ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)



Η Φανότη ή Ντόλιανη είναι ένας οχυρωμένος αρχαίος οικισμός έκτασης 55 περίπου στρεμμάτων, κτισμένος στην κορυφή απότομου λόφου, που υψώνεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καλαμά στο νομό Θεσπρωτίας. 

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. 

Αποτελεί έναν τειχισμένο με διπλό οχυρωματικό περίβολο οικισμό, ο οποίος υπήρξε κέντρο του αρχαίου θεσπρωτικού φύλου των Φανοτέων, που πιστεύεται ότι κατοικούσε στην περιοχή μεταξύ της Μουργκάνας και του μέσου ποταμού Καλαμά. 

Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ωστόσο ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές πιστοποιούν την ύπαρξη οργανωμένης κατοίκησης στο λόφο τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. 

Σε όλη την έκταση της ακρόπολης είναι σήμερα ορατά νεότερα κτίρια υπό μορφή χαλασμάτων, ως επί το πλείστον, κατοικίες αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα. 

Τα νεότερα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με περιβόλους από ξερολιθιά και επικοινωνούν μέσω μονοπατιών, ενώ στο κέντρο του νεότερου οικισμού υπήρχε λιθόχτιστο αλώνι. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα της Ηγουμενίτσας και είναι προσβάσιμος μέσω του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού δρόμου που οδηγεί από την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων προς την Τ.Κ. Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Η απόσταση του χώρου από την Ε.Ο. είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.