https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Η χερσαία ζώνη ανήκει στους πολίτες

Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Η χερσαία ζώνη ανήκει στους πολίτεςΟ Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας ασχολείται με την πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ και της χερσαίας ζώνης πάνω από μια δεκαετία – για όσους δεν το γνωρίζουν, επισυνάπτουμε ανακοίνωση του 2011.

Η θέση μας ήταν πάντα αντίθετη στα σχέδια των κυβερνήσεων για πώληση, αλλά και στην τακτική των τοπικών πολιτικών – βουλευτών, δημάρχων – απέναντι σ’ αυτή την προοπτική.

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών και καθώς φτάνουμε στην τελική ευθεία φαίνεται ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση για σύγκρουση με την κυβέρνηση, ειδικά στο θέμα της εκχώρησης της χερσαίας ζώνης σε ιδιώτη. Η Δημοτική Αρχή όφειλε από καιρό να πρωτοστατήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καλώντας τους κατοίκους να τις στηρίξουν. Αν δεν το κάνει, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Πρέπει να παρέμβουν οι πολίτες και σύλλογοι που τους εκπροσωπούν – επαγγελματικοί, υπηρεσιών, επιστημονικοί, παιδαγωγικοί, κοινωνικοί, πολιτισμού – για να υπερασπιστούν το μέλλον αυτής της πόλης, πριν υποθηκευθεί για δεκαετίες, με κοινά αιτήματα και κοινή στάση.

Να απαιτήσουμε, ως κάτοικοι αυτής της πόλης, να περιοριστεί κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον στα όρια του νέου λιμένα και μέσα «από τα κάγκελα». Άμεσα, ν’ αποδοθούν στους δημότες το παλιό λιμάνι, το πάρκινγκ απέναντι από την Αντιπεριφέρεια, το βόρειο τμήμα, το Δρέπανο, τα λιμάνια Πλαταριάς και Συβότων. Κανένας ιδιώτης να μη βάλει χέρι στο παραλιακό μέτωπο. Η χερσαία ζώνη αποτελεί το ζωτικότερο τμήμα της πόλης, ικανό ν’ αναπτυχθεί για αναψυχή, τουρισμό, οικονομικά προς όφελος όλων μας κι όχι για μια ανώνυμη εταιρεία που θ’ αποκόψει την πόλη από τη θάλασσα.

Να καταστήσουμε σαφές στην κυβέρνηση, με όλους τους πρόσφορους, ακόμη και δυναμικούς τρόπους, πως μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τους τοπικούς πολιτικούς και τις όποιες αντιδράσεις τους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει κάτι που δεν το θέλουμε. Κανένας ιδιώτης και καμιά «επένδυση» δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην κοινωνική αντίθεση κι αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

Δείτε την ανακοίνωση του 2011:

Δούρειος ίππος η Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΛΗΓ) για το ξεπούλημα της θεσπρωτικής γης

Από αιφνίδιο αναπτυξιακό οργασμό κατελήφθη η ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία κάνει αλλεπάλληλες επενδυτικές προτάσεις για το καλό της Θεσπρωτίας και των κατοίκων της, όπως διατείνεται.

Μόνο που αυτές οι επενδύσεις σχετίζονται με παράλληλες αιτήσεις για παραχωρήσεις ζωτικών χώρων στα παράλια του νομού ή αλλαγής χρήσης τους, ενώ πρόσφατα επιστρέψαμε σε αλήστου μνήμης χρόνια, όπου το λιμεναρχείο αστυνόμευε την παράλια ζώνη της Ηγουμενίτσας.

Συμπτωματικά δε, αυτός ο αναπτυξιακός οργασμός κορυφώθηκε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. βρίσκεται στις υπό πώληση κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας.

Έτσι, τα αλλεπάλληλα κύματα ανάπτυξης σκάνε το ένα μετά το άλλο στις θεσπρωτικές ακτές από τη Σαγιάδα μέχρι τα Σύβοτα και υπόσχονται μαρίνες, εμπορευματικά κέντρα και τουριστικά λιμάνια, αρκεί βέβαια, εμείς οι ιθαγενείς να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν δίχως να παραδώσουμε στην ΟΛΗΓ Α.Ε. την κυριότητα στη χρήση των εν λόγω «φιλέτων».

«Φιλέτα» που θα μπορούσαν, ίσως, να αποτελέσουν ικανή «προίκα» για τον επόμενο αγοραστή της Ανώνυμης Εταιρείας και να του εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη, εκτός από το κύριο «φιλέτο» που είναι το λιμάνι. Συνηθίζεται δε, οι ιδιώτες – «επενδυτές» να αγοράζουν κρατικές εταιρείες τις οποίες το κράτος έχει αναπτύξει προηγουμένως.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΟΛΗΓ Α.Ε. κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες πολυσέλιδο έντυπο για αυτά που σκοπεύει να κάνει. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το έντυπο αναφέρεται σε έργα υποδομών του λιμένα, στην αξιοποίηση της ακίνητης (περιουσίας;) της ΟΛΗΓ Α.Ε., στο νέο λιμάνι του Schengen, σε θέματα εκσυγχρονισμού και προβολής και στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Δηλαδή, σε πράγματα αδιάφορα για τους κατοίκους, τον δήμο και τις επιχειρήσεις της πόλης, αφού πρόκειται για εσωτερικά ζητήματα μιας εταιρείας.

