Μ. Κάτσης: Δυσβάστακτα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας

Μ. Κάτσης: Δυσβάστακτα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας


Παρά τις επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιου με τοπικούς παράγοντες, τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας και όλης της χώρας διαρκώς διογκώνονται, αντί να λύνονται. Σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας στη χώρα μας και ακόμα αγνοούνται οι απαραίτητες πολιτικές ενίσχυσης των παραγωγών λόγω covid, ενώ η ανταπόκριση της Πολιτείας σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στον Καλαμά είναι εξαιρετικά αργή. Οι διαρκείς κυβερνητικές υποσχέσεις στήριξης και ανακούφισης, έχουν αποδειχθεί «κούφια» λόγια.

Ταυτόχρονα, το κύμα ακρίβειας που ισοπεδώνει την κοινωνία, έχει εκτοξεύσει το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής, με την κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς να λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσης. Οι τιμές σε καύσιμα, αγροτικό ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που απειλείται πλέον η συνέχιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Τι είχαν να πουν για αυτά οι κ.κ. Στύλιος και Γιόγιακας στις συναντήσεις τους; Τίποτα… Τι να πουν, άλλωστε…; Υπηρετούν και οι δυο μια κυβέρνηση που δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ελαφρύνει και να στηρίξει αγρότες και καταναλωτές, αφού μόνη της έννοια είναι οι ελαφρύνσεις και τα δώρα στη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο, για τα οποία ως διά μαγείας βρίσκει πάντοτε λεφτά. Αντίθετα, τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ανοιχτά ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μείωση ΦΠΑ και άλλα μέτρα ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου και πρέπει άμεσα να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και η ειδική επιδότηση αντιστάθμισης της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί θα πρέπει να στηρίζονται άμεσα απέναντι σε φυσικές καταστροφές που πλέον συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα, καθώς και να ενισχυθούν με ειδικά προγράμματα ρευστότητας μέσω της αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.

Οι αγώνες των αγροτών θα δώσουν στον ανάλγητο κ. Μητσοτάκη να καταλάβει ότι δε μπορεί να τους χρυσώσει το χάπι με κινήσεις όπως η αντικατάσταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Λιβανού που χαρακτήρισε «εποποιία» την νεοδημοκρατική εξαγορά συνειδήσεων με τις σακούλες με τα τριχίλιαρα στις φονικές πυρκαγιές του 2007, από τον κ. Γεωργαντά που ομολογούσε προεκλογικά ότι η ΝΔ πολιτεύεται με ρουσφέτια.
Μ. Κάτσης: Δυσβάστακτα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας Μ. Κάτσης: Δυσβάστακτα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.