Επιστολή Πάσχου στον Πρωθυπουργό για την λειτουργία του click away

Επιστολή Πάσχου στον Πρωθυπουργό για την λειτουργία του click away



Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, 

Σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης για την λειτουργία της αγοράς με την μέθοδο του click away, θέλουμε να εκφράσουμε τις ενστάσεις του εμπορικού κόσμου της Θεσπρωτίας, καθώς η υλοποίηση της έχει πολλαπλές αδυναμίες εφαρμογής. 

Λαμβάνοντας υπόψη την λειτουργία του λιανεμπορίου την περίοδο προ της επιβολής του 2ου lockdown, σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις η τήρηση των μέτρων προστασίας ήταν υποδειγματική και σύμφωνα με την επιτροπή λοιμοξιολόγων δεν παρατηρήθηκε διασπορά του κορονοϊού στις επιχειρήσεις αυτές, επομένως αναμέναμε πιο εφαρμόσιμη πολιτική σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Από την απόφαση προκύπτουν τα εξής προβλήματα υλοποίησης της: 

- Τα περισσότερα μικρά καταστήματα ειδικά της επαρχίας δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να δει τα διαθέσιμα προϊόντα 

- Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις διαθέτουν μόνο ενσύρματα pos και η πληρωμή στην είσοδο του καταστήματος θα καταστήσει επιτακτική την απόκτηση ασύρματου pos. 

- Απαγορεύεται η πληρωμή με μετρητά ενώ στα super market τα μετρητά γίνονται κανονικά αποδεκτά. 

- Ο καταναλωτής που θα δει κάποιο προϊόν στην βιτρίνα θα πρέπει να επιστρέψει σπίτι του να κλείσει ραντεβού και να μεταβεί ξανά στην επιχείρηση για την παραλαβή του. Αυτό δεν αποτελεί περιορισμό μετακινήσεων. 

- Θεσπίστηκε όριο εννέα ατόμων στην αναμονή και προθεσμία 10 λεπτών, ενώ στις τράπεζες καθημερινά, και ειδικά σε περιόδους πληρωμών συντάξεων, οι ουρές καλύπτουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με την αναμονή να ξεπερνά την μία ώρα. 

- Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές και κάτοικοι μικρών χωριών, οι οποίοι εκ του Νόμου δεν είναι υπόχρεοι σε πληρωμή δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, δεν διαθέτουν κάρτες και ως εκ τούτου αποκλείονται από την αγορά. 

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά προβλήματα που ανακύπτουν με την πρώτη ανάγνωση της απόφασης. 

Πιστεύουμε ότι η μέθοδος του click away θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς όλη η Χώρα δεν μπορεί να συγκρίνεται με ένα εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που αναμένεται συνωστισμός. 

Ακόμα δεν μπορούν οι περιοχές που, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, έχουν μειωμένο επιδημιολογικό φορτίο να συγκρίνονται με άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά και να ισχύουν τα ίδια μέτρα σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, και αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω με τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φαίνονται καθαρά στον ορίζοντα και την ανεργία να χτυπά την πόρτα κάθε ελληνικής οικογένειας. 

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση λύσεις και εφαρμόσιμες πολιτικές λειτουργίας των καταστημάτων που να μην εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν της ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. 

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος 
Επιστολή Πάσχου στον Πρωθυπουργό για την λειτουργία του click away Επιστολή Πάσχου στον Πρωθυπουργό για την λειτουργία του click away Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.