Ηγουμενίτσα: Σε πλατεία Γιτάνων μετονομάστηκε η πλατεία Τιτάνης

Ηγουμενίτσα: Σε πλατεία Γιτάνων μετονομάστηκε η πλατεία Τιτάνης


H επιτροπή του δήμου Ηγουμενίτσας που γνωμοδοτεί και εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο θέματα που αφορούν ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών, αποφάσισε τη μετονομασία της πλατείας ΤΙΤΑΝΗΣ στην Ηγουμενίτσα, σε πλατεία Γιτάνων.

Η μετονομασία της πλατείας, έρχεται μετά από αίτημα των μαθητών της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, στο οποίο αναφέρεται: 
Είμαστε οι μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας στο πλαίσιο σχετικής δράσης αποφάσισε να υιοθετήσει την πλατεία Τιτάνης στην οδό Κύπρου απέναντι ακριβώς από το κτήριο του 2 ου Γυμνασίου. 
Απευθυνόμαστε στην επιτροπή, αφού μελετήσαμε την ιστορία του ονόματος της πλατείας και εισηγούμαστε την αλλαγή του. 
Το όνομα Τιτάνη δόθηκε από τον καθηγητή της αρχαιολογίας Σωτήρη Δάκαρη στην αρχαία Θεσπρωτική πόλη που βρίσκεται στην τοποθεσία Γκουμάνη. 
Ο καθηγητής στηρίχτηκε στον Στράβωνα και την αναφορά του για την πόλη AD GITANA. 
Θεώρησε ότι το όνομα είναι γραμμένο στην δωρική διάλεκτο και άρα το τελικό Α μπορεί να αντικατασταθεί στην ιωνική διάλεκτο με Η. 
Πίστευε επίσης ότι το αρχικό γράμμα του ονόματος ήταν Τ και όχι Γ. 
Για να το υποστηρίξει αυτό έκανε λόγο για το τοπικό ασβεστολικό πέτρωμα που υπάρχει στην περιοχή και λέγετε τιτανόλιθος. 
Έτσι αποκάλεσε (εσφαλμένα) την πόλη Τιτάνη. 
Όμως στις ανασκαφές που έγιναν στην πόλη από την αρχαιολογική υπηρεσία βρέθηκε μια επιγραφή πάνω σε κομμάτι μολύβδου που περιλάμβανε το όνομα της πόλης στην φράση «εν Γιτάνοις». 
Πρόκειται για την δοτική πληθυντικού του ονόματος τα Γίτανα. 
Η επιγραφή αυτή εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. 
Επομένως απευθυνόμαστε σε εσάς με το αίτημα να μετονομαστεί η πλατεία Τιτάνης απέναντι από το σχολείο μας σε πλατεία Γιτάνων και περιμένουμε την ανταπόκρισή σας.
Ηγουμενίτσα: Σε πλατεία Γιτάνων μετονομάστηκε η πλατεία Τιτάνης Ηγουμενίτσα: Σε πλατεία Γιτάνων μετονομάστηκε η πλατεία Τιτάνης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.