Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων

Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων


Την ώρα που προαναγγέλλονται σε όλο και περισσότερες γραμμές της χώρας αυξήσεις – φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα, οι δύο κοινοπραξίες που εκτελούν τις τοπικές γραμμές στην Κέρκυρα διατηρούν τις ίδιες τιμές με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιτελείς τους, αναλόγως και με τις αυξήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν εταιρίες σε άλλες περιοχές της χώρας, ενδέχεται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις και εδώ…
Με δεδομένο ότι οι τιμές των καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ακτοπλοϊκές έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος, διατυπώνονται εντονότατες ανησυχίες τόσο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά όσο και στις έδρες εταιριών σε νησιωτικές περιοχές, πως εφόσον το ράλι των τιμών του πετρελαίου δεν αναστραφεί, θα υπάρξουν και περαιτέρω αυξήσεις στις αρχές του καλοκαιριού.

Ίδιες για την ώρα στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα, οι τιμές παραμένουν στα 40 ευρώ για ΙΧ και 10 για επιβάτη τόσο στην Kerkyra Lines όσο και στην Kerkyra Seaways, με έκπτωση και για τις δύο εταιρίες στο 50% για μόνιμους κατοίκους και για όσους κλείνουν on line.
Αντίθετα, αυξήσεις έχουν ήδη γίνει ή αναμένεται να γίνουν στις γραμμές που εξυπηρετεί ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι στην Αδριατική και που προσεγγίζουν Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, αυξάνοντας το κόστος των επισκεπτών που θέλουν να περάσουν ακτοπλοϊκώς με το όχημά τους…
Αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων της τάξης του 7% θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στα δρομολόγια από τον Πειραιά και 12% σε αυτά από τη Ραφήνα, ενώ ειδκά όσον αφορά τις αυξήσεις στον Πειραιά, αυτές έρχονται μετά και από προηγούμενη αