Μ.Κάτσης: «Πάρτυ στο Λιμάνι πριν το ξεπούλημα»

Μ.Κάτσης: «Πάρτυ στο Λιμάνι πριν το ξεπούλημα» 



Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης για την κατασπατάληση χρημάτων φορολογουμένων πολιτών από τη Διοίκηση του ΟΛΗΓ, η οποία δεσμεύει για τα επόμενα 3 χρόνια τον Οργανισμό να πληρώσει σε ιδιωτική εταιρεία security 3 εκατ. ευρώ για φύλαξη λιμενικών εγκαταστάσεων, εκτοξεύοντας κατά +50% τον σχετικό προϋπολογισμό. Η Ερώτηση κατατέθηκε την ίδια ημέρα που ο Μάριος Κάτσης κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής κατά την Επίκαιρη Ερώτησή του για το ξεπούλημα του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης, ότι η Διοίκηση του ΟΛΗΓ έχει εκτοξεύσει το συνολικό ποσό απευθείας αναθέσεων στα 1.750.000 ευρώ μέσα σε 1 μόλις έτος, με 725 απευθείας αναθέσεις. 

Ο Μάριος Κάτσης στην Ερώτηση παραθέτει λεπτομερή στοιχεία και έγγραφα και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας, για το αν και πώς αιτιολογεί τις αποφάσεις του ιδίου και της Διοίκησης του ΟΛΗΓ για υπέρογκη αύξηση, σε σχέση με το 2018 (μόλις δυο χρόνια πριν), των ετησίων δαπανών για υπηρεσίες φύλαξης λιμενικών εγκαταστάσεων και κατά 1 έτος της διάρκειας της σύμβασης, με την οποία πλέον δεσμεύεται σε βάθος 3ετίας ο ΟΛΗΓ, λίγο πριν πουληθεί το 67% μετοχών και το management σε ιδιώτες. Ζητά, επίσης, από τον Υπουργό εξηγήσεις με βάση τη νομοθεσία και τη νομολογία, για το γεγονός ότι ο ΟΛΗΓ δεν ματαίωσε τον μειοδοτικό διαγωνισμό, παρόλο που μόνο 1 εταιρεία κατέθεσε προσφορά σχεδόν στο ύψος του ήδη υπέρογκα αυξημένου προϋπολογισμού, χωρίς έκπτωση, ενώ η ίδια ακριβώς εταιρεία είχε κερδίσει τον ίδιο διαγωνισμό το 2018 στο 69% της σημερινής τιμής. Ζητά, τέλος, από τον Υπουργό να προβεί σε ενέργειες, ώστε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο προϋπολογισμός και να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. 

Σχετικά με τα παραπάνω, ο Μάριος Κάτσης προέβη στην εξής δήλωση: 

«Η διορισμένη «γαλάζια» Διοίκηση του ΟΛΗΓ, των «αρίστων» της ΝΔ, στο πνεύμα της λεηλασίας δημοσίου χρήματος στην οποία έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εν μέσω πανδημίας, προχώρησε ανενδοίαστα μέσα σε 1 μόλις χρόνο, σε όργιο απευθείας αναθέσεων, αλλά και σε εκτόξευση της δαπάνης και της διάρκειας σύμβασης για φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων από εταιρεία security. 725 απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ, ή αλλιώς κατά μέσο όρο 2 απευθείας αναθέσεις και 4.500 ευρώ καθημερινά μοιράζονται, με μεγάλο ποσοστό των αναθέσεων κοντά στο όριο των 20.000 ευρώ για να μη χρειαστεί μειοδοτικός διαγωνισμός. 

Προφανώς, αυτό συμβαίνει με άνωθεν πολιτική κάλυψη. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι Υπουργοί της έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και μάλιστα προκλητικά για τους πιο απίθανος λόγους, το σήμα που δίνεται σε όλα τα στελέχη της και τοπικά είναι «πυρ κατά βούληση» στο Δημόσιο χρήμα. 

Μάλιστα, αυτό το ύφος εξουσίας συμβαίνει τη στιγμή που εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και αγρότες έχουν πληγεί βάναυσα οικονομικά από την πανδημία, αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές με μέτρα ασπιρίνες. 

Όταν το 2ο Λύκειο ζήτησε εγγράφως 300€ χορηγία από τον ΟΛΗΓ για να μεταβούν οι μαθητές σε μαθητικό διαγωνισμό, η απάντηση ήταν «δεν έχουμε λεφτά». Ας μας εξηγήσουν τι κοινωφελές και ανταποδοτικό έργο έχουν παράξει ένα χρόνο τώρα που να δικαιολογεί το αστρονομικό πόσο των περίπου 2.000.000€, σε ποιες τσέπες πήγαν και με τι όρους. 

Την ίδια στιγμή, η μοναδική υπηρεσία για την οποία ο Διοίκηση έκανε διαγωνισμό, αυτή της φύλαξης, προκηρύχθηκε με ετήσια δαπάνη κατά 300.000 ευρώ ή κατά +50% ακριβότερη από ότι είχε γίνει το 2018, παρόλο που ήταν αντίστοιχος διαγωνισμός και τον είχε κερδίσει η ίδια εταιρεία security. Αυτό είναι διαχρονικά το είδος και το ύφος της διακυβέρνησης της Δεξιάς, που συνεχίζει στο πολλαπλάσιο το σημερινό Επιτελικό Κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πελατειακές εξυπηρετήσεις, πλιάτσικο στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, απαξίωση και λεηλασία των ταμείων κερδοφόρων Δημοσίων Οργανισμών, ώστε οι πολίτες να συνηθίσουν στην ψευδή νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι το Κράτος είναι ένας κακός επιχειρηματίας και να παρουσιάζεται τελικά ως «σωτηρία» και μοναδική λύση το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όσο-όσο. Πάρτυ πριν το ξεπούλημα, λοιπόν, στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όπως έκανα και στην Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ενώπιον του Υπουργού Ναυτιλίας, επαναλαμβάνω ότι δεν τους επιτρέπουμε να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία και να ξεπουλήσουν τα ασημικά της πατρίδας μας, το Λιμάνι και τη χερσαία ζώνη, Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας. Ο Θεσπρωτικός Λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του και θα δώσει τις απαντήσεις που αρμόζουν απέναντι σε μια κυνική, πρωτοφανώς αλαζονική και επικίνδυνη για τη χώρα μας, Κυβέρνηση Μητσοτάκη» 

Μ.Κάτσης: «Πάρτυ στο Λιμάνι πριν το ξεπούλημα» Μ.Κάτσης: «Πάρτυ στο Λιμάνι πριν το ξεπούλημα» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.