Θλίψη και συγκίνηση για τον ευπατρίδη – ηγέτη των Κερασοχωριτών της Αμερικής, Κωνσταντίνο Δ. Σιούτη

Θλίψη και συγκίνηση για τον ευπατρίδη – ηγέτη των Κερασοχωριτών της Αμερικής, Κωνσταντίνο Δ. Σιούτη


Ο Κωνσταντίνος Δ. Σιούτης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Αδελφότητας Κερασοχωριτών «Αγία Παρασκευή», με έδρα τη Φιλαδέλφεια, Κωνσταντίνος Δ. Σιούτης (Constantinos D. Sioutis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022, και δύο ημέρες πριν τα 91ά του γενέθλιά άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στους Κεραχωρίτες και κατ΄ επέκταση τους Ηπειρώτες της Αμερικής, καθώς επίσης και στην Ήπειρο, διότι ο αείμνηστος υπήρξε μεγάλος αγωνιστής για τα δικαιώματα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που αμέσως μετά την κατάρρευση των ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων μαζί με την σύζυγό του Φιγαλεία επισκέφθηκαν το Λιμπόχοβο, την γενέτειρά της και γνώρισαν από κοντά τον μαρτυρικό κόσμο και τόπο της Βορείου Ηπείρου.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, αύριο το μεσημέρι, Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022, θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας, στην διεύθυνση 229 Powell Lane Upper Darby, PA 19082, για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να απευθύνουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στις 1.00 μ.μ. θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία και αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Peter & St. Paul Cemetery» στην διεύθυνση 1600 Sproul Rd, Springfield, PA, 19064, για να παρακολουθήσουν την ταφή και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Ο Κωνσταντίνος και η Φιγαλεία Σιούτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Φιγαλεία το γένος Μαλίτα, τα παιδιά Ανίτα (Αγγελική) και Χρήστο Παπαδόπουλο, Ελένη και Αθανάσιο Σιούτη, Δημήτρη και Βούλα (Σταυρούλα) Σιούτη, τα εγγόνια Παρασκευή και Αλέκο Παπαδόπουλο, Φιγαλεία και Βrendon Engle, Παναγιώτη και Βίκυ (Βασιλική) Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρο και Έλλη Σιούτη, Χριστίνα και Παύλο Εγγονόπουλο, Βασιλική Σιούτη, Κωνσταντίνο Σιούτη και Φιγαλεία Σιούτη, τα δισέγγονα Αριστείδη, Αρετή, Αγγελική, Βιολέτα, Χριστάκη, Ηλιάννα, Νικόλαο – Κωνσταντίνο, Μελίνα και Αλεξάνδρα, τα αδέλφια Παρασκευή, Γεώργιο, Αθηνά και Γιάννη, τους κουνιάδους, Καλλιόπη Μαλίτα, Δημήτριο Μαλίτα, Φώτιο και Αλεξάνδρα Μαλίτα, Ελευθέριο και Κυριακή Μαλίτα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους, εδώ, στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο.

Από το Κερασοχώρι στο Αμερικανικό όνειρο

Ο Κωνσταντίνος Σιούτης γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1931 στο Κερασοχώρι (πρώην Φατήρι) της Θεσπρωτίας. Οι αείμνηστοι γονείς του Δημήτριος και Αγγελική έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τον Κωνσταντίνο, την Παρασκευή, την Βασιλική (αείμνηστη), τον Γεώργιο, την Αθηνά και τον Γιάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο πατέρας του ήταν γανωματής (γανωτζής) και μετά το Έπος του ’40 αποφάσισε να μεταβούν με τον 10χρονο Κωνσταντίνο στην Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να βοηθήσουν την οικογένειά τους στο Κερασοχώρι. Ασχολήθηκαν με τις πωλήσεις υαλικών ως πλανόδιοι πουλητές. Ο Κωνσταντίνος με τις οικονομίες του αποφάσισε – χωρίς την συγκατάθεση του πατέρα του – να αγοράσει ένα οικόπεδο στο Μπραχάμι, το οποίο αργότερα αποτέλεσε την γη της επαγγελίας για την οικογένειά του, διότι βρήκαν στέγη και αξιώθηκαν να επεκτείνουν την επειχηρηματική τους δράση.

