Υποβαθμίζουν και άλλο την ποιότητα ζωής των κατοίκων - Γιατί δεν αντιδρά ο Δήμος Ηγουμενίτσας;

Υποβαθμίζουν και άλλο την ποιότητα ζωής των κατοίκων - Γιατί δεν αντιδρά ο Δήμος Ηγουμενίτσας;



Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Λαδοχωρίου αλλά και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων & Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου "Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ", στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, αποφασίστηκε η χωροθέτηση της προβλήτας 1, ως σημείο μεταφοράς των αδρανών υλικών.

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή και χρειάστηκε τελικά να μετρήσει διπλά η ψήφος της προέδρου, ώστε να περάσει η εισήγηση του διευθύνοντα συμβούλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αφού η απόφαση δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η ψηφοφορία έληξε με ισοψηφία, αφού μειοψήφησαν ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΛΗΓ και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, ενώ υπερψήφισαν η πρόεδρος κα Δηλαβέρη, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Πορφύρης και ο εκπρόσωπος των καβοδετών κ. Τακλάκογλου.

Και ενώ αρχικά συμφωνήθηκε να γίνει δεκτή με email η ψήφος του κ. Στέφανου Πάσχου ο οποίος δεν ήταν παρών, τελικά η ψήφος του, που ήταν αρνητική, δεν προσμετρήθηκε.

Αποτέλεσμα, η πόλη της Ηγουμενίτσας, να επιβαρυνθεί και με το κομμάτι των αδρανών υλικών, μαζί με τη σκόνη και τον θόρυβο που τα συνοδεύουν.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη αντίδραση, τόσο από τη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, όσο και από της κοινότητες Γραικοχωρίου και κυρίως του Λαδοχωρίου.

Υπενθυμίζουμε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, στις 17 Ιουλίου 2017, υπήρξε αρνητική γνωμάτευση για τη χωροθέτηση των αδρανών υλικών, στο σημείο μετά από τα τσιμέντα, με την αιτιολογία πως "Οι αρνητικές επιπτώσεις για το Λαδοχώρι είναι πολλαπλές: Θόρυβος, οπτική ρύπανση, θολερότητα θαλάσσης, σκόνη, διατάραξη οικοσυστήματος, συγκοινωνιακό φορτίο, θέματα που θα επιδράσουν αρνητικά την τουριστική κατεύθυνση της περιοχής. Η διακίνηση βαρέων οχημάτων και η φόρτωση αδρανών υλικών στα πλοία θα προκαλούσε σοβαρότατα θέματα σκόνης, η οποία θα κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατεί σχεδόν άπνοια δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα και στην υγεία των κατοίκων ενώ θα απέτρεπε και την παραμονή τουριστών στην περιοχή. Όσο και αν η περιοχή της προβλήτας είναι 700μ περίπου από τον οικισμό, ο θόρυβος είναι ενοχλητικός."

Η νέα θέση που αποφασίστηκε να πραγματοποιείται για τη μεταφορά των υλικών, είναι μόλις 100 μέτρα από τον οικισμό. Οπότε φαντάζει περίεργο να μην υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις, πλην του βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριου Κάτση, ο οποίος ζήτησε την ανάκληση της απόφαση του ΟΛΗΓ.

Θα πρέπει όμως να μας απαντήσει και η διοίκηση του λιμανιού, εάν δεν χρειάζεται εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά αδρανών από την προβλήτα 1 και εάν κάτι τέτοιο προβλέπεται στο master plan του οργανισμού.

Ή είναι απαραίτητο να προηγηθεί τροποποίηση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων του λιμένα καθώς δεν προβλέπεται η φόρτωση αδρανών;

Όπως επίσης θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση του Master Plan του λιμένα Ηγουμενίτσας πριν ξεκινήσει η φόρτωση αδρανών.

Ήδη υπάρχουν δύο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για φόρτωση αδρανών στην δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ


2) Στην θέση Τσιμέντα στην Ηγουμενίτσα .

Απλά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που προβλέπονται από την απόφαση περιβαλλοντικών όρων

Σε κάθε περίπτωση η φόρτωση αδρανών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ποινικό αδίκημα. Ν4042/12.
Υποβαθμίζουν και άλλο την ποιότητα ζωής των κατοίκων - Γιατί δεν αντιδρά ο Δήμος Ηγουμενίτσας; Υποβαθμίζουν και άλλο την ποιότητα ζωής των κατοίκων - Γιατί δεν αντιδρά ο Δήμος Ηγουμενίτσας; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.