Στην Ήπειρο επεκτείνεται το φυσικό αέριο

Στην Ήπειρο επεκτείνεται το φυσικό αέριο



Στην Ήπειρο επεκτείνεται το φυσικό αέριο από την ΔΕΔΑ η οποία συνεχίζει με σταθερό ρυθμό την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος αναφορικά με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε και τις τιμές θέρμανσης να έχουν ακριβύνει.

Ως εκ τούτου το φυσικό αέριο αναμένεται να αποδειχθεί μια πολύτιμη λύση, ειδικά όσον αφορά τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό παρά του ότι και οι τιμές φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανηφόρα.

Σε Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η επόμενη περιοχή που θα δει το φυσικό αέριο να φτάνει στις γειτονιές της είναι η περιφέρεια της Ηπείρου. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα φυσικού αερίου στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας , δηλαδή τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προγραμματίζεται στο ίδιο διάστημα και η δημοπράτηση δικτύου φυσικού αερίου σε δύο πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Άμφισσας και του Καρπενησίου. Μάλιστα αυτές οι δύο περιοχές έμειναν τελευταίες καθώς προγραμματίζεται να προμηθεύονται το καύσιμο με την τεχνολογία του συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές επεκτάσεις του δικτύου καθώς θα καλύψει περιοχές που βιώνουν πιο έντονο χειμώνα σε σχέση με τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Σχετικά με την υπόλοιπη χώρα τα πιο πολλά έργα έχουν δημοπρατηθεί και μεγάλο μέρος από αυτά έχει ήδη συμβασιοποιηθεί. Έτσι λοιπόν η εταιρεία της ΔΕΔΑ πρόκειται να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης με έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορά την περίοδο 2021-2025.

Που γίνονται έργα

Στην παρούσα φάση υλοποιούνται έργα στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Καβάλα γίνονται παρεμβάσεις ώστε να να αποκτήσουν οι πόλεις το πολύτιμο καύσιμο. Πρόσφατα υπεγράφη και η σύμβαση για την πόλη της Ορεστιάδας, δεύτερη πόλη στον Νομό Έβρου.

Επίσης πριν περίπου ένα μήνα υπεγράφη και το έργο επέκτασης φυσικού αερίου στην Λαμία. Είναι η πρώτη που θα αποκτήσει φυσικό αέριο ανάμεσα στις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών κοντά στο θέμα, πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την επέκταση του δικτύου σε Σέρρες-Κιλκίς, Κατερίνη-Αλεξάνδρεια, Θήβα-Χαλκίδα.

Σε πιο πρώιμο στάδιο διαγωνισμού βρίσκονται οι επεκτάσεις του δικτύου σε Αγρίνιο-Πύργο, Πάτρα, Γρεβενά και Καστοριά-Μανιάκι-Άργος Ορεστικό.

Από που έρχονται οι πόροι

Όσον αφορά την χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων πρόκειται για ένα μείγμα πόρων. Τα κονδύλια έρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ και από ίδια κεφάλαια.

Ο φιλόδοξος στόχος της ΔΕΔΑ είναι να καλύψει τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές της χώρας. Οι επόμενες πόλεις που θα μπουν στο πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, θα καθοριστεί στο πρόγραμμα 2022-2026 της εταιρείας.

Ενδιαφέρον για την Κρήτη

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει πλάνο και για την νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία παρουσιάζει ενδιαφέρον η ανάπτυξη του δικτύου και στην Κρήτη.

Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει το φυσικό αέριο στα νησιά είναι η ύπαρξη πρώτα άλλων υποδομών. Δηλαδή θα πρέπει πρώτα να υπάρξει παρέμβαση άλλων φορέων όπως είναι ο ΔΕΣΦΑ, και σε δεύτερη φάση να αναλάβει έργα η ΔΕΔΑ.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης υπεύθυνη ανάπτυξης του δικτύου είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενώ για την περιοχή της Αττικής, η ΕΔΑ Αττικής.
Στην Ήπειρο επεκτείνεται το φυσικό αέριο Στην Ήπειρο επεκτείνεται το φυσικό αέριο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.