150.000€ αναθέσεις με μία απόφαση, στα χέρια του δημάρχου Φιλιατών

150.000€ αναθέσεις με μία απόφαση, στα χέρια του δημάρχου Φιλιατών

Τη δυσκολία του Δήμου Φιλιατών, να ανταπεξέλθει με ιδία μέσα στις ανάγκες 47 τοπικών κοινοτήτων και 25 συνοικισμών, τη γνωρίζουμε όλοι.

Ο Δήμος διαθέτει μόνο τρία μηχανήματα έργου, ένα διαμορφωτή γαιών (γκρέιντερ), ένα JCB με καταστροφέα χόρτων και ένα φορτοεκφορτωτή, καθώς και δύο χειριστές μηχανημάτων, διαθέτοντας παράλληλα ελάχιστο εργατικό προσωπικό.

Θα περίμενε κανείς, η δημοτική αρχή να αξιοποιούσε το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", ώστε να χρηματοδοτηθεί για την προμήθεια μηχανημάτων, για να αρθεί η αδυναμία εκτέλεσης εργασιών με ιδία μέσα. Όπως και να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του Δήμου.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, εξ όσων γνωρίζουμε.

Με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να αναγκάζεται, για ακόμα μία φορά, να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο τρόπος όμως που επιλέγει η δημοτική αρχή Φιλιατών για τη διαδικασία πραγματοποίησης των εργασιών, μέσω των απευθείας αναθέσεων, σίγουρα δεν είναι και η πιο συμφέρουσα για τους δημότες.


Για να μπορέσει μάλιστα να τηρηθεί τυπικά η νομοθεσία, δεν διστάζει να προχωρά σε κατάτμηση των εργασιών.

Τελευταίο παράδειγμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών στις 13 Απριλίου 2021, όπου με απόφαση στο 3ο θέμα, δίνεται η εξουσιοδότηση στα χέρια του Δημάρχου Φιλιατών, να προχωρήσει σε 11 απευθείας αναθέσεις, συνολικού ποσού, 149.200€. (Μειοψήφησε μόνο ο κ. Κολιομίχος)

Η δημοτική αρχή, εάν ακολουθούσε τη διαγωνιστική διαδικασία και όχι τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, είναι βέβαιο πως θα εξασφάλιζε μία μεγάλη έκπτωση, προς όφελος του δήμου και των δημοτών.

Όπως επίσης μπορείτε να δείτε στον πίνακα, στις περισσότερες αποφάσεις, γίνεται κατάτμηση έργου, ώστε το ποσό να είναι κάτω από  24.800€ με Φ.Π.Α.  

Άλλη ανάθεση για τη δημοτική ενότητα Φιλιατών και άλλη ανάθεση για τη δημοτική ενότητα Σαγιάδας.

Ελπίζουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει αυτές τις περιπτώσεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η δε δημοτική αρχή Φιλιατών να διεκδικήσει από την πολιτεία οχήματα και μόνιμο προσωπικό, ώστε να μη χρειάζεται να ακριβοπληρώνει σε ιδιώτες, εργασίες που είναι στις πάγιες υποχρεώσεις της. 




150.000€ αναθέσεις με μία απόφαση, στα χέρια του δημάρχου Φιλιατών 150.000€ αναθέσεις με μία απόφαση, στα χέρια του δημάρχου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 21, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.