Γιρομέρι: Με τα κλαρίνα στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων (+ΦΩΤΟ)

Γιρομέρι: Με τα κλαρίνα στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων (+ΦΩΤΟ)


Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην Ήπειρο. Στους ήχους του κλαρίνου ένας ολόκληρος τόπος αλλά και κάθε σπιθαμή του ξέρουν να κλαίνε, να αναστενάζουν, να χαίρονται.

Έμαθαν να αποχαιρετούν τους ξενιτεμένους με ένα τραγούδι, να τους υποδέχονται με ένα διαφορετικό.. Ξέρουν να τραγουδούν τη γέννηση, το γάμο αλλά και το θάνατο. Η παράδοση είναι ζωντανή…
Και τα έθιμα.

Ειδικά όταν αφορούν στους αγαπημένους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Η ανάμνηση τις μέρες των γιορτών είναι πιο έντονη. Εντονότερη γίνεται και η απουσία τους.

Οι κάτοικοι στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας όπως κάνουν χρόνια τώρα, αναβίωσαν σήμερα το ιδιαίτερο έθιμο.. Με τα «κλαρίνα» βρέθηκαν στο νεκροταφείο του ακριτικού και γραφικού χωριού και τραγούδησαν για τους νεκρούς τους.

Μόλις ολοκληρώθηκε η λειτουργία στην εκκλησία, ξεκίνησε το κλαρίνο. Η πομπή κατευθύνθηκε στο νεκροταφείο.
Οι οργανοπαίχτες δέχθηκαν τις παραγγελιές και πάνω σε κάθε μνήμα ακούστηκε το αγαπημένο τραγούδι του νεκρού.

Οι μουσικοί ήχοι σπάζουν τη νεκρική σιωπή και οι ζωντανοί γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν. Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια.

Έτσι η ζωή νικά το θάνατο.






Γιρομέρι: Με τα κλαρίνα στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων (+ΦΩΤΟ) Γιρομέρι: Με τα κλαρίνα στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 25, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.