Ο Κωνσταντίνος Σιούτης με την δισεγγονή του Ηλιάννα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι θείοι του, Κωνσταντίνος και Πολυξένη Μπότου, οι οποίοι κατοικούσαν στην Φιλαδέλφεια τον προσκάλεσαν να έρθει για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Το 1950 επιβιβάστηκε στο καράβι στον Πειραιά και ξεκίνησε το υπερατλαντικό ταξίδι. Αρχικά ήρθε στη Νέα Υόρκη και στην συνέχεια μετέβη στην Φιλαδέλφεια.

Εργάστηκε σκληρά στα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε με συνέταιρους το «Blue Jay Diner». To 1958 κατά την διάρκεια ενός γάμου συγγενών στο Γούστερ της Μασαχουσέτης γνώρισε την Φιγαλεία, την μοναχοκόρη των αειμνήστων Χαραλάμπου και Κωνσταντίνας Μαλίτα και στις 20 Απριλίου 1958 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ. Μετά το γαμήλιο ταξίδι επέστρεψαν στην Φιλαδέλφεια, όπου απέκτησαν το σπιτικό τους και όπου έφεραν στον κόσμο τα τρία τους παιδιά, την Ανίτα (Αγγελική) την Ελένη και τον Δημήτρη, τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η Φιγαλεία ήταν μοναχοκόρη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετακόμιση της οικογένειάς της από την Μασαχουσέτη στην Φιλαδέλφεια.

Ο Κωνσταντίνος και η Φιγαλεία Σιούτη με ένα από τα πολλά τους δισέγγονά, την Αλεξάνδρα.Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος με τους κουνιάδους του άνοιξαν το πρώτο «New England Pizza» στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας και με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν και άλλες ομώνυμες πιτσαρίες. Οι ανάγκες των εστιατορίων τους ώθησαν να δημιουργήσουν την δική τους εταιρεία διανομής τροφίμων και συγκεκριμένα την «New England Foods» η οποία συμπλήρωσε έξι δεκαετίες προσφοράς.

Ο αείμνηστος δεν αρκέστηκε μόνο με την δική του ευημερία και την επιτυχία, αλλά ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά. Στην αυλή του σπιτιού του έλαβε χώρα η ιδρυτική συνέλευση της Αδελφότητας Κερασοχωριτών «Αγία Παρασκευή», η οποία για έξι περίπου δεκαετίες προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στα μέλη και η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας.

Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκε με την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας και την υπηρέτησε με πάθος με την ιδιότητα του μέλους, του συμβούλου και την δεκαετία του ’70 με την ιδιότητα του προέδρου. Επί δικής του προεδρίας ξεκίνησε και το ελληνικό φεστιβάλ του Άπερ Ντάρμπι, το οποίο ακόμη και σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ερανικές και συνάμα πολιτιστικές εκδηλώσεις της ομογένειας της περιοχής.

Ο Κωνσταντίνος και η Φιγαλεία Σιούτη με τα παιδιά τους Ανίτα (Αγγελική) Ελένη και Δημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τις τελευταίες δεκαετίες μετακόμισαν στο Μπρούμολ και εντάχτηκαν στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Λουκά και προσέφεραν τον όβολό τους για την ανάπτυξη της κοινότητας.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας στην διεύθυνση 229 Powell Lane Upper Darby, PA. 19082.

Ο Κωνσταντίνος Σιούτης με τα αδέρφια του Γιάννη Γιώργο και Αθήνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος και η Φιγαλεία Σιούτη με τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος και Φιγαλεία Σιούτη με τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο και τον Αλέξανδρο Σιούτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος Σιούτης με τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, ενώ ετοιμάζουν το γεύμα για το Thanksgiving. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος Σιούτης και η Φιγαλεία το γένος Μαλίτα την ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τα αδελφια Γιάννης, Γιώργος και Κωσταντίνος Σιουτης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από αριστερά διακρίνονται ο Αναστάσιος Σιούτης, ο Κωνσταντίνος Σιούτης και ο Χρήστος Κόντης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος Σιούτης το πρώτο καλοκαίρι στην Αμερική για ψάρεμα με τους φίλους του στο Wildwood της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Θλίψη και συγκίνηση για τον ευπατρίδη – ηγέτη των Κερασοχωριτών της Αμερικής, Κωνσταντίνο Δ. Σιούτη Θλίψη και συγκίνηση για τον ευπατρίδη – ηγέτη των Κερασοχωριτών της Αμερικής, Κωνσταντίνο Δ. Σιούτη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.