Θεσπρωτία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μουσικό Σχολείο

Θεσπρωτία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μουσικό Σχολείο



Με αφορμή την επικείμενη ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Σχολείου (Γυμνάσιου) στον Δήμο Ηγουμενίτσας για σχολικό έτος 2021-2022, καλούμε τους γονείς των μαθητών/τριών που φοιτούν στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών, να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους για εγγραφή του παιδιού/ών τους στο Μουσικό Σχολείο, μετά την αποφοίτησή του/ς από το Δημοτικό Σχολείο.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι γονείς, να αποστείλουν το συντομότερο τα στοιχεία των μαθητών (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, τάξη και σχολείο που φοιτούν, Διεύθυνση Κατοικίας, Τηλέφωνο Επικοινωνίας, e-mail), στο e-mail της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας: a_sxoliki@1345.syzefxis.gov.gr.

Πληροφορίες - Τηλ. Επικοινωνίας 26653 61254

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος

Ο Δήμαρχος Φιλιατών
Σπύρος Παππάς

Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Καραγιάννης


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Τι είναι το Μουσικό Γυμνάσιο ;
Το Μουσικό «Σχολείο» (Γυμνάσιο και αργότερα και Λύκειο) είναι ένα Δημόσιο Γενικής Παιδείας Γυμνάσιο, στο οποίο διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Επιλογής, όπως συμβαίνει σε όλα τα Γενικά Γυμνάσια της χώρας. Με άλλα λόγια είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα Δημόσια Γυμνάσια. Η μόνη διαφορά είναι ότι διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας (Μουσικών οργάνων, Μουσικών συνόλων και θεωρητικών μαθημάτων της Μουσικής) .

2. Ποιος είναι ο σκοπός του ;
Γενικός σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η καλλιτεχνική και αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της μουσικής παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Το σχολείο έχει ανθρωπιστική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί τη μουσική ως εκπαιδευτικό εργαλείο, για τη μαθησιακή, την κοινωνική, την ψυχική και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών. Ειδικότερα, έχει σκοπό την προετοιμασία και την κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, ταυτόχρονα όμως τους προετοιμάζει και στο σύνολο της γενικής παιδείας, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης.

3. Χρειάζεται κανείς να έχει μουσικές γνώσεις για να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο;
Όχι. Για να γίνει δεκτός ένας μαθητής στο Μουσικό Σχολείο δεν είναι απαραίτητο να παίζει ένα μουσικό όργανο ή να γνωρίζει μουσική. Οι εισαγωγικές εξετάσεις ανιχνεύουν αν το παιδί διαθέτει μουσικές δεξιότητες και εμπειρίες.

4. Τί εννοούμε όταν λέμε μουσικές δεξιότητες;
Ρυθμική, φωνητική και ακουστική αντίληψη. Ο μαθητής τραγουδάει, χορεύει, ακούει μουσική. Μπορεί να συνοδεύσει το τραγούδι του και να επαναλάβει με παλαμάκια έναν ρυθμό; Όλα αυτά αποτελούν μουσικές δεξιότητες.

5. Πώς μπορεί να εγγραφεί κάποιος στην Α΄ τάξη του Μουσικού Σχολείου;
Με «εισαγωγικές εξετάσεις». Είναι οι μουσικές δοκιμασίες που απευθύνονται στους υποψηφίους αποφοίτους της ΣΤ' Δημοτικού και διεξάγονται κάθε χρόνο συνήθως τον Ιούνιο.

6. Ποιες είναι οι εξετάσεις που χρειάζεται να δώσει ο υποψήφιος μαθητής της Α' Γυμνασίου;
Οι υποψήφιοι μαθητές αξιολογούνται σε απλά θέματα: Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό Όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό).

7. Χρειάζεται ειδική προετοιμασία γι' αυτές τις εξετάσεις;
Το Μουσικό Σχολείο φροντίζει και γι' αυτό. Καλεί τους υποψήφιους μαθητές πριν τις εξετάσεις και τους προετοιμάζει στα αντικείμενα που πρόκειται να εξεταστούν.

8. Πόσο αδιάβλητες και αντικειμενικές είναι οι εξετάσεις;
Τα θέματα καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και έρχονται σφραγισμένα τις ημέρες των εξετάσεων, ενώ οι εξεταστές και οι επιτηρητές καθηγητές προέρχονται από μουσικά σχολεία άλλων περιοχών.

9. Αν σε κάποιον αρέσει η μουσική, αλλά δεν έχει μουσικές γνώσεις κι ούτε παίζει κάποιο όργανο, θα τα καταφέρει στο Μουσικό Σχολείο;
Ασφαλώς και θα τα καταφέρει. Αρκεί να του αρέσει η μουσική και να θέλει να μάθει.

10. Κάποιος μαθητής έχει μουσικές γνώσεις και συνεχίζει να παρακολουθεί μουσικά μαθήματα. Γιατί να έρθει στο Μουσικό Σχολείο;
Το Μουσικό Σχολείο προσφέρει μια σφαιρική και πολύπλευρη γνώση γύρω από τη μουσική. Ακόμη και αν ένα παιδί έχει μουσική παιδεία, στο Μουσικό Σχολείο θα έχει την ευκαιρία να μάθει, να δει και να ακούσει πολλά περισσότερα σε σχέση με τη μουσική.

11. Πόσο διευρυμένο είναι το ωράριο του Μουσικού Σχολείου;
Τα παιδιά απασχολούνται στο Μουσικό Σχολείο μία ή δύο διδακτικές ώρες την ημέρα περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία γενικής παιδείας. Όμως συμμετέχουν σε δραστηριότητες εποικοδομητικές και ευχάριστες που τα ξεκουράζουν. Το διδακτικό ημερήσιο πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 8-9 ώρες διδασκαλίας (42 ώρες εβδομαδιαίως) με ένα διάλειμμα το μεσημέρι, όπου παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν στους μαθητές.

12. Πώς μεταφέρονται τα παιδιά προς / από το Μουσικό Σχολείο;
Για τη μετακίνηση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου προσφέρεται δωρεάν μεταφορά από και προς την περιοχή κατοικίας με ειδικά μισθωμένα λεωφορεία ή ταξί.
Θεσπρωτία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μουσικό Σχολείο Θεσπρωτία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μουσικό Σχολείο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.