ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στις τράπεζες

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στις τράπεζες



Την απαράδεκτη πρακτική των διοικήσεων των τραπεζών υπερασπίστηκε η κυβέρνηση στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. 

Απέναντι στην αναγγελία για κλείσιμο 41 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και 45 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα - και ενώ σε αντίστοιχη κίνηση έχουν προχωρήσει παλαιότερα οι Alpha Bank και Eurobank. 

Ανάμεσα τους είναι το υποκατάστημα της Εθνικής στο Φιλιάτι, όπως και αυτό της Πειραιώς που ήδη υπολειτουργεί. 

Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, απαίτησε να μην κλείσουν τα καταστήματα, ο κόσμος να συνεχίσει να εξυπηρετείται σε αυτά και να μη χάσουν κανένα εργασιακό δικαίωμα οι εργαζόμενοι. 

Οι τραπεζικοί όμιλοι, που ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση τους, που καταπίνουν αδηφάγα τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας με τους πλειστηριασμούς, που χρεώνουν ακριβά τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες, και ακριβότερα σε όσες γίνονται στο γκισέ ,έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους. 

Η πλειονότητα των καταστημάτων που κλείνουν βρίσκονται σε απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές όπως το Φιλιάτι. 

Οι εργαζόμενοι σε αυτά θα έχουν να επιλέξουν την εργασία σε άλλους νομούς και να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Δέχονται αφόρητες πιέσεις για συμμετοχή στην "εθελούσια", αλλιώς θα μπουν σε αργία, με πιθανή προοπτική την απόλυση. Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε να ενημερώνει ότι θα θέσει σε "διαθεσιμότητα" - αργία 140 περίπου εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτά τα καταστήματα και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα να συμμετάσχουν στην οικειοθελή απόλυσή τους! 

Εκβιασμοί και απολύσεις για τους εργαζόμενους , άλλα και οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για τον λαό. 

Τα υποκαταστήματα αυτά των τραπεζών που κλείνουν εξυπηρετούν 47 κοινότητες και 25 συνοικισμούς του Δήμου Φιλιατών 

Το κλείσιμο τους σε συνθήκες πανδημίας θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα συγχρωτισμού στα κοντινά υποκαταστήματα των τραπεζών στην Ηγουμενίτσα. 

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αλιείς και άλλοι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωριών δεν εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία και οι κάτοικοι θα αναγκάζονται στο εξής να χρησιμοποιήσουν ταξί ή Ι.Χ. για να διεκπεραιώνουν τους λογαριασμούς τους. Άρα η μετάβαση προς και από τα υποκαταστήματα της Ηγουμενίτσας θα σημάνει σημαντική οικονομική επιβάρυνση που δεν αντέχουν, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων στον ακριτικό δήμο των Φιλιατών, με τέτοια γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά ,θα είναι σοβαρό πλήγμα στην καθημερινότητα των κατοίκων και θα εντείνει την κοινωνική και οικονομική απομόνωση. 

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (Δεκέμβρης 2019) αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης των λειτουργικών κερδών των τραπεζών 

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς τη ληστεία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και ο λαός για τη στήριξη των τραπεζών, λέγοντας πως «προφανώς και ξέρουμε στα προηγούμενα χρόνια ότι έγινε η ανακεφαλαιοποίηση με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου», ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο διά ταύτα. Δήλωσε ότι κλείσιμο καταστημάτων γίνεται και σε άλλες χώρες, κρύβοντας τις αιτίες που το προκαλούν και κάνοντας λόγο για «προσαρμογή» στις σημερινές συνθήκες. Απέφυγε να απαντήσει για τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και για το πώς θα εξυπηρετούνται κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας έκανε γνωστό αυτό που ήδη ξέρουμε, γιατί «το ζούμε στο πετσί μας» χρόνια τώρα, ότι κύριο μέλημα όλων των κυβερνώντων διαχρονικά είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Συμβαίνει δε και σε άλλες χώρες γιατί με τον ίδιο τρόπο δουλεύει το σύστημα. Ιδιαίτερα στην Ε.Ε. υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις. Πρέπει δε από αυτό να βγουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. 

Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων κάνει ακόμα πιο φανερή την ανάγκη για επιστημονικά σχεδιασμένο κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, που σκοπό θα έχει την ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. 

Για μια τέτοια κοινωνία και οικονομία σας έχουμε καθήκον να αγωνισθούμε. 

Ηγουμενίτσα 12/12/2020
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στις τράπεζες ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στις τράπεζες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 12, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

Σελίδες

Από το Blogger.