ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας, 

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να επιλύονται από τη κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού κ.α). Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. 

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. 

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε στο Δ.Σ. ως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε μια σειρά προβλήματα: 
Θα χρειαστεί ένα μεγάλος αριθμός μασκών μίας χρήσης για τους μαθητές ,το εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό . 
Θα χρειαστούν θερμόμετρα υπερύθρων μετώπου για την θερμομέτρηση μαθητών και εργαζομένων με ασφάλεια αν παραστεί ανάγκη. 
Θα χρειαστούν καλάθια απορριμμάτων με καπάκι για την σωστή και ασφαλή απόρριψη των μασκών μίας χρήσης. 
Δοχεία με αντλία αλκοολούχων, αντισηπτικών διαλυμάτων. 
Υλικά καθαρισμού ……… 

ΟΛΑ αυτά απαιτούν χρήματα που οι σχολικές επιτροπές δεν διαθέτουν. 

Επί πλέον θα πρέπει οι αίθουσες και τα ευαίσθητα σημεία (πόμολα, χερούλια, εσωτερικά κιγκλιδώματα, επιφάνειες θρανίων, κουπαστές κλιμακοστασίων κ.α) να απολυμαίνονται σε κάθε διάλειμμα (με διάλυμα χλωρίου) και όχι μόνο το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων. Καθώς και οι τουαλέτες. 

Γνωρίζετε το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Προφανώς ΟΛΕΣ αυτές οι εργασίες δεν μπορεί να γίνονται μόνο το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων. 

Άρα μπαίνει άμεσα το ζήτημα της μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα φτάσει όποτε θα χρειαστεί και πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού καθαριότητας. 

Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να προβλεφθούν και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός ότι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν είναι σίγουρο πότε και αν θα ανοίξουν δεν παίζει κανένα ρόλο μιας που κάποια στιγμή θα ανοίξουν, έστω το Σεπτέμβρη, και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Ιδιαίτερη φροντίδα επίσης πρέπει να ληφθεί για τους μετακινούμενους μαθητές μας με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Πιο συγκεκριμένα οι μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής των μαθητών. Απαιτείται αύξηση των δρομολογίων, ώστε να εξυπηρετούνται λιγότεροι μαθητές ανά λεωφορείο. Επίσης, στο λεωφορείο πρέπει να παρέχονται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητές, τα οποία θα καλύπτει το κράτος. 

Εμείς πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν χρήματα για να υλοποιηθούν όλα αυτά. Για αυτό και σας καλούμε να αποφασίσουμε στο Δ.Σ. να διεκδικήσουμε έκτακτη γενναία χρηματοδότηση του Δήμου και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών από το κεντρικό κράτος. 

Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχει θέμα με τις αίθουσες,(υπήρχε και πριν την πανδημία). Με τα μέτρα ασφαλείας που η κυβέρνηση προτείνει ,για κάθε μαθητή απαιτούνται (1,5*1,5*3,14) 7,065 τ.μ. δηλαδή σε αίθουσες 40 τ.μ. χωρούν το πολύ 6 μαθητές. 

Προκύπτει θέμα με τον αριθμό ,τις διαστάσεις αλλά και τον αερισμό των αιθουσών. 

( π.χ. νηπιαγωγεία σε νοικιαζόμενες αίθουσες, κατασκευασμένες για καταστήματα, με μεγάλο αριθμό παιδιών). Νομίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με πρόσθετες αίθουσες και εκπαιδευτικό προσωπικό επίσης. 

ΟΛΑ αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν θέμα συζήτησης, απόφασης και διεκδίκησης από τον Δήμο μας. 

Τέλος, το γεγονός ότι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση (για συγκατοίκηση με άτομο ευπαθούς ομάδας) οι μαθητές ουσιαστικά μπορούν να μην προσέλθουν στο σχολείο χωρίς να τους προσμετρούνται οι απουσίες, σε συνδυασμό με το φόβο πολλών οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μπορεί για τον Μάιο και τον Ιούνιο να προκαλέσει μειωμένη την συμμετοχή των μαθητών. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι στόχος και να στηρίζεται σε αυτό ο σχεδιασμός.. 

Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. 

Άλλωστε, όπως διακηρύσσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τα δύσκολα είναι μπροστά. 

(φόβοι και εκτιμήσεις για 2ο κύμα πανδημίας) 

Για να έχουμε ασφαλή σχολεία στο δύσκολο φθινόπωρο πρέπει από σήμερα να φροντίσουμε για αυτό. 

Ηγουμενίτσα 03/05/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας 
Δώρης Δήμας
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.