Παραμυθιά: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παρόλας

Παραμυθιά: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παρόλας


Ιωάννης Παρόλας: Από το αντάρτικο στα βουνά μέχρι την έκδοση του βιβλίου "Γη Θεσπρωτών"
Με αφορμή το μεγάλο ταξίδι της ζωής του, τα σημαντικότερα σημεία της 96χρονης πορειας του...

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 96 ετών, ένα αγαπητό μέλος της τοπικής κοινωνίας της Παραμυθιάς, ο Ιωάννης Παρόλας.
Ο αείμνηστος Ιωάννης Παρόλας, είχε παρουσιάσει ενεργή δράση από το 1940 μέχρι και πρόσφατα, είτε στο αντάρτικο, είτε στον συνδικαλισμό, είτε στις επιχειρήσεις ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το δίτομο έργο “Γη Θεσπρωτών” παρουσιάζοντας την πορεία της ιστορίας της Θεσπρωτίας «από τους χρόνους του μύθου μέχρι την πλεκτάνη της ιστορίας», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε.
Ο Γιάννης Παρόλας γεννήθηκε στη Παραμυθιά το 1926. Τον Μάρτιο του 1942 προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση και τον Αύγουστο του ίδιου έτους βγήκε αντάρτης στα βουνά.
Μετά την απελευθέρωση, στο πρώτο τοπικό συμβούλιο της ΕΠΟΝ ανέλαβε υπεύθυνος της τοπικής νεολαίας, με πρωτοβουλίες για την επανέναρξη λειτουργείας του ιστορικού γυμνασίου Παραμυθιάς καθώς και η χορήγηση στους μαθητές τροφίμων από την ΟΥΡΝΑ. Αυτή η προσπάθεια συνέδραμε στην μετέπειτα δημιουργία του οικοτροφείου της πόλης.
Όντας γραμματέας της Ν.Ε. Θεσπρωτίας της ΕΔΑ, το μετεμφυλιακό κράτος και η δικτατορία των κυνήγησε και τον φυλάκισε, ενώ με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, εκλεγόταν επανειλημμένα στις πρώτες θέσεις στο συμβούλιο του παραρτήματος αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης το οποιο υπηρέτησε απο την θέση του γραμματέα.
Διατέλεσε επι σειρά ετών Πρόεδρος της ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών καθώς και Πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας
Επαγγελματικά εργάστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στην Λαμπανίτσα, ως γραμματέας στην κοινότητας Τσουρίλα, ενώ το 1946 άνοιξε γραφείο διοικητικών υποθέσεων. Το 1953 ίδρυσε βιοτεχνία υφαντών η οποία λειτουργούσε μέχρι την συνταξιοδότηση του το 1981.
Να είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάζει.
Παραμυθιά: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παρόλας Παραμυθιά: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Παρόλας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.