Ενημέρωση για την ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

Ενημέρωση για την ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας



Ποιός νόμος ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των Πρότυπων ΕΠΑΛ;
Την ίδρυση και λειτουργία των Πρότυπων ΕΠΑΛ ορίζει ο νόμος 4763/2020 που εξειδικεύεται από τον εκπαιδευτικό οδηγό με ΦΕΚ Κ3/58084/25-05-2021 και όχι ο νόμος 4692/2020 που ορίζει τη λειτουργία των πρότυπων άλλων τύπων σχολείων.

Ποιό είναι το πρόγραμμα σπουδών των Προτύπων ΕΠΑΛ;
Η φοίτηση είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’. Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολιστικού χαρακτήρα, μαθήματα τομέα, μαθήματα ειδικοτήτων, και πρακτική άσκηση μία ημέρα της εβδομάδας για τις τάξεις Β’ και Γ’ και για έξι (6) ώρες, σε θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του εργαστηριακού μέρους των μαθημάτων.
Οι μαθητές σε κάθε τμήμα της Α’, Β’ και Γ’ τάξης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τους είκοσι δύο (22), (από 27 μαθητές ανά τάξη). Στους μαθητές χορηγούνται δωρεάν τα διδακτικά βιβλία και τα λοιπά διδακτικά μέσα και χορηγούνται κρατικές υποτροφίες και το Δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των μαθητών.

Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Πρότυπων ΕΠΑΛ;
Στους αποφοίτους του Πρότυπου ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού Λυκείου και επιπλέον πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Επίσης οι απόφοιτοι του Πρότυπου ΕΠΑΛ έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μαθητείας διάρκειας 9 μηνών σε θέσεις του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της επιλογής τους και στην ειδικότητά τους, όπου αμείβονται με το κατώτερο θεσμοθετημένο μισθό με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Μετά το πέρας της μαθητείας ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε πανελλήνιες εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ τους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 5 και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (με αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα και ενισχυμένη μοριοδότηση για διορισμό στο δημόσιο τομέα). Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα είτε με το πτυχίο επιπέδου 4 είτε με του επιπέδου 5 μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια.

Πώς γίνεται η εγγραφή στα Πρότυπα ΕΠΑΛ;
Η εγγραφή των μαθητών γίνεται χωρίς εξετάσεις και χωρίς κατώτατο βαθμό απολυτηρίου Γυμνασίου. Οποιοσδήποτε απόφοιτος Γυμνασίου μπορεί να εγγραφεί κατατασσόμενος κατά φθίνουσα σειρά βαθμού του απολυτηρίου τίτλου εγγραφής μέχρι την κάλυψη όλων των διατιθέμενων θέσεων οι οποίες δύνανται να είναι και περισσότερες από τους ενδιαφερόμενους μαθητές.

Ποιό είναι το εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού προσωπικού στα Πρότυπα ΕΠΑΛ;
Ουδεμία αλλαγή δεν γίνεται στο εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού προσωπικού του υφιστάμενου ΕΠΑΛ, καθώς οι οργανικές τους θέσεις εντάσσονται στο Πρότυπο ΕΠΑΛ και ουδεμία οργανική θέση δε χάνεται. Επιπλέον εντός του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας ιδρύεται μόνιμο Κέντρο Επιμόρφωσης που θα εξυπηρετεί όλους τους τομείς και ειδικότητες των εκπαιδευτικών του Πρότυπου ΕΠΑΛ, Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων της Ηπείρου, Ιονίων νήσων και Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό Πρότυπο ΕΠΑΛ αυτών των περιοχών.

Χάνονται ή δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας;
Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ οι εκπαιδευτικοί έχουν μείωση ωραρίου κατά 4 ώρες εβδομαδιαίως λόγω αυξημένων διδακτικών απαιτήσεων, επίσης με την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με τη στελέχωση του κέντρου επιμόρφωσης και με τους νέους τομείς που θα ενταχθούν στο Πρότυπο ΕΠΑΛ θα δημιουργηθούν στην πλήρη ανάπτυξή του, 40 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Από πού θα χρηματοδοτηθεί το Πρότυπο ΕΠΑΛ;
Έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την κτηριακή υποδομή και ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αγορά σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού όλων των τομέων και ειδικοτήτων του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας.

Η ευκαιρία που δίνεται στην ακριτική Θεσπρωτία από την απόφαση της πολιτείας να ιδρύσει Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. στην πόλη της Ηγουμενίτσας, θα ωφελήσει πολλαπλώς μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλη τη τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Από μας τη Δ.Δ.Ε Θεσπρωτίας, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και από την αποφασιστικότητα και την συνέργεια της τοπικής κοινωνίας, εξαρτάται η επιτυχία αυτού του καινοτόμου θεσμού.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ της Δ/νσης Δ.Ε.
Ευάγγελος Κοσιώρης
Ενημέρωση για την ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Ενημέρωση για την ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.