Τελικά το βουλιάξανε!!!

Τελικά το βουλιάξανε!!!


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 σε συνδυασμό με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, κρίναμε σκόπιμο να προβούμε σε σχολιασμό και στην αποτίμηση των οικονομικών επιδόσεων του Οργανισμού.

Κατ' αρχάς πρέπει να αναφερθεί ότι το οικονομικό έτος 2020 καθώς και το 2021 είναι έτη ιδιαίτερα κρίσιμα διότι οι αξιολογητές των υποψηφίων αγοραστών θα στηριχθούν στις οικονομικές επιδόσεις κυρίως αυτών των ετών προκειμένου να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους για το τίμημα εξαγοράς.

Από την πλευρά μας, με πληθώρα δημοσιευμάτων, προσπαθήσαμε να αφυπνίσουμε τόσο τη σημερινή διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., όσο και τους προϊσταμένους τους στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε.


Υπενθυμίζουμε πως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 με τίτλο "Το βουλιάξανε" (Δείτε ΕΔΩ) στο οποίο αναφέραμε τις πρώτες πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία του 2020, προκάλεσε την έκρηξη του διευθύνοντα συμβούλου κ. Πορφύρη (Δείτε ΕΔΩ), ο οποίος προσπάθησε να μας εκδιώξει από ημερίδα που διοργάνωνε ο ΟΛΗΓ. Τώρα αντιλαμβανόμαστε τον πραγματικό λόγο αυτής της έκρηξής του. Οι αλήθειες βλέπετε είναι αυτές που πάντα ενοχλούν.
Αυτά για την ιστορία..

Όσον αφορά τον ισολογισμό του 2020, όπως αυτός δημοσιεύτηκε. 
Δυστυχώς συγκρινόμενος με τα προηγούμενα έτη παρουσιάζει δυσμενέστερες επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη και σε όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. 
Αναμφισβήτητα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο συντελεστής πανδημία “Covid” , ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι το γεγονός αυτό η κολυμπήθρα του Σιλωάμ.



Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 25,76% σε σχέση με το 2019. 
Τα μεικτά κέρδη μειώθηκαν δραματικά με το μεικτό περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 53,51%. Αντιθέτως τα λειτουργικά έξοδα δεν παρουσιάζουν τον ίδιο ρυθμό μείωσης ο οποίος περιορίζεται στο 9,61%. 
Συνέπεια των παραπάνω επιδόσεων ήταν η εταιρία για το 2020 να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργική ζημιά 74.703 €.
Το τελικό αποτέλεσμα κέρδη μετά φόρων περιορίστηκε στις 93.940€ έναντι 1.572.167€ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας κάθετη πτώση κατά 94,02%.

Συνεκτιμώντας τις οικονομικές επιδόσεις και τους αριθμοδείκτες του οικονομικού έτους 2020 το βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι διαπιστώνεται δομικό πρόβλημα στον τομέα του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης. 
Προκύπτει ότι δεν ανελήφθησαν δράσεις προσαρμογής του κόστους λειτουργίας, αντίστοιχες με την μείωση του κύκλου εργασιών, γεγονός που είχε σαν συνέπεια και την πρόκληση λειτουργικής ζημιάς στα αποτελέσματα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα, όσο και εάν επιχειρήθηκε ο καλλωπισμός τους, παραμένουν αρνητικά.

Το ερώτημα που προκύπτει και που θα πρέπει να μας απαντήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας, είναι το ποιος ήταν ο ρόλος της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στη διαχείριση του κόστους, βλέποντας τον κύκλο εργασιών της εταιρίας να παρουσιάζει μείωση, χωρίς ταυτόχρονα να μετριαστούν και οι δαπάνες.

Μήπως τα οικονομικά μεγέθη αναδεικνύουν και την ανεπάρκεια ή την επάρκεια, προσόντων και εμπειρίας, της σημερινής διοίκησης;
Ή μήπως τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία αποτελούν μέρος του "σχεδίου" για να δικαιολογηθεί η πώληση του λιμένα σε ιδιώτη και να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία; 
Γιατί άλλο να πουλάς μια κερδοφόρα επιχείρηση και άλλο μία ζημιογόνο.
Ίσως να είναι τυχαίο και το ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας, μετατέθηκε για 6 μήνες αργότερα, καθώς και οι πληροφορίες που φτάνουν στα αφτιά μας από την Αθήνα.
Οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί, πως πραγματικός λόγος μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, είναι οι χαμηλές προσφορές από τους εφτά "μνηστήρες" του λιμένα, όπως οι ίδιοι διαρρέουν στις αγορές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιοι έχουν ευθύνες για τη σημερινή εικόνα των οικονομικών στοιχείων του λιμένα της Ηγουμενίτσας, που από συστάσεώς του, για πρώτη φορά παρουσιάζει λειτουργική ζημιά και κερδοφορία που δεν φτάνει τις 100.000€.
Δεν είμαστε σίγουροι για το εάν θα λογοδοτήσουν για αυτές...
Τελικά το βουλιάξανε!!! Τελικά το βουλιάξανε!!! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.