Πρόταση της Λ.Σ. Ηγουμενίτσας προς το ΔΣ για την πώληση του λιμανιού

Πρόταση της Λ.Σ. Ηγουμενίτσας προς το ΔΣ για την πώληση του λιμανιού


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας εκφράζει την αντίθεσή του με τη ιδιωτικοποίηση και την παράδοση του λιμανιού και τμημάτων της “χερσαίας ζώνης” σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Η παράδοση του λιμανιού και τμημάτων του παραλιακού μετώπου για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων θα βάλει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στην θάλασσα. 

Τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετεί και η μέχρι σήμερα δράση της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Η υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί λαϊκή περιουσία. Τα κέρδη της δεν πηγαίνουνε για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και του τόπου. Η δε συνεχής επέκταση της επιχειρηματικής της δράσης της στους χώρους του παραλιακού μετώπου στερεί από τους κατοίκους ελεύθερους χώρους. 

Οι εργαζόμενοι όμως, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τη διαμόρφωση τουριστικής Μαρίνας στο κέντρο της πόλης. την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων καθώς επίσης και χώρων του παραλιακού μετώπου της πόλης, που δεν συνδέονται με τη λειτουργία του λιμανιού. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά από κάθε ιδιωτικοποίηση έρχονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι απολύσεις και η εντατικοποίηση της εργασίας, η επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων, όπως έγινε και με την παράδοση του ΟΛΠ στον κινέζικο μονοπώλιο COSCO. Παραχωρούνται όλοι οι χώροι στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που γιγαντώνονται και βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνουν. 

Επίσης το λιμάνι είναι στρατηγικής σημασίας και θα πρέπει να είναι λιμάνι ειρήνης και φιλίας των λαών και όχι να αξιοποιείται για τους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται συνολικά στην ευρύτερη περιοχή και στους οποίους με ευθύνη των κυβερνήσεων η χώρα μας έχει "χωθεί" μέχρι το λαιμό. 

Το λιμάνι Ηγουμενίτσας και συνολικά οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά όταν υποταχθούν σε έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. 

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας θα παλέψει μαζί με το λαό και την νεολαία: 

1. Να μην δοθεί ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της «χερσαίας ζώνης» σε επιχειρηματικούς ομίλους και να αξιοποιηθούν οι χώροι του παραλιακού μετώπου προς όφελος του λαού. 

2. Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και δωρεάν χρήση για το λαό. Οι παραλίες να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για το λαό και τη νεολαία. 

3. Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια για ανάπτυξη τουριστικής μαρίνας στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων. 

4. Να ανακληθεί η θετική γνωμοδότηση που υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια "ανάσα" από το Λαδοχώρι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ. 

5. Να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση όλοι οι χώροι που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής - πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα, πολιτιστικό κέντρο κλπ) και να αποδοθούν για ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση στο λαό. 

6. Να λειτουργήσει σταθμός πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού. 

7. Nα καλύπτει το λιμάνι τις ανάγκες του λαού, τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της Ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση. 

Ηγουμενίτσα 22/07/2020 
Για την Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας
Πρόταση της Λ.Σ. Ηγουμενίτσας προς το ΔΣ για την πώληση του λιμανιού Πρόταση της Λ.Σ. Ηγουμενίτσας προς το ΔΣ για την πώληση του λιμανιού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.