Μόνο που εδώ δεν αναφερόμαστε σε μια απλή ανώνυμη εταιρεία, αλλά σε κάποια που υπάρχει επειδή υπάρχει το φυσικό λιμάνι και η γεωγραφική θέση της Ηγουμενίτσας. Και κάπου εκεί τελειώνει η εμπλοκή όλων εμάς των υπολοίπων στα ζητήματα οφέλους και ανάπτυξης. Όλα τα υπόλοιπα τα καρπώνεται η Ανώνυμη Εταιρεία. Αποτελεί δε, πρόκληση η δημοσιοποίηση των ισολογισμών της, τη στιγμή που ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι υπερχρεωμένος κι η ίδια έχει αποκλείσει με κάγκελα τη μισή πόλη. Μέχρι φυσικά να την μετατρέψει ολόκληρη σε μεσόγεια πόλη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας είναι συνδικαλιστικό όργανο αλλά και θεσμικός φορέας που ενδιαφέρεται για την πρόοδο των μελών του, μέσα σε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης της πόλης και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Δεν θα αναλωθούμε σε νομικίστικες συζητήσεις και τα συναφή. Ούτε η ύπαρξη διατάξεων, οδηγιών (και δεν συμμαζεύεται) θα μας εμποδίσει από τη διεκδίκηση αυτού που θεωρούμε δίκαιο για τον τόπο. Το πρόβλημα θα το λύσουν οι κάτοικοι της πόλης κι όχι η ανταλλαγή επιστολών κι ανακοινώσεων.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Απαιτούμε την απόδοση πάγιου, ικανού ανταποδοτικού οφέλους από την Ανώνυμη Εταιρεία προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ώστε να πραγματοποιηθούν τα έργα ανάπτυξης που απαιτούνται, από την εκλεγμένη δημοτική αρχή προς όφελος των πολιτών.

Ξεπερνούμε το γεγονός ότι τέτοια ανταποδοτικά οφέλη δεν δόθηκαν ποτέ στον Εμπορικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας, ως αποζημίωση για τη ρύπανση, την όχληση και τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις και ζητούμε την άμεση σύνδεση του λιμένα με την τοπική αγορά – με μέσο μεταφοράς, με πεζόδρομο, με ποδηλατόδρομο – ώστε να ωφεληθούμε από τον όγκο των επιβατών που αναμένουν επιβίβαση.

Απαιτούμε να σταματήσει το Duty Free τις παράνομες πωλήσεις προϊόντων και να σταματήσει η ΟΛΗΓ Α.Ε. να κάνει τα στραβά μάτια.

Απαιτούμε να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για τη δημιουργία του λιμένα Schengen στο χώρο του παλιού τελωνείου και να υποχωρήσει η ΟΛΗΓ Α.Ε. στα όρια του νέου λιμένα, ξηλώνοντας τα κάγκελα του αποκλεισμού και παραχωρώντας το παρκινγκ στον Δήμο.

Πόσο μάλλον, απαιτούμε να σταματήσει να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην παράλια ζώνη της πόλης και στα λιμάνια της Πλαταριάς και Συβότων. Όπως αναφέραμε, μας λείπουν τα χρήματα που καρπώνεται η Εταιρεία, όχι οι ιδέες.

Περιμένουμε να δούμε τα σχέδια της Ανώνυμης Εταιρείας για την κρουαζιέρα και το πώς σκοπεύει να αποβεί ευεργετική για τις επιχειρήσεις και τον τόπο.

Καλούμε τον Δήμο Ηγουμενίτσας να δηλώσει την έμπρακτη αντίθεσή του στα σχέδια κυβέρνησης – ΟΛΗΓ Α.Ε. για το ξεπούλημα της θεσπρωτικής γης, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τους κατοίκους, ώστε να μη χαθεί η τελευταία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης του τόπου. Είναι μεγάλη η ευθύνη του Δήμου Ηγουμενίτσας να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του λιμένα και να ηγηθεί της παλλαϊκής προσπάθειας ώστε η διαχείρισή του να αποβεί προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνίας.

Καλούμε το Επιμελητήριο να κινητοποιήσει τους επιχειρηματίες της Θεσπρωτίας.

Καλούμε τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να θέσουν το ζήτημα της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν επικίνδυνα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα ενημερώσει τους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες της πόλεις και θα ζητήσει τη συμπαράσταση των υπόλοιπων φορέων του νομού. Ελπίζουμε, όμως, πως δεν θα είναι ο Σύλλογος αυτός που θα σηκώσει το βάρος της αντίδρασης.

Το λιμάνι και τα παράλια της Θεσπρωτίας είναι ο πνεύμονας του νομού. Με το ξεπούλημά τους, θα χαθούμε όλοι!!!

Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Η χερσαία ζώνη ανήκει στους πολίτες Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Η χερσαία ζώνη ανήκει στους πολίτες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.