Ερωτήσεις Δημητρίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Ερωτήσεις Δημητρίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 22/6/2020 πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θέσαμε τις παρακάτω 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ 

1. Πριν ένα δεκαήμερο περίπου, αναστατωθήκαμε από μια πληροφορία ότι ξηλώνεται το εργαστήριο της χημείας στο κτηριακό συγκρότημα του ΤΕΙ και συγκεντρωθήκαμε στο Δημαρχείο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να δούμε πως θα αντιδράσουμε και αν πρέπει να εμποδίσουμε τη μεταφορά των εργαστηρίων. Η πληροφορία τελικά για την ημέρα εκείνη δεν ήταν αληθής. Ότι μαζευτήκαμε όμως αμέσως είναι και ένδειξη της αγωνίας μας για την ύπαρξη των ΤΕΙ στην πόλη μας. Με αφορμή αυτό το συμβάν κύριε Δήμαρχε σας ερωτώ, γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαμε πάρει στις έκτακτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Οι αποφάσεις αυτές προέβλεπαν, να πάνε αντιπροσωπείες αποτελούμενες από εσάς τον Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους φορέων για να συναντήσουν την Υπουργό Παιδείας και τις Πρυτανικές Αρχές και να διαμαρτυρηθούν, για την αναστολή λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη μας. 

2. Κύριε Δήμαρχε, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών τοποθετήθηκε καινούργιος αξονικός τομογράφος ενώ αναμένεται και μαγνητικός τομογράφος. Ο παλαιός αξονικός είχε αποφασιστεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί για λειτουργία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας. Διερωτόμαστε γιατί δεν έχει γίνει η μεταφορά και εγκατάστασή του στο ΤΕΠ; Πήρατε κύριε Δήμαρχε την πρωτοβουλία και απευθύνατε επιστολή στις 9/6ου στον Υπουργό Υγείας, με την οποία του παραπονείστε και δικαίως, ότι «η Ηγουμενίτσα είναι η μόνη πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που στερείται νοσοκομειακής δομής» παρ’ ότι όπως γράφετε στην επιστολή σας, «φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον αναπτυσσόμενους λιμένες της Χώρας το 2ο σε σειρά κίνησης επιβατών». 
Γράφετε στη συνέχεια της επιστολής σας ότι «η κατασκευή του ΤΕΠ αποτέλεσε μια ορθή ενέργεια από την Πολιτεία, η οποία ωστόσο στην πορεία υποβαθμίστηκε σε δομή πρωτοβάθμιας υγείας». Να σας υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι, από το 2018 είχαν προκηρυχθεί επτά θέσεις ειδικευμένου μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το ΤΕΠ. Είχαν υποβληθεί οι αιτήσεις και οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων ιατρών, αλλά η νέα κυβέρνηση ένδεκα μήνες τώρα δεν προχώρησε τις διαδικασίες για την πρόσληψή τους. Γιατί; Μήπως θέλουν να απαξιώσουν πλήρως το ΤΕΠ; Οφείλουμε να αντιδράσουμε ως Δήμος και να απαιτήσουμε ώστε το ΤΕΠ, να εξοπλισθεί με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και να στελεχωθεί με το προβλεπόμενο μόνιμο ιατρικό προσωπικό για να προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες δημιουργήθηκε. 

3. Κύριε Δήμαρχε, ακούγεται ότι οι εργασίες στο δρόμο μπροστά από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, σταμάτησαν για δεύτερη φορά να εκτελούνται. Όποιοι ευθύνονται για το σταμάτημα των εργασιών τώρα στο ξεκίνημα του καλοκαιριού δεν βοηθούν τον τουρισμό της πόλης που προσπαθεί να ανασάνει μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε από τον κορωνοϊό. 

Επιπρόσθετα κύριε Δήμαρχε, από τα δύο περίπτερα που ξηλώθηκαν για τη διάνοιξη του δρόμου, το ένα φρόντισε η ΟΛΗΓ ΑΕ να το μεταφέρει σε καινούργια κατασκευή δίπλα από το νέο πεζόδρομο, απέναντι από την Τράπεζα Πειραιώς και όχι μπροστά της όπως προβλέπονταν. Σας ενημέρωσαν γι’ αυτές τις ενέργειες κύριε Δήμαρχε; Το άλλο περίπτερο τί απέγινε; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των περιπτερούχων; 

4. Πληροφορηθήκαμε ότι οι εργασίες κατασκευής πεζοδρόμων στη Νέα Σελεύκεια σταμάτησαν λόγω προσφυγής κάποιου συνδημότη. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το οικόπεδο 01 στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ 93 πρέπει να ρυμοτομηθεί και να πάει στα όριά του για να κατασκευαστεί ο πεζόδρομος. Να γίνει τοπική πράξη εφαρμογής και μετά να κατασκευαστεί το έργο. 
Να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και στα ΟΤ 67 και ΟΤ 94, δηλαδή να προηγηθεί η τοπική πράξη εφαρμογής και στη συνέχεια να γίνει η κατασκευή του έργου. 
Όσο για το ΟΤ 45 της Α’ ζώνης πρέπει να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη. Δεν χρειάζεται πράξη εφαρμογής, γιατί είναι στην αρχική διανομή του 1932. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες. Είστε έτοιμος κύριε Δήμαρχε να προχωρήσετε στις παραπάνω ενέργειες, για να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργικότητα της Νέας Σελεύκειας; 

5. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ακολούθησαν τοποθετηθήκαμε και ψηφίσαμε με βάση το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών. Ειδικότερα καταψηφίσαμε την εισήγηση στο 6ο θέμα για την επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 69/2019 προγενέστερης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή στο Δήμο Ηγουμενίτσας της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, γιατί στις εκτάσεις που διεκδικεί ο Δήμος δεν περιλαμβάνει όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης που βρίσκεται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού και ιδιαίτερα το τμήμα των 750 μέτρων μπροστά από τα πλατάνια, τα γήπεδα του τένις και το Ξενία, δηλαδή μία από τις καλύτερες περιοχές της πόλης, την περιοχή του πεζόδρομου, του ποδηλατόδρομου και της αναψυχής. Στην έκταση αυτή θα κατασκευάσουν μαρίνα και στα σχέδια είναι να μπαζώσουν τη θάλασσα κατά 35 στρέμματα και να ανεγείρουν κτήρια 2500 τ. μ. και ύψους 7,5 μέτρων. Αυτή την έκταση δεν την διεκδικεί ο Δήμος και την αφήνει με την απόφασή του στην ΟΛΗΓ ΑΕ δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ, για να την πουλήσει μαζί με το λιμάνι σε ιδιώτη επιχειρηματία. 

Ηγουμενίτσα 24/6/2020 
Θωμάς Δημητρίου
Ερωτήσεις Δημητρίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Ερωτήσεις Δημητρίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες