“Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες)

“Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες)

Παρέλαση των Λυκόπουλων 25η Μαρτίου 1966


Παλιά άλμπουμ άνοιξαν και ασπρόμαυρες φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν, ώστε άνθρωποι που υπήρξαν μαθητές στην Ηγουμενίτσα τις δεκαετίες του 1950 – 1960 να συναντηθούν διαδικτυακά και να ανταλλάξουν αναμνήσεις από το μαθητικά τους χρόνια.

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου, περιγράφει με κείμενο του στη σελίδα “Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση” ο Αναστάσιος Βασιάδης, πλαισιωμένο με φωτογραφίες από το αρχείο του και το αρχείο παλιών συμμαθητών:
“Για τους παλιούς μαθητές της Ηγουμενίτσας, η επέτειος της 25ης Μαρτίου ξαναζωντανεύει τις μνήμες μιας εποχής που φαίνεται τόσο μακρινή, αλλά και τόσο κοντινή «Αναπολώντας…εν Ηγουμενίτση!»

Εν αναμονή της εθνικής εορτής διαμορφώνονταν μια χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα που ξεκινούσε αρκετές ημέρες νωρίτερα, με τις πρόβες των μαθητικών παρελάσεων.
Με χαρά και ενθουσιασμό ακούγονταν τα ρυθμικά σφυρίγματα που έδιναν τον ρυθμό στους μαθητές που μετείχαν στις πρόβες, που πλην άλλων γλύτωναν και από τα μαθήματα, εκείνες τις ώρες.
Στις παρελάσεις της Εθνικής Εορτής λάμβαναν μέρος κυρίως οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου που ιδρύθηκε αργότερα, του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και για όσο διάρκεσε ο θεσμός, του Λυκείου.
Βέβαια αναπόσπαστα τμήματα των παρελάσεων προέρχονταν από την Προσκοπική Κοινότητα με τα Λυκόπουλα, τους Πρόσκοπους και τις Οδηγούς.
Αργότερα και για κάποια χρόνια μετείχαν στην παρέλαση και τμήματα της οργάνωσης Αλκίμων.
Σημαντική σειρά στην παρέλαση είχε και το τμήμα μαθητριών της Οικοκυρικής Σχολής Ηγουμενίτσας.
Περιστασιακά παρέλαυναν τμήματα ενστόλων από το 628 Τάγμα Πεζικού Φιλιατών, από την Διοίκηση Χωροφυλακής και τα γνωστά ΤΕΑ.

Ως δείκτες μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, χρησιμοποιούνταν ναύτες που υπηρετούσαν στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Κυρίως όμως η παρέλαση ήταν υπόθεση των μαθητών και των προσκόπων.
Ορισμένες χρονιές το βράδυ της 25ης Μαρτίου, ακολουθούσε εκ νέου παρέλαση λαμπαδοφορίας, με την χρήση πυρσών, που κατασκευάζονταν από τους ίδιους τους μαθητές με καρφωμένα τενεκοκούτια στην άκρη ξύλινης ράβδου στα οποία τοποθετούνταν στουπιά εμποτισμένα με πετρέλαιο, των οποίων η φλόγα διαρκούσε αρκετή ώρα.


Παρέλαση του Δημοτικού Σχολείου την 25η Μαρτίου 1964
25η Μαρτίου 1969 Νυχτερινή λαμπαδηδρομία στην παραλιακή λεωφόρο
Παρέλαση των Λυκόπουλων 25η Μαρτίου 1966
Παρέλαση προσκόπων
1963 Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας
1971 Το Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας


“Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες) “Αναπολώντας εν Ηγουμενίτση…” | Η 25η Μαρτίου στο παρελθόν (φωτογραφίες) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.