https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πιτούλης: Οι Αλβανοί εργάτες θα έρθουν έτσι και αλλιώς και χωρίς τεστ Covid

Πιτούλης: Οι Αλβανοί εργάτες θα έρθουν έτσι και αλλιώς και χωρίς τεστ CovidΜε την ανεργία να χτυπάει κόκκινο στην ‘Ηπειρο, εν μέσω κορονοϊού, τρέχοντας με ποσοστό 16,7% και περισσότερους από 21.000 ανέργους καταγεγραμμένους στα βιβλία του ΟΑΕΔ γίνεται… αγώνας δρόμου για να καλυφθούν περίπου 2.500 θέσεις εργατών γης από την Αλβανία για τη συγκομιδή των μανταρινιών στην Θεσπρωτία. 
Οι πρώτες κοπές ξεκινούν σιγά-σιγά μετά τις 15 Νοεμβρίου και υπολογίζεται ότι η περιοχή διαθέτει περισσότερα από 10.000 στρέμματα μανταρίνια κλημεντίνη. 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται εδώ και χρόνια σε πολλούς νομούς της χώρας όπως στην Ημαθία, την Πέλλα, την Δράμα, την Μεσσηνία κ.α. 
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής (Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, Φιλιατών Σπύρος Πάππας) ζητούν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με κοινή τους επιστολή, να ανοίξει άμεσα έστω και προσωρινά το τελωνείο Μαυροματίου στα ελληνοαλβανικά σύνορα με παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ, που θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να έρθουν εργάτες γης και καλυφθούν οι θέσεις εργασίας από «χέρια» Αλβανών. Άλλωστε είναι αυτοί που εδώ και χρόνια μαζεύουν κάθε χρόνο τα μανταρίνια της περιοχής. 

Δεν ανοίγει το τελωνείο Μαυροματίου 
Ωστόσο, λύση επί του παρόντος δεν φαίνεται να δίνεται για τους εργάτες γης από την Αλβανία, γνώριμους στην περιοχή εδώ και χρόνια. «Το τελωνείο Μαυροματίου δεν θα ανοίξει όπως μας ενημέρωσαν και όσοι έρθουν, από την Αλβανία, αυτό θα γίνει από το τελωνείο Κακαβιάς και μόνο, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» είπε στο ethnos.gr ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καρχιμάνης, εκφράζοντας, ωστόσο, τον προβληματισμό του για την απροθυμία να καλυφθούν οι εποχικές θέσεις από χέρια ανέργων της περιοχής. 

Πιτούλης: Θα έρθουν χωρίς έλεγχο - Θα γίνουμε Κίνα

Προβληματισμένος με την κατάσταση εμφανίζεται ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, ζητώντας να ανοίξει το συντομότερο δυνατό το Μαυρομάτι. «Αυτή είναι η νοοτροπία του Έλληνα, γιατί έχουμε μάθει τον Έλληνα να ψάχνει μια θέση στο δημόσιο…» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Πιτούλης και πρόσθεσε: «Εμείς το ζητάμε από το Χαρδαλιά γιατί θέλουμε να προστατέψουμε την περιοχή γιατί οι Αλβανοί θα έρθουν ούτως η άλλως. Όπως ερχόταν τη δεκαετία του ‘90 από τα ποτάμια και τα ρέματα, έτσι και τώρα θα κατακλύσουν την περιοχή χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος και η ευθύνη μετά θα πάει κατευθείαν στην πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ αν εδώ γίνει δεύτερη Κίνα». Eurokinissi

Στο παιχνίδι μπαίνουν «δουλεμπορικά γραφεία»
Οι δήμαρχοι της περιοχής προτείνουν οι εργάτες από την Αλβανία που φτάνουν στο Μαυρομάτι να υποβάλλονται σε rapid test. Όσοι είναι «καθαροί» θα μπαίνουν στη χώρα για να μπορέσει να γίνει η συγκομιδή και η προώθηση του προϊόντος στην αγορά, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους είναι θετικοί στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ηγουμενίτσας, Δώρη Δήμα, η κατάσταση στον κάμπο έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Και αν δεν μαζευτεί έγκαιρα το μανταρίνι θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για την οικονομία του νομού.

«Η πολιτεία δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια την στιγμή που είναι γνωστό ότι κάποιοι εργάτες περνούν τα σύνορα παράνομα χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο και ότι δουλεμπορικά γραφεία κάνανε την εμφάνιση τους στον κάμπο διαφημίζοντας την πραμάτεια τους με Αφρικανούς και Πακιστανούς εργάτες» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Δήμας. Έντονη είναι και η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας καθώς οι περισσότεροι από τους Αφρικανούς και Πακιστανούς εργάτες δεν υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού ενώ δεν τηρούνται πιστά και τα μέτρα ατομικής προστασίας για την διασπορά του ιού. 

Και ενώ δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα, κάποιοι Αλβανοί επιλέγουν την πρόσβαση μέσω της Κακαβιάς για να φτάσουν στη Θεσπρωτία, «Οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώσουν 100 ευρώ για το τεστ κορονοϊού των Αλβανών. Και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν οι Αλβανοί δεν προλαβαίνουν να περάσουν από το τελωνείο εντός 72 ωρών που ισχύει η μέτρηση με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναπληρώσουν οι αγρότες εκ νέου. Αυτό είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο κ. Πιτούλης.

Πιτούλης: Οι Αλβανοί εργάτες θα έρθουν έτσι και αλλιώς και χωρίς τεστ Covid Πιτούλης: Οι Αλβανοί εργάτες θα έρθουν έτσι και αλλιώς και χωρίς τεστ Covid Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Ωραίες κουβέντες από αιρετο.Κι εσείς τι κάνετε για αυτο?Δεν έχετε υπηρεσίες ελεγχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.