Το βουλιάξανε...

Το βουλιάξανε...



Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια, από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, το σημερινό ΔΣ και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανάσιος Πορφύρης.

Αυτά τα δύο χρόνια, με δεκάδες ρεπορτάζ μας, τονίζαμε τις αλόγιστες σπατάλες, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό.

Δυστυχώς κανενός δεν ίδρωσε το αυτί και κανένας δεν αντέδρασε σε αυτές τις πρακτικές, όσο και εάν "φωνάζαμε" προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για να φτάσουμε στην 25η (!!!) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού στις 6 Αυγούστου 2021, όπου εγκρίθηκε η Ετήσια Οικονομική Έκθεση της εταιρείας για την 18η εταιρική χρήση (01/01/2020 - 31/12/2020).

Σύμφωνα με αυτή, τα καθαρά κέρδη της ΟΛΗΓ Α.Ε. για το 2020, έκαναν βουτιά στις 93.940€, την ίδια ώρα που το 2019 ανέρχονταν σε 1.572.167€ και το 2018 σε 2.243.675€
Το δε μέρισμα προς το μοναδικό μέτοχο, το ΤΑΙΠΕΔ που ανήκει στον ελληνικό λαό, ήταν μόλις 31.236€.


Ρίχνοντας μια ματιά και στα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών και συγκεκριμένα από το 2010, διαπιστώνουμε πως κατά μέσο όρο τα κέρδη της ΟΛΗΓ ΑΕ ήταν 1,4 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος.

Η σημερινή διοίκηση κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο (αφορά τη χρήση για το 2020) να εξανεμίσει τα κέρδη, "της μεγαλύτερης Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου στην Περιφέρεια Ηπείρου", όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο διευθύνων σύμβουλός της.

Θα μου πείτε το προφανές. Μέσα στην πανδημία, δεν υπήρχαν πολλά δρομολόγια και ήταν μειωμένα και τα έσοδα. 
Θα σας απαντήσω με την κοινή λογική. 
Όταν βλέπουμε το μαγαζί μας να έχει μειωμένα έσοδα, μεριμνούμε να μειώσουμε και τα έξοδα και όχι να τα αυξήσουμε (βλέπε security, δεκάδες εξωτερικούς συνεργάτες, διαγωνισμοί με μηδενικό σχεδόν ποσοστό έκπτωσης, δικηγορικά γραφεία και εκατοντάδες αναθέσεις χωρίς να αναζητηθεί η συμφερότερη τιμή μέσω διαγωνισμού).

Ειδικά όταν το μαγαζί μας το έχουμε βγάλει προς πώληση και θα έπρεπε να εμφανίζουμε καλό οικονομικό προφίλ, για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με το υψηλότερο τίμημα.

Γιατί και οι 7 μνηστήρες του λιμανιού, το πρώτο πράγμα που θα υπολογίσουν πριν καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους, θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών. 
Και όταν σε ένα έτος εμφανίζονται κέρδη μόνο 93 χιλιάδες, αυτόματα πέφτει ο μέσος όρος, άρα και το ποσό που θα προσφέρουν, προσδοκώντας στην απόσβεση της επένδυσής τους. 
Και η αλήθεια είναι, πως τους υποψήφιους αγοραστές, αυτό τους βολεύει.

Τα πήγαν τόσο καλά μάλιστα στη διοίκηση της ΟΛΗΓ, που διοργανώνουν συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη και Διοίκηση Λιμένων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων), με θεματολογία «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη των Λιμένων».

Τυχαίο να πιστέψουμε πως το συγκεκριμένο τμήμα, παρακολουθεί ο CEO της ΟΛΗΓ κ. Πορφύρης, για την απόκτηση μεταπτυχιακού κύκλου, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στην εφημερίδα documento.
Συγχαρητήρια κύριοι και κυρία. Τα πήγατε περίφημα... 
Την πολιτική ευθύνη να δούμε τώρα ποιος θα έχει το ανάστημα να την αναλάβει. 
Γιατί σίγουρα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, διότι και γνώριζαν και τα στραβά μάτια έκαναν. 
Εμείς τους το τονίσαμε έγκαιρα και προσπαθήσαμε να τους προφυλάξουμε.
Το βουλιάξανε... Το βουλιάξανε... Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.