Παραδοσιακά τραγούδια της Θεσπρωτίας (Νέο CD) | Συνέντευξη με το Δημήτρη Μπούση (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παραδοσιακά τραγούδια της Θεσπρωτίας (Νέο CD) | Συνέντευξη με το Δημήτρη Μπούση (+ΒΙΝΤΕΟ)


Πέρασαν περισσότερα από 60 χρόνια από όταν ο Δημήτρης Μπούσης από την Πλακωτή Θεσπρωτίας πρωτάκουγε κάποια από τα γνωστά Ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια της εποχής.

Αν και τις δεκαετίες που μεσολάβησαν ηχογραφήθηκαν εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, αυτά που κάποτε λέγανε οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας "με το στόμα", χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, είτε στο σπίτι και στο καφενείο, είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμη και κατά τη διάρκεια των σκληρών εργασιών τους, κάποια από αυτά, για διάφορους λόγους λησμονήθηκαν και δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Χρειάστηκε ένας απλός άνθρωπος που έχει καημό ότι δεν τελείωσε το γυμνάσιο, πετυχημένος όμως στη ζωή του, με το μεράκι και την αποφασιστικότητά του, να τα καταγράψει στο σκληρό δίσκο του μυαλού του. Η εντύπωση που του έκαναν ως νέος, ήταν αρκετή, μαζί με το χάρισμά του, το δυνατό μνημονικό του, να καταγραφούν μετά από δεκαετίες και να κυκλοφορήσουν σε ένα δίσκο (CD) από τη General Music.


Οι στίχοι, τα λόγια δηλαδή των τραγουδιών όπως και οι μελωδίες αποτυπώθηκαν από τον κ. Μπούση πρόχειρα σε ένα μαγνητόφωνο. Έπειτα ανέλαβαν ορισμένοι από τους αξιότερους μουσικούς της Ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης και ηχογράφησαν τα τραγούδια για να κυκλοφορήσει ο δίσκος.

Είναι όντως ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή όταν μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος βούτηξε στις αναμνήσεις του και ανέσυρε ατόφια, μετά από δεκαετίες πολύτιμα απομεινάρια του παραδοσιακού πολιτισμού μιας άλλης, ιδιαίτερα δύσκολης εποχής, της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Μια προσπάθεια που εκφράζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που μεγάλωσαν με αυτούς τους σκοπούς, που με αυτά τα λόγια διασκέδαζαν τα προβλήματά τους, τροφοδοτούσαν τα όνειρά τους και παίρνανε δύναμη για να πετύχουν και να κερδίσουν όσα κατάφεραν στη ζωή τους και σήμερα χαίρονται οι απόγονοί τους, ακόμη κι ας μην το ξέρουν.
Αυτή είναι και η διδαχή αυτής της δουλειάς. Άνθρωποι που διανύουν την τρίτη ηλικία, κι αφού έζησαν μια δύσκολη ζωή, νιώθουν χρέος τους να καταγράψουν και να διαφυλάξουν τα βιώματά τους και να τα μεταφέρουν στους απογόνους τους, σε ένα παρόν που δε θυμίζει και πολλά από το παρελθόν του τόπου και τα ανάλογα βιώματά τους.

Ελπίζουμε η συγκεκριμένη δουλειά να παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να συνδράμουν στην προσπάθεια καταγραφής σπάνιων πολιτιστικών δειγμάτων του παραδοσιακού πολιτισμού και της προφορικής λογοτεχνικής παράδοσης των Θεσπρωτών του περασμένου αιώνα και τη μετάδοσή τους στο σήμερα, όσο πιο αυθεντικά γίνεται.

Σημείωση: Ορισμένα από τα τραγούδια του δίσκου είναι σε κάποιους παλιότερους πολύ γνωστά, δεδομένου ότι υπάρχουν σε ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις, ενώ κάποια άλλα αποτελούν παραλλαγές παραδοσιακών τραγουδιών που συναντούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ιδιαιτερότητα του νέου CD έγκειται στο γεγονός αφενός ότι τα περισσότερα ηχογραφούνται σε επαγγελματική δουλειά για πρώτη φορά, ενώ άλλα που αφορούν παραλογές, αποτυπώντονται όπως ακριβώς τραγουδιότανε στη Θεσπρωτία του περασμένου αιώνα.

Το CD πωλείται από το βιβλιοπωλείο ΜΗΤΣΕΛΟΥ στην Ηγουμενίτσα, ενώ σύντομα θα προστεθούν κι άλλα σημεία πώλησης στη Θεσπρωτία και στην Αθήνα.
ΤΙΜΗ: 10 ΕΥΡΩ

Συνέντευξη του Δημήτρη Μπούση στους δημοσιογράφους 
Βαγγέλη Αναστασίου και Κωνσταντίνο Τσώνη:

Οι μουσικοί που ηχογράφησαν το δίσκο είναι οι εξής:
Νίκος Δάσκαλος: Τραγούδι
Μάκης Μποροδήμος: Κλαρίνο
Θανάσης Πρεμέτης: Βιολί
Χρήστος Γούλας: Λαούτο
Γιάννης Χαραλάμπους: Ντέφι

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: GENERAL MUSIC
ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΣΗΣ
Παραδοσιακά τραγούδια της Θεσπρωτίας (Νέο CD) | Συνέντευξη με το Δημήτρη Μπούση (+ΒΙΝΤΕΟ) Παραδοσιακά τραγούδια της Θεσπρωτίας (Νέο CD) | Συνέντευξη με το Δημήτρη Μπούση (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.