ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ - ΤΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ - ΤΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗΣ 


Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ζωή μας όλο και πιο συχνά και οι παράγοντες είναι πολλοί. Στην ουσία οι διαταραχές χαρακτηρίζονται απο υπερβολική ανησυχία για το σχήμα και το βάρος του σώματος που οδηγεί σε βλαβερές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους. 

· Νευρική ανορεξία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να πετύχει χαμηλό σωματικό βάρος , λόγω του φόβου που έχει για το πάχος. Το βάρος του είναι τουλάχιστον 15% πιο χαμηλό από το αναμενόμενο που αυτό σημαίνει ΔΜΣ < 17,5 (δείκτης μάζας σώματος). Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω της δίαιτας ή μέσω αποφυγής τροφίμων που πιστεύεται ότι αυξάνουν το βάρος και μερικές φορές με υπερβολική γυμναστική και εκκαθαριστικές συμπεριφορές( Βουλιμικός τύπος ανορεξίας ). Ο ασθενής αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα, θεωρεί ότι το χαμηλό βάρος του δίνει αυτοπεποίθηση την οποία στερείται. Συχνότερα εμφανίζεται σε κορίτσια νεαρής ηλικίας, το άτομο με ανορεξία αυξάνει συνεχώς την αφοσίωση του στη δίαιτα και αποσύρεται από την κοινωνική επαφή. Το 10-20% των πασχόντων , το πρόβλημα τους είναι χρόνιο και δυσεπίλυτο . Τα χαρακτηριστικά του ατόμου που πάσχει είναι φόβος, επιμονή για το βάρος, απώλεια έμμηνου ρύσης, καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση, κατάθλιψη , τελετουργική στάση προς το φαγητό , υπερβολική γυμναστική και άρνηση που ξεσπά σε επιθετικότητα. Οι επιπτώσεις πολλές : αναιμία, οστεοπόρωση , γαστρεντερικά , προβλήματα σκέψης, ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται , αυπνία, αδυναμία, ξηρό δέρμα , lanugo (χνούδι στο δέρμα) κ.α 

· Αδηφαγική διαταραχή η διάγνωση της γίνεται ως εξείς : συχνά επεισόδια υπερφαγίας όπου το άτομο καταναλώνει αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα τροφής, τα υπερφαγικά επεισόδια συνοδεύουνται απο αίσθημα απώλειας ελέγχου και απο το ότι το άτομο τρώει πιο γρήγορα απο το συνηθισμένο, τρώει μέχρι να νίωσει δυσφορία, τρώει χωρίς να πεινάει , μόνο του και κρυφά, νιώθει άγχος ή ενοχές μετα το υπερφαγικό, νιώθουν σαν μια ξένη δύναμη να τους σπρώχνει να φάνε, άγχος με την διατροφή, και συνήθως τα υπερφαγικά είναι 2-3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή δεν χρησιοποιούν εκκαθαριστικές μεθόδους ή υπερβολικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως ασιτία. Τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή παλεύουν συνεχώς και με το αυξημένο βάρος. 

· Νευρική βουλιμία κυριολεκτικά σημαίνει όρεξη όπως του βοδιού , νευρικής φύσης, συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες , χαρακτηρίζεται απο συχνά επεισόδια υπερφαγίας ή διουρητικών προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους. Στα άτομα με βουλιμία η αυτοεκτίμηση επηρεάζεται σημαντικά απο σκέψεις σχετικά με το βάρος και το σχήμα του σώματος . Η βουλιμία συνήθως παραμένει κρυφή λόγω των συναισθημάτων ντροπής σχετικά με τις υπερφαγικές και εκκαθαριστικές συμπεριφορές . Η διαταραχή αυτή είναι εγω-δυστονκή, δηλαδή επιθυμούν να απαλλαγούν απο τα συμπτώματα τους, και συνήθως αναζητούν βοήθεια. Η σκέψη ενός ανθρώπου με βουλιμία είναι << αφού έγινε έτσι , τουλάχιστον ας το κάνω να αξίζει τον κόπο >>. Έτσι συνεχίζει να τρώει μεγάλη ποσότητα μέχρι να φτάσει στο σημείο έντονης δυσφορίας. Η εκκαθάριση της τροφής είναι μια ασφάλεια και ένας τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων τους. 

· Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας είναι ένας τύπος αδηφαγικής διαταραχής που εμφανίζεται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα , όπου οι περισσότερες θερμίδες καταναλώνονται το βράδυ. Άλλα χαρακτηριστικά είναι ότι καταναλώνουν φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αυπνία και ανορεξία τις πρωινές ώρες. Εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους με έντονο στρές αλλά και αύξησης βάρους, λημοκτονούν όλη την ημέρα και την νύχτα τρώνε χωρίς να έχουν πλήρη αντίληψη. Συνεπώς έχουμε τουλάχιστον ένα ξύπνημα κάθε νύχτα στη διάρκεια του οποίου καταναλώνεται φαγητό ή ποτό. 

Νεφέλη Πασιάκου 
Κλινικός Διαιτολόγος –Διατροφολόγος MSc 
Πλατεία Δημαρχείου 9 Ηγουμενίτσα 
Τηλέφωνο : 6983166618 
Σταθερό : 2665102532
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ - ΤΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ - ΤΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.