Δρέπανο: Σύσκεψη απόντων αρμοδίων - "Χιουμοράκι" από την πρόεδρο της ΟΛΗΓ

Δρέπανο: Σύσκεψη απόντων αρμοδίων - "Χιουμοράκι" από την πρόεδρο της ΟΛΗΓ


Με την απουσία του καθ’ ύλην αρμόδιου «ιδιοκτήτη» – διαχειριστή της παραλίας του Δρεπάνου, της ΟΛΗΓ ΑΕ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε εκτάκτως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με θέμα τη διάβρωση της παραλίας Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου.

Μια σύσκεψη που αποκάλυψε εν πολλοίς, όλες τις αδυναμίες της τοπικής (και όχι μόνον) διακυβέρνησης.

Ο Δήμος είναι αναρμόδιος να παρέμβει στην επίμαχη ζώνη, καθώς αυτή βρίσκεται στη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε δια αλληλογραφίας… και μάλιστα μια προχειρογραμμένης και εν πολλοίς ασύντακτης επιστολής καθώς ο Διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού είχε «αναλυμένες υποχρεώσεις» και δεν μπορούσε να παρευρεθεί. Η Πρόεδρος και το ΔΣ του Οργανισμού, επίσης άφαντοι, άνευ επιστολής… εκτός αν θεωρείται παρέμβαση το σχόλιο της κας Δηλαβέρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από φωτογραφίες της κατεστραμμένης παραλίας: «Τι μπορείς να πάθεις από τις καντίνες…».


Ο επί διετία ακέφαλος Φορέας Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, παρουσίασε μια προμελέτη του «Δημόκριτου», για την η οποία δεν γνωρίζει με τίνος πρωτοβουλία εκπονήθηκε, αποτυπώνει όμως την συρρίκνωση της παραλίας από τη δημιουργία του φράγματος Ραγίου και την εκτροπή της κοίτης του Καλαμά. Στάθηκε πάντως αδύνατο να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Φορέα που συμμετείχε στη σύσκεψη για το αν υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης για την παραλία του Δρεπάνου και αν υπεβλήθησαν μηνύσεις όταν γκρέιντερ και τσάπες άρχισαν να αποψιλώνουν και να ισοπεδώνουν τους αμμόλοφους, τις αμμοθίνες, ώστε να δημιουργήσουν ίσιωμα για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Καντίνες που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Δήμο ή κάποια άλλη δημόσια αρχή και λειτουργούν με… άδεια της Ανώνυμης Εταιρείας, δηλαδή της ΟΛΗΓ ΑΕ! Ενημερώθηκε λοιπόν από το Φορέα Διαχείρισης, η ΟΛΗΓ (που εκμίσθωσε τους χώρους) και το Λιμεναρχείο… για τις ισοπεδώσεις, καθώς τα στελέχη του Φορέα, δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων! Τι ενέργειες έκαναν αυτοί, παραμένει προς… διερεύνηση!

Όσο για την ταχύτητα των πλοίων, αυτή ελέγχεται από το Λιμεναρχείο (το οποίο επίσης δεν ήταν παρόν στη σύσκεψη) εντός του διαύλου… όχι όμως έμπροσθεν του μεγαλύτερου μέρους του Δρεπάνου και μέχρι το Μακρυγιάλι, καθώς η περιοχή αυτή είναι εκτός του διαύλου του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό, πως αν ο Δήμος ή η Περιφέρεια ή οποιοσδήποτε φορέας, αποφασίσει να παρέμβει στο Δρέπανο, είτε για να κατασκευαστεί τοιχίο για να συγκρατήσει την άμμο, είτε για να αποκαταστήσει τις αμμοθίνες, είτε για αποκατάσταση της φύτευσης ώστε τα ριζικά συστήματα να συγκρατήσουν την όση παραλία απέμεινε, θα πάει κατηγορούμενος, καθώς όλα αυτά -εν αντιθέσει με τις καντίνες- απαιτούν μελέτες και άδειες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες!

Μεγάλη απούσα από τη σύσκεψη και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία κατά το δοκούν και όποτε βολεύει, εγείρει ιδιοκτησιακές αξιώσεις επί του Δρεπάνου. Και αυτή δεν κατόρθωσε να συμμετέχει, ούτε έστω δια της νομικής της συμβούλου!

Και κάπως έτσι η σύσκεψη κατέληξε σε… ευχές: να είμαστε σε επαγρύπνηση, να έρθουμε σε επαφή με επιστήμονες και να εκπονήσουμε μελέτες, που μέχρι να εκπονηθούν, να εγκριθούν, να εξευρεθούν πόροι και να κατασκευαστούν τα όποια προτεινόμενα έργα, ίσως και να είναι αργά!
Δρέπανο: Σύσκεψη απόντων αρμοδίων - "Χιουμοράκι" από την πρόεδρο της ΟΛΗΓ Δρέπανο: Σύσκεψη απόντων αρμοδίων - "Χιουμοράκι" από την πρόεδρο της ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.