Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για καταγγελλόμενο παράνομο διορισμό και προαγωγής υπαλλήλου στην ΕΥΠ στην Ήπειρο

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για καταγγελλόμενο παράνομο διορισμό και προαγωγής υπαλλήλου στην ΕΥΠ στην Ήπειρο



Την ανάγκη διερεύνησης καταγγελλόμενου παράνομου διορισμού και προαγωγής υπαλλήλου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στην Ήπειρο, επισημαίνει η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη.
Την ερώτηση συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου, Μ. Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Μπάρκας και Μ. Τζούφη, Αν. Τομεάρχης Παιδείας.
Ακολουθεί η ερώτηση:
κύριε Πρωθυπουργέ,
Με το από 6.3.2021 δημοσίευμα της, η Εφημερίδα των Συντακτών προέβη στην αποκάλυψη μίας φερόμενης ως παράνομης πρόσληψης ενός υπηκόου τρίτης χώρας – μη μέλους της Ε.Ε. στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. (https://www.efsyn.gr/.../284432_kroysma-aristeias-kai...
)
Μάλιστα, με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αναλάβει επί Πρωθυπουργίας σας κι ενώ έχετε μεταφέρει στο πρόσωπό σας την εποπτεία της Ε.Υ.Π. διοικητική θέση ευθύνης στο νομό Ηπείρου, αν και είναι εντελώς αμφίβολο το αν διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα κι ενώ το εν λόγω πόστο είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήκοος τρίτης χώρας εκτός Ε.Ε. φαίνεται να προσλήφθηκε στην Ε.Υ.Π. κατά παράβαση των όρων της σχετικής προκήρυξης το 2008.
Πρόκειται για την υπ’ αριθμ. 471.1/30/459543/25-6-08 προκήρυξη με την οποία προκηρύσσονταν εκατόν είκοσι (120) θέσεις πρόσληψης, μεταξύ των οποίων και 2 θέσεις ΔΕ7 μεταφραστών της αλβανικής γλώσσας.
Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων οριζόταν για το χρονικό διάστημα από 1 έως 10 Ιουλίου 2008. Στην παράγραφο 2 της προκήρυξης και στα γενικά προσόντα διορισμού, περιλαμβανόταν ο όρος ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ενώ για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, «θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την απόκτησή της, μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων».
Στην αίτηση που θα έπρεπε να υποβάλουν οι υποψήφιοι υποχρεώνονταν να επισυνάψουν το βιογραφικό τους όπως και νόμιμα επικυρωμένα αντίγραφα της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.
Στα απαραίτητα δικαιολογητικά διορισμού, συμπεριλαμβάνονταν ένα αντίγραφο ποινικού μητρώου, απολυτήριο Λυκείου (καθώς επρόκειτο για θέσεις Δ.Ε.) κι ένα πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α (όπου θα βεβαιωνόταν ότι ο υποψήφιος έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει νομίμως λάβει απαλλαγή).
Ανάμεσα στους υποψηφίους που κατέθεσαν τη σχετική αίτηση φαίνεται πως ήταν κι ένας ομογενής από την Αλβανία, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε υπηρετήσει στο ελληνικό προξενείο των Τιράνων ως μεταφραστής.
Ο εν λόγω υποψήφιος, ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται με το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να είχε πολιτογραφηθεί κατά τους όρους της προκήρυξης κατά τον κρίσιμο χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ώστε να μην διαθέτει περαιτέρω ούτε και αστυνομική ταυτότητα, ελληνικό διαβατήριο, ποινικό μητρώο ή πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά παρά ταύτα, στις 21 Απριλίου 2009, η αίτησή του έγινε δεκτή και ορκίστηκε ως υπάλληλος της Ε.Υ.Π..
Σήμερα, ο εν λόγω υπάλληλος φαίνεται να έχει αναλάβει επιτελική θέση ευθύνης στο κλιμάκιο της Ε.Υ.Π. στον νομό Ηπείρου αλλά και να περιφέρεται στα Ιωάννινα «διαφημίζοντας» στην τοπική κοινωνία την επιτελική θέση, την οποία φαίνεται πως με άλλου είδους και μη αξιοκρατικά κριτήρια του δώσατε, εκθέτοντας παράλληλα ανεπίτρεπτα την Υπηρεσία!
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κος Πρωθυπουργός:
1. Τί προτίθεστε να κάνετε για την εν λόγω καταγγελία; Θα διερευνηθεί το σύννομο της πρόσληψης του εν λόγω υπαλλήλου αλλά και της προαγωγής του σε μια τόσο κρίσιμη επιτελική θέση ευθύνης στην Ήπειρο; Θα προβείτε στη θέση του εν λόγω υπαλλήλου σε αργία / αναστολή άσκησης καθηκόντων, ως κατά νόμο προβλέπεται;
2. Θα διερευνηθούν και αποδοθούν οι κατά νόμο ευθύνες τόσο του ιδίου όσο και της Υπηρεσίας σε περίπτωση μη σύννομης πρόσληψής του;
3. Θα διερευνηθούν και αποδοθούν οι κατά νόμο ευθύνες σε περίπτωση μη σύννομης προαγωγής του σε θέση ευθύνης και μάλιστα σε ένα τόσο καίριο για την εθνική ασφάλεια πόστο ή μήπως η έλλειψη τυπικών προσόντων επί Πρωθυπουργίας σας δεν αφορά μόνο στον Διοικητή της Ε.Υ.Π. αλλά και στην Ε.Υ.Π. συλλήβδην;
4. Σε τί επίπεδο πληροφοριών είχε πρόσβαση ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας κατά τα καταγγελλόμενα; Θα διερευνηθεί σε κάθε περίπτωση η δράση του αλλά και η πιθανή διαρροή υπηρεσιακών θεμάτων εκ μέρους του, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα μόνο εχέμυθος ο εν λόγω καταγγελλόμενος δεν φαίνεται να είναι;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την ενίσχυση του κλιμακίου της Ε.Υ.Π. στην Ήπειρο;
Μερόπη Τζούφη Oλόκληρη η ερώτηση ΕΔΩ:
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για καταγγελλόμενο παράνομο διορισμό και προαγωγής υπαλλήλου στην ΕΥΠ στην Ήπειρο Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για καταγγελλόμενο παράνομο διορισμό και προαγωγής υπαλλήλου στην ΕΥΠ στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.