Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του

Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του

  
Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο βρισκόταν στην είσοδο του χωριού Παγκράτι του Δήμου Σουλίου και σήμερα δεν υπάρχει πιά. 
Γεφύρωνε τον ποταμό Κωκκυτό στην θέση Κουνουπίτσα. 
Είχε κατασκευαστεί το 1730 και το γκρέμισε το 1958 ο εργολάβος Μουνσενίγος για να εκμεταλευτεί τα γερά θεμέλια και να φτιάξει πάνω τους τη νέα τσιμεντογέφυρα. 


Το συγκλονιστικό είναι πως κατά το γκρέμισμα του γεφυριού βρέθηκαν στα θεμέλια τα οστά ενός παιδιού και έτσι έχουμε μία απόδειξη πως ο "μύθος" της ανθρωποθυσίας ήταν αληθινός.
Οδηγίες Πρόσβασης: 
Θα συναντήσουμε την νέα τσιμεντογέφυρα στην είσοδο του χωριού.
Νομός: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Κοινότητα: Παγκράτι
Ποταμός: ΚΩΚΥΤΟΣ
Συντεταγμένες: N 39° 26΄46,2΄΄ E 020° 30΄05,8΄΄
Χρονολογία: 1730
Μορφή: Μονότοξο
Στοιχεία: 
«…όταν τον Αύγουστο του 1958 πήραν να το χαλάσουν, βρέθηκε από τους μαστροχαλαστήδες ανθρώπινος σκελετός, που από το μέγεθός του κι από τη μορφή και το σχήμα των τσαρουχιών φαίνεται πως ήταν παιδικός (τσαρούχια μικρού μεγέθους, χωρίς φούντα, με μύτη γυριστή προς τα πάνω, όπως συνηθίζονταν στα παιδικά τσαρούχια της εποχής), μέσα στα οποία υπήρχαν και τα οστά των ποδιών. Αυτοί που εργάζονταν για το χαλασμό του γεφυριού αυτού, και όσοι περαστικοί την ώρα εκείνη έτυχαν εκεί και είδαν τα οστά και τα τσαρούχια, λένε πως πρόκειται για ανθρώπινο σκελετό, πιθανόν παιδικό, από κορίτσι ίσως, που χτίστηκε μέσα στα θεμέλια του γεφυριού». [από το βιβλίο του Γιάννη Παρόλα, Γη Θεσπρωτών, τ. 2ος, Αθήνα 2011, σελ. 262-263]. Το γεγονός επαληθεύουν σήμερα οι Σπύρος Τσιώτας (1925) και Ζαχάρω Μπίμπου (1938), που ήταν παρόντες στο γκρέμισμα του γεφυριού και στην ανεύρεση του σκελετού. (ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ)
Βιβλιογραφικές και Γραπτές Πηγές: 
Γιάννη Παρόλα, Γη Θεσπρωτών, τ. 2ος, Αθήνα 2011, σελ. 262-263
Προφορικές Μαρτυρίες: Σπύρος Μαντάς 
Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.