ΦΤΩΧΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Του Παν. Νταή

ΦΤΩΧΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Του Παν. Νταή


Τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας για τα έτη 2020 – 2021, όπως παρουσιάστηκαν στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 30 – 3 – 2022 χαρακτηρίζονται από χαμηλές επιδόσεις και λίγα ουσιαστικά αποτελέσματα. Ήταν κάτι το αναμενόμενο βέβαια. Το είχαμε τονίσει και προεκλογικά, το είχαμε επισημάνει και σε σχετικές ανακοινώσεις για το πρώτο έτος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Οι δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι γνωστές και περιορισμένες. Αυτό μπορούν και αυτό κάνουν. Επιλέγουν να ασχοληθούν με τα μικρά τα οποία νομίζουν ότι γνωρίζουν και αποφεύγουν τα μεγάλα τα οποία φοβούνται γιατί δεν μπορούν να τα ελέγξουν. Βασίζονται στην αξιόλογη δουλειά και στις φιλότιμες προσπάθειες των δημοτικών υπαλλήλων, χωρίς να μπορούν να τους εμπνεύσουν και να τους υποστηρίξουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι για οκτώ περίπου χρόνια περιόρισαν τον Δήμο Ηγουμενίτσας στα δικά τους μικρά μέτρα. Έχασαν ευκαιρίες ανάπτυξης και απεμπόλησαν δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας. Ας σταχυολογήσουμε μερικά από τα κυριότερα …επιτεύγματά τους:

1.Δεν διεκδίκησαν την παραχώρηση στο Δήμο της Μαρίνας Ηγουμενίτσας και των καταφυγίων σκαφών Πλαταριάς και Συβότων και αρκέστηκαν στην παραχώρηση μόνο της χερσαίας ζώνης λιμένος, κάτι που ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει.

2.Άφησαν μεγάλα έργα, αναγκαία για την ανάπτυξη της περιοχής στον αυτόματο πιλότο (π.χ. περιφερειακός δρόμος) και αδράνησαν μπροστά σε αρνητικές για την περιοχή εξελίξεις (π.χ. αναστολή λειτουργίας Τμήματος ΤΕΙ, επιδείνωση της κατάστασης Δρεπάνου).

3.Δεν υποστήριξαν πραγματικά τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και τις ομάδες της σύγχρονης δημιουργίας της περιοχής μας.

4.Αναλώθηκαν σε τυπικές δράσεις προβολής και δεν πραγματοποίησαν καμία ουσιαστική ενέργεια για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (π.χ. ανάδειξη τοπικής γαστρονομίας).

5.Δεν μερίμνησαν για την επιτάχυνση της υλοποίησης μικρών και μεγάλων έργων, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα και χρόνος και το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων να παραμένει στάσιμο. Αρκούνται σε λίγα και μικρά έργα κυρίως βιτρίνας (με εξαίρεση στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας όπου εκτελούνται σημαντικά έργα) και δεν μπορούν να υλοποιήσουν μεγάλα έργα πνοής.

6.Δεν προστάτευσαν και δεν αξιοποίησαν την δημοτική περιουσία, την οποία παραχωρούν δωρεάν ή με εξευτελιστικά τιμήματα σε άλλες υπηρεσίες ή ιδιώτες.

7.Δεν σχεδίασαν και συνεπώς δεν εφάρμοσαν ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η πόλη να αντιμετωπίζει προβλήματα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να παλεύουν μόνοι τους, η ανακύκλωση να καρκινοβατεί και το κόστος αποκομιδής να αυξάνεται και να επιβαρύνει τους δημότες.

8.Δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

9.Δεν συμμετείχαν στην ψηφιακή πρόοδο του δημοσίου, με αποτέλεσμα το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες να παραμένει σταθερά χαμηλό.

Η κατάσταση αυτή δεν αξίζει στους δημότες της Ηγουμενίτσας, οι οποίοι επιζητούν ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, κάτι που πρέπει να αποτελεί χρέος όλων όσοι με τον οποιονδήποτε τρόπο ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται η συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων του Δήμου, γύρω από ένα κοινά αποδεκτό όραμα. Χρειάζεται η δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας γνώσης, εμπειρίας, αποτελεσματικότητας, ήθους και διάθεσης για προσφορά.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία αναλώνεται κυρίως στην διαχείριση μικροκομματικών, μικροπολιτικών και προσωπικών συμφερόντων, που πρέπει να τεθούν επιτέλους στο περιθώριο και να δώσουν τη θέση τους σε πολιτικές που προωθούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας.



Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
ΦΤΩΧΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Του Παν. Νταή ΦΤΩΧΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Του Παν. Νταή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 01, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.