Δήμος Σουλίου: Πόσο έτοιμοι είμαστε για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου;

Δήμος Σουλίου: Πόσο έτοιμοι είμαστε για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου;



Βρισκόμαστε 4 ημέρες πριν το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου, με τους φορείς του τουρισμού να βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας, αν και οι φετινές συνθήκες δημιουργούν αίσθημα αβεβαιότητας. 
Ωστόσο με γνώμονα την περσυνή χρονιά (που μόνο ως χαμένη δεν χαρακτηρίζεται και που παρουσίαζε παρόμοια με φέτος χαρακτηριστικά), οι ελπίδες για θετικό πρόσημο στο τέλος της σεζόν, είναι μεγάλες.

Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως για την έναρξη του τουρισμού;

Αχέροντας
Η κατάσταση στο μονοπάτι που οδηγίες στο φαράγγι δεν ειναι καλή. Τα ξύλινα γεφυράκια και οι διάδρομοι ανακατασκευάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο η επικινδυνότητα παραμένει καθως τα μολυσμένα πλατάνια βρίσκονται ακόμα στο μονοπάτι αν και είναι σε εξέλιξη διαδικασία απομάκρυνσης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους στα υπόλοιπα πλατάνια. Η σήμανση και οι κάδοι απορριμμάτων είναι εξαφανισμένοι. Τα γκράφιτι σε διάφορα σημεία του μονοπατιού δημιουργούν ένα άκρως αντιαισθητικό θέαμα μέσα στην οργιώδη βλάστιση. Τα φερτά υλικά απο τις βροχές δεν εχουν καθαριστεί, με επαγγελματίες να ζητούν αμεση παρέμβαση με έγγραφο τους. Τέλος και μεταξύ άλλων το ζήτημα της δημιουργίας πάρκινγκ, παραμένει ζήτημα

Ελέα
Η πρόσβαση στην πρώτη πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και το μοναδικό “επισκέψιμο” αρχαιολογικό χώρο του δήμου, είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη και ανάλογα με το όχημα που την προσεγγίζετε, από τις βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου όταν μεγάλοι όγκοι από πέτρες και βράχια βρέθηκαν στο οδόστρωμα, δημιουργώντας καθιζήσεις. Η αποκατάσταση του δρόμου, δεν εχει πραγματοποιηθεί.

Πεζόδρομος
O κατ’ ευφημισμόν πεζόδρομος της Κ. Καραμανλή καθώς και τα πλακόστρωτα που το περιβάλουν, είναι στην χειρότερη κατάσταση από την δημιουργία τους, με τα σημάδια από το πέρασμα των εργασιών για το αποχετευτικό δίκτυο, να δημιουργούν μια αποκρουστική εικόνα που σε τίποτα δεν θυμίζει τη παλιά Παραμυθιά. Και μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, “αγνοείται” ο φάκελος του χαρακτηρισμού του ιστορικού κέντρου.

Πύργος Κούλια
O Πύργος Κούλια, αν και είναι ο πλέον οργανωμένος αρχαιολογικος χώρος παραμείνει κλειστός λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του covid-19, ενώ ταυτόχρονα παραμένει το πρόβλημα της πρόσβασης λεωφορείων. Ο χώρος θα μπορεί να ανοίξει σύμφωνα με τα νέα μέτρα από τις 14 Μάϊου, ωστόσο ερώτημα παραμένει με τι προσωπικό θα λειτουργήσει.

Ταυτόχρονα και μεταξύ άλλων:
Στις κατασκηνώσεις παρουσιάζεται πλήρη στασιμότητα αναμένοντας την μονιμη παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο δήμο Σουλίου.
Τα βυζαντινά λουτρά αν και είναι και υπαίθριος αρχαιολογικός παραμένουν κλειστά χωρίς να εμπίπτουν στους χώρους που απαγορεύονται η λειτουργεία τους για τον περιορισμό της διάδοσης του covid-19
Το κτήριο Bvlgari, παραμένει ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στο κέντρο της πόλης που περιμένει την εγκατάσταση του αναδόχου για την μετατροπή του σε κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Η μεταφορά του 1ου κοιμητηρίου και η ανάδειξη του Ι.Ν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσιάζει εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς.
Η τσιμεντόστρωση του δρόμου προς την πιστά αεροπτεριστών, παραμένει αίτημα στο πρωτόκολλο.
Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο του Αγ. Αρσενίου χρήζει συντήρησης
Το καταφύγιο της Ελαταριάς παραμένει ημιτελές
Ο Καλαμάς παραμένει τελείως αναξιοποίητος
Η σήμανση των μονοπατιών παραμένει ιδέα
Η καστροπολιτεία της Οζντίνας παραμένει μια ανεκμετάλλευτη εκπληκτική περιοχή

Μέσα σε ολο αυτό το περιβάλλον, η δημοτική επιτροπή τουρισμού δεν εχει συνεδριάσει ούτε μια φορά, δεν εχει θεσπιστεί ενα συντονιστικό όργανο των φορέων του τουρισμού (δημοτική επιτροπή, σύλλογος ξενοδόχων και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, κοινοπραξία αγρ. 21, εμπορικός σύλλογος), δεν εχει δημιουργηθεί πλάνο προβολής και δεν εχει ολοκληρωθεί η τουριστική ταυτότητα.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως υλοποιούνται μια σειρά από δράσεις που θα βοηθήσουν (στην καλύτερη περίπτωση από την σεζον του 2022) το τουριστικό προϊόν, όπως τα έξυπνα περίπτερα τουριστικής ενημέρωσης, τα διαδραστικά ολογράμματα, κ.α, ενώ για φέτος αναμένεται να ανανεωθούν τα τουριστικά φυλλάδια και τα τουριστικά βίντεο καθώς και θα δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός τουριστικός οδηγός.

Συμπέρασμα, η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινάει με σοβαρά προβλήματα και είμαστε ανέτοιμοι για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας.
Χρήστος Γκορέζης
Δήμος Σουλίου: Πόσο έτοιμοι είμαστε για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου; Δήμος Σουλίου: Πόσο έτοιμοι είμαστε για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου; Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.