Ηγουμενίτσα: Οι νενέκοι του ΟΛΗΓ λογόκριναν τον Κολοκοτρώνη...!!!

Ηγουμενίτσα: Οι νενέκοι του ΟΛΗΓ λογόκριναν τον Κολοκοτρώνη...!!!
BeFunky-collage%2B-%2B2021-03-24T002046.543

Μια ομάδα νεαρών το Σάββατο 20/3 ξεκίνησε να φτιάχνει ένα γκράφιτι με τη μορφή του ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον τοίχο μικρού κτίσματος που βρίσκεται έναντι του κτιρίου της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα.

Επηρεασμένοι από τη μόδα του τελευταίου διαστήματος με τα γκράφιτι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εν όψει του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του '21, θέλησαν να συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο, στον εορτασμό, στέλνοντας το μήνυμα της επανάστασης.

Την Κυριακή 21/3 ολοκληρώθηκε το γκράφιτι όπως το βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, αναγράφοντας κάτω από τη μορφή του Κολοκοτρώνη, τη γνωστή του ρήση: "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους".

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση αναφέρεται για πρώτη φορά σε επιστολή του 1822, στην οποία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει για πρώτη φορά τη φράση «φωτιά και τσεκούρι» καλώντας τους κατοίκους χωριών της Αχαΐας να συμμετάσχουν στην πολιορκία της Πάτρας… ή να υποστούν τις συνέπειες. Παρ' όλα αυτά η φράση έχει ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με την έναρξη των επιχειρήσεων του Γέρου του Μοριά εναντίον όσων είχαν προσκυνήσει τον Ιμπραήμ ακολουθώντας το παράδειγμα του Δημητρίου Νενέκου το 1827.

1

Την επόμενη όμως ημέρα, Δευτέρα 22/3, η ρήση του Κολοκοτρώνη σβήστηκε από τον τοίχο, όπως διαπιστώνετε και στην παρακάτω φωτογραφία, από τους ίδιους τους δημιουργούς του.

162016984_1636813406514135_7221898997592293451_n

Για να λάβει την τελική του μορφή την Τρίτη 23/3 με την προσθήκη του συνθήματους της επανάστασης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ", με την υπογραφή από κάτω της ΟΛΗΓ Α.Ε. που έδωσε την άδεια στους νεαρούς να προβούν στο γκράφιτι, αλλά και συνεισέφερε και τα υλικά. Με λίγα λόγια ήταν ο χορηγός της δράσης!!!

2

Φαίνεται πως η γνωστή ρήση του Γέρου του Μοριά για τους προσκυνημένους του τότε, ενόχλησε τους προσκυνημένους του σήμερα κι έτσι φαίνεται πως ανάγκασαν τους νεαρούς να αλλοιώσουν το γκράφιτι που οι ίδιοι σχεδίασαν για να προσαρμοστούν στα κελεύσματα των ..."χορηγών"!

Έφτασαν με λίγα λόγια οι προσκυνημένοι του σήμερα, να λογοκρίνουν τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη για να ωραιοποιήσουν την ιδέα της επανάστασης!

Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί (και ενδεχομένως εύστοχα) ότι η χρήση μιας ακραίας έκφρασης βίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μη επαναστατική περίοδο, όπως αυτή που ζούμε. Άλλωστε, η συγκεκριμένη έκφραση έχει χρησιμοποιηθεί πολιτικά, ακόμη και από την ακροδεξιά!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον τοίχο των προσκυνημένων, δεν μιλάνε για προσκύνημα...!!!
Προβαίνουν σε χορηγίες για την ιδέα της ελληνικής επανάστασης την ώρα που ξεπουλάνε σπιθαμή προς σπιθαμή την πατρίδα που οι ήρωες του '21 ελευθέρωσαν.

Ας πάρουν οι ίδιοι οι νεαροί πρώτα απ' όλα την εμπειρία αυτή, ως μήνυμα για το τι χρειάζεται για να τροφοδοτηθεί μια επαναστατική ιδέα, χωρίς γονική συναίνεση και δίχως χορηγούς!

Ας αντιληφθούν έπειτα όλοι οι υπόλοιποι, αύριο μέρα που είναι, ότι εδώ και 200 χρόνια όσοι καπηλεύονται την έννοια της πατρίδας και το νόημα της επανάστασης, είναι οι ίδιοι που πολεμούν συνεχώς κάθε επαναστατική ιδεά και πράξη...!!!

Κι αν σε κάποιους δεν αρέσει η ακραία φράση του Κολοκοτρώνη, ας θυμούνται έναν άλλο λόγο του

Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου

                                                                              (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)

Ηγουμενίτσα: Οι νενέκοι του ΟΛΗΓ λογόκριναν τον Κολοκοτρώνη...!!! Ηγουμενίτσα: Οι νενέκοι του ΟΛΗΓ λογόκριναν τον Κολοκοτρώνη...!!! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες