ των αιθουσών που έχει στα σχολεία του στο Χαϊδάρι, για τη συνάντηση που προγραμματίζουμε καταρχάς για την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 (για την ώρα και τον ακριβή τόπο θα επικοινωνήσουμε ξανά). Η ημερομηνία είναι κοντά για μεγάλες προετοιμασίες, όμως δεν προσπαθούμε για κάτι επίσημο, αλλά για κάτι που να έχει ουσία και συνεπώς, όσο γρηγορότερα γίνει τόσο καλύτερα, για να βρούμε το βηματισμό μας και να υπάρχει και συνέχεια με επόμενες ενέργειες στην Αθήνα ή/και στο Φιλιάτι.
Σε αυτά τα πλαίσια παρακαλούμε να μας στείλετε ό,τι ιδέες και προτάσεις είχατε σκεφτεί στο παρελθόν ή έχετε τώρα, προκειμένου να τις οπτικοποιήσουμε και ομαδοποιήσουμε (θα αναφέρουμε πάντα ποιος προσέφερε τις σκέψεις του), έτσι ώστε να πέτυχουμε μια παραγωγική συζήτηση. Παρακαλούμε να είστε πολύ συγκεκριμένοι και να τις συνοδέψετε με τα, κατά την άποψη σας 1. Δυνατά Σημεία της ιδέα/πρότασης 2. Αδύνατα Σημεία της και τις 3. Ευκαιρίες που η ιδέα/πρόταση προσπαθεί να καλύψει 4. Απειλές που θα συναντήσει κατά την υλοποίησή της. Μπορείτε να τις στείλετε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία llentzaris@gmail.com ή sksimeon@gmail.com ή με messenger σε όποιο μέλος του Δ.Σ.
Επίσης, θα προσπαθήσουμε (και παρακαλούμε και σας) να επικοινωνήσουμε τα παραπάνω με σελίδες/ομάδες του Facebook των χωριών του Φιλιατιού αλλά και όπου άλλου μπορεί να αναζητηθεί συμμετοχή και βοήθεια.

Λάζαρος Λέντζαρης
Πρόεδρος του Σύλλογος Φιλιαταίων «Αγία Τριάδα»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.