Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλιατών για την αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλιατών για την αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας



Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Φιλιατών στο θέμα: Έκφραση γνώμης για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου «Λειτουργία του υφισταμένου λιμένα Σαγιάδας , στη Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών , Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου, συζητήθηκε ακόμη μια φορά το θέμα της «χερσαίας ζώνης λιμένα» Σαγιαδας.

Στην εισήγηση του Δημάρχου αναφέρεται ότι:

«Η ζώνη λιμένος Σαγιάδας υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΟΛΗΓ Α.Ε, ενώ η περιοχή υπάγεται διοικητικά στον δήμο Φιλιατών. Στη σημερινή κατάσταση ο Λιμένας Σαγιάδας εξυπηρετεί τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς καθώς και διερχόμενα σκάφη αναψυχής ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτελεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας ήδη υφιστάμενης κατάστασης. Μέσω της αδειοδότησης και της σχετικής έκδοσης Περιβαλλοντικών όρων η λειτουργία του λιμένος θα έχει θετικές επιδράσεις για τη Σαγιάδα και κατ΄επέκταση για το Δήμο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των εντοπίων».

Για ποια εξυπηρέτηση γίνεται λόγος, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω αυτή υπάρχει ήδη;

Και παρακάτω: «Η μελέτη εκπονείται με σκοπό την αδειοδότηση της λειτουργίας του αλιευτικού κατά κύριο λόγο λιμένα Σαγιάδας , η οποία αποτελεί υφιστάμενη εγκατάσταση και λειτουργεί δεκαετίες , καθώς και τουριστικού καταφυγίου».

Από όσο γνωρίζουμε μια μελέτη εκπονείται σε περίπτωση καινούργιας εγκατάστασης και όχι μιας ήδη υφιστάμενης εγκατάστασης, εκτός και αν πρόκειται για αλλαγή χρήσης.

Την αλλαγή δηλαδή του χαρακτηρισμού από αλιευτικό καταφύγιο σε τουριστικό (μαρίνα).

Αυτό ακριβώς ειπώθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στη συζήτηση που προκαλέσαμε.

Τέλος ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την έκφραση θετικής γνώμης για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιατί για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση απαραίτητη για την κατασκευή έργου – συντήρησης και λειτουργίας , θα πρέπει προηγουμένως να έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες. Εισήγηση που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ.

Θέλουμε λοιπόν να επισημάνουμε ότι:

Η αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας σε τουριστικό διευκολύνει τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Όσο θα πλησιάζει η ώρα της πώλησης, το θέμα της «χερσαίας ζώνης» θα μπαίνει συνέχεια στην επικαιρότητα. Οι υποψήφιοι αγοραστές ήδη κάνουν τους λογαριασμούς τους τι μεγιστοποιεί την κερδοφορία τους και τι όχι.

Η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. ως εντολοδόχος και εκτελεστής της κεντρικής εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής, φροντίζει έγκαιρα και με οποιονδήποτε τρόπο να ενισχύσει την δύναμη και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού προκειμένου να τον κάνει ποιο ελκυστικό κα ποιο κερδοφόρο στους επίδοξους επενδυτές και αυριανούς κυρίαρχους του Λιμανιού και του παραλιακού μετώπου. Προσπαθούν να ανεβάσουν τη τιμή πώλησης τονίζοντας ότι εκτός από το λιμάνι Ηγουμενίτσας υπάρχει και η «προίκα» του παραλιακού μετώπου, τα λιμάνια σε Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα. Οι χάρτες που συνοδεύουν τα τεύχη δημοπράτησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ αποκαλυπτικοί.

Η απόφαση του Δ.Σ. Φιλιατών βοηθά σε αυτό.

Ο λαός μας όμως δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή στο έγκλημα που σχεδιάζεται.

Θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά.

Ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού, ανάλογα με τα σχέδια που έχει για αυτό, θα καθορίσει και την χρήση της «χερσαίας ζώνης», δηλαδή και της παραλίας της Σαγιάδας. Όμως δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό ότι ένας επιχειρηματικός όμιλος θα καθορίζει την ανάπτυξη, τις τύχες του λαού και τόπου, με βάση την πορεία της κερδοφορίας του.

Εδώ η Δημοτική αρχή και η πλειοψηφία της μείζονος αντιπολίτευσης, πλην του κ. Λιανού που καταψήφισε, αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες.

Αν η Δημοτική Αρχή θέλει πραγματικά να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των Σαγιαδινών, να εναντιωθεί εδώ και τώρα στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας. Να εκφράσει ΤΩΡΑ την αντίθεση της συνολικά στην παραχώρηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτες.

Πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να συνεδριάσει το Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα την πώληση του λιμανιού και την παραχώρηση της «χερσαίας ζώνης».

Να επικαιροποιηθούν οι διεκδικήσεις του δήμου συγκεκριμένα ,με καθαρές κουβέντες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φιλιατών καταψηφίσαμε την εισήγηση και καλέσαμε στο να παρθούν μέτρα για την ενημέρωση των δημοτών μας, να συντονιστούμε με τους Μ.Φ. του τόπου και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Τώρα πριν να είναι αργά. Τώρα πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης. Η αναμονή και ο καθησυχασμός που καλλιεργεί η δημοτική αρχή, λειτουργεί σε βάρος του λαού και του τόπου.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Φιλιάτες 21/04/2021

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Λαέρτης Ρέγκας
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλιατών για την αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλιατών για την αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 21, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.