Ερώτηση Βελόπουλου για ατασθαλίες στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας

Ερώτηση Βελόπουλου για ατασθαλίες στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας


Ερώτηση κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με θέμα «Καταγγελία για ατασθαλίες επί δημοσίων συμβάσεων, όπου εμπλέκεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 21/02/2022
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Nαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Καταγγελία για ατασθαλίες επί δημοσίων συμβάσεων, όπου εμπλέκεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.»

Κύριε Υπουργέ,
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, το οποίο αποτελεί ένωση προσώπων, χωρίς νομική προσωπικότητα, με σκοπό κυρίως την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των ελληνικών λιμένων, έχοντας διατελέσει και Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, κατά την περίοδο 2017 – 2020, μας ενημέρωσε σε σχετική επιστολή του, από τον περασμένο Ιανουάριο, της οποίας είσαστε παραλήπτης, για τα εξής: 
Από δειγματοληπτική έρευνα του ανωτέρω, προκύπτει ότι με απόφασή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ υπέγραψε μέσα σε μόλις τρεις (3) μήνες απευθείας αναθέσεις έργων συνολικής αξίας τουλάχιστον 176.278,85 ευρώ, χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός εντός του σχετικού Διαδικτυακού ιστότοπου «ΚΗΜΔΗΣ» των αναρτήσεων των προσκλήσεων σε δημόσιο διαγωνισμό, τις οποίες ο ανωτέρω ήταν εκ του νόμου υποχρεωμένος να αναρτήσει. 
Σύμφωνα με τη ρητή διάταξη της παρ. 4.α., του άρθρου 330, του ν.4412/2016, ελλείψει ανάρτησης πρόσκλησης στον ανωτέρω χώρο «ΚΗΜΔΗΣ», καμία από τις προαναφερόμενες πράξεις ανάθεσης δεν έπρεπε να έχει εκδοθεί και καμία από τις προαναφερόμενες συμβάσεις δεν έπρεπε να έχει υπογραφεί. Αντίστοιχα, καμία από τις αντίστοιχες δαπάνες δεν έπρεπε να έχει καταβληθεί συμβατικά στους αναδόχους. 
Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση και παρά το γεγονός ότι τίποτα εκ των παραπάνω δεν έγινε, οι αναθέσεις δρομολογήθηκαν και οι σχετικές συμβάσεις έργων υπογράφηκαν, ενώ οι σχετιζόμενες με τα ανωτέρω έργα δαπάνες καταβλήθηκαν. 
Η παράλειψη ανάρτησης στο ως άνω «ΚΗΜΔΗΣ», επομένως, καθιστά τις αντίστοιχες δαπάνες μη νόμιμες, με την σχετική ευθύνη να βαραίνει το στέλεχος του Οργανισμού που τις ενέκρινε. 
Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή μη νόμιμων δαπανών προξενεί παράνομη ζημία στην αναθέτουσα δημόσια Αρχή. Παράλληλα, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να αξιολογηθεί και η αδυναμία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ να επιτύχει εκπτώσεις επί του κατά περίπτωση προϋπολογισθέντος ποσού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αληθεύουν οι παραπάνω αναφερόμενες καταγγελίες του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, που εκθέτουν τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ;
Αν οι παραπάνω καταγγελίες του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος είναι αληθείς, προτίθεσθε να ακυρώσετε τις ανωτέρω παράνομα καταρτισμένες συμβάσεις έργου και να αποδώσετε τις αναλογούσες κυρώσεις στα όποια στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ έχουν εμπλακεί στις εν λόγω παράνομα καταρτισμένες συμβάσεις έργου;

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ερώτηση Βελόπουλου για ατασθαλίες στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Ερώτηση Βελόπουλου για ατασθαλίες στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.