Μ.Κάτσης: Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί ΑμεΑ από ΚΔΑΠ λόγω μη εμβολιασμού

Μ.Κάτσης: Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί ΑμεΑ από ΚΔΑΠ λόγω μη εμβολιασμού


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, ζητώντας να αποσυρθεί η εγκύκλιος της Υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, με την οποία αποκλείει τους μη εμβολιασμένους συνανθρώπους μας με αναπηρία από την πρόσβαση σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)-ΑμεΑ της Θεσπρωτίας και όλης της Ελλάδας.

Ο Μάριος Κάτσης επισημαίνει ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε σε χρόνο όπου ήδη είχαν εγκριθεί τα σχετικά voucher συμμετοχής των ωφελούμενων και είχαν αρχίσει οι εγγραφές και, μάλιστα, χωρίς καμία ενημέρωση, προκειμένου γονείς, κηδεμόνες, δικαστικοί συμπαραστάτες να μπορούν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες (λ.χ. ιατρική γνωμάτευση) ή ακόμη και να δοθεί περιθώριο να γίνει ο εμβολιασμός.

Οι παραπάνω ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας στερούν άδικα από ΑμεΑ, τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, οι οποίες είναι καθοριστικές για την αποτροπή της ιδρυματοποίησης των ατόμων μέσω των κατάλληλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό, συμβάλλοντας στην κοινωνική τους ένταξη και στηρίζοντας, παράλληλα, τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και το μέλλον των εργαζομένων τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης:
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στη Θεσπρωτία λόγω μη εμβολιασμού και απειλή για τη βιωσιμότητα των δομών»

Στις 31/8/2021, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε τη με αριθ. 63807 εγκύκλιο, κατ’ εφαρμογή του άρ. 206 του ν.4820/2021, σύμφωνα με την οποία: «κάθε ωφελούμενος που εισέρχεται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑμεΑ) και στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊου COVID -19, τηρουμένων των οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού». Στην ίδια εγκύκλιο, διευκρινιζόταν ότι: «δεν έχουν υποχρέωση εμβολιασμού όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργειά του σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην υπ. αρ. Δ1Α/γ.π.ΟΙΚ.50993/2021 (ΦΕΚ 3794, Τ.Β’) ΚΥΑ».

Η παραπάνω εγκύκλιος ουσιαστικά αποκλείει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από προνομιακές δομές με ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική συμβολή, οδηγώντας στην ουσιαστική κατάργηση των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ. Επιπλέον, δημιουργεί με παράλογο τρόπο δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς αντιθέτως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στα ειδικά σχολεία ή δομές ειδικής αγωγής, όπου φοιτά η πλειοψηφία των ωφελουμένων των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

Χαρακτηριστικό, εξ άλλου, της κακοδιοίκησης και της προχειρότητας του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στις ευάλωτες ομάδες των ατόμων με αναπηρία, είναι το γεγονός ότι η παραπάνω εγκύκλιος εκδόθηκε σε χρόνο όπου ήδη τα voucher συμμετοχής τους είχαν εγκριθεί από την ΕΕΤΑΑ και ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι εγγραφές. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση, προκειμένου γονείς, κηδεμόνες, δικαστικοί συμπαραστάτες να μπορούν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες (λ.χ. ιατρική γνωμάτευση) ή ακόμη και να δοθεί περιθώριο να γίνει ο εμβολιασμός.

Κατά συνέπεια, ακόμα και σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσπρωτίας, υπάρχουν άτομα με αναπηρία που στερούνται τα πολύτιμα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που προσφέρουν τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και τα οποία αποτρέπουν την ιδρυματοποίηση των ατόμων μέσω των κατάλληλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι, υπονομεύεται η επίτευξη του στόχου της υποβοήθησης της κοινωνικής ένταξης μιας ευάλωτης πληθυσμιακά ομάδας, της ποιοτικής βελτίωσης του τρόπου ζωής τους, καθώς και της στήριξης των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, οι πολύτιμες δομές των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ αναμένεται να υποστούν αρνητικές οικονομικές συνέπειες, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, καθώς προκαλείται κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον και την ύπαρξή τους, όταν αποκλείονται ωφελούμενοι από αυτές, με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβει, ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός μη εμβολιασμένων ωφελούμενων ΑμεΑ από ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Μ.Κάτσης: Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί ΑμεΑ από ΚΔΑΠ λόγω μη εμβολιασμού Μ.Κάτσης: Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί ΑμεΑ από ΚΔΑΠ λόγω μη εμβολιασμού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.