Στον «αέρα» σελίδα για την οικία Τζαβέλλα στο Σούλι

Στον «αέρα» σελίδα για την οικία Τζαβέλλα στο Σούλι


Θα λειτουργήσει παράλληλα και ως τουριστικός οδηγός, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο ερειπωμένο χώρο του Σουλίου -Η συνεισφορά ομογενών χορηγών στην ολοκλήρωση των εργασιών του «Τζαβελλαίικου»
Μετά την αποκατάσταση -στην αρχική της μορφή- της οικίας του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα στο Σούλι, on line είναι πλέον και η σχετική ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες για την πετρόκτιστη κατοικία και την ιστορία της θρυλικής οικογένειας που πρόσφερε τα μέγιστα στην υπηρεσία της πατρίδας.



Η σελίδα (www.oikiatzavella.com) στόχο έχει να ενημερώσει τον επισκέπτη για το ιστορικό της οικίας, από την εποχή της «κατάρας» του Αλή Πασά έως τις μέρες μας, για το πρόγραμμα λειτουργίας του μουσειακού χώρου που λειτουργεί στις αίθουσές της, καθώς και να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στον ερειπωμένο χώρο του Σουλίου, ως ένα είδος οδηγού ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης.

Το σπίτι, το «Τζαβελλαίικο» όπως είναι γνωστό, βρίσκεται χτισμένο βορειότερα και σε ψηλότερο σημείο του παλαιού Δημοτικού σχολείου του Σουλίου, στους πρόποδες της κορυφής Βούτσι και πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως εγχείρημα της αποκατάστασης της οικίας Τζαβέλλα, αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία απογόνων του ήρωα και πως όλα τα έξοδα της αναστήλωσης καλύφθηκαν από την οικογένεια Τζαβέλα και φίλους, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Η προσπάθεια αναστήλωσης ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μέσα από έναν κυκεώνα δυσκολιών και εμποδίων λόγω κυρίως της γραφειοκρατίας.


Η ολοκλήρωση των εργασιών δεν ήταν δυνατή, κυρίως μετά το 2020, εάν δε υπήρχε η συνδρομή φίλων – ευεργετών της οικογένειας Τζαβέλα, που με την υποστήριξή τους ολοκληρώθηκε η τελική φάση της αποκατάστασης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της ιστορικής οικίας.

Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα η συνδρομή των ομογενών Δημήτρη και Ελένης Τάσιου από την Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, που και στο παρελθόν είχαν χρηματοδοτήσει την φιλοτέχνηση του ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, που εκτίθεται στον αίθριο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και του Αγάλματος της Ελευθερίας στην Πύλη του Μεσολογγίου.


Το ζεύγος Τάσιου συνδράμει με κάθε τρόπο στο έργο της ομογένειας στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα και κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα τους Ευρυτανία. Όνειρο του κ.Τάσιου είναι η τοποθέτηση αδριάντα και η δημιουργία μουσείου, ώστε να λειτουργήσει αναπτυξιακά για την τοπική κοινωνία, στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου -απ’ όπου κατάγεται- και σκοτώθηκε ο θρυλικός Μάρκος Μπότσαρης στην ομώνυμη μάχη το 1823. Σχέδιο ωστόσο που παραμένει στα χαρτιά μια και για την υλοποίησή του απαιτείται η συμμετοχή και η αρωγή και των αρμόδιων δημόσιων φορέων για να ολοκληρωθεί.

Παναγιώτης Σαββίδης - protothema.gr

Στον «αέρα» σελίδα για την οικία Τζαβέλλα στο Σούλι Στον «αέρα» σελίδα για την οικία Τζαβέλλα στο Σούλι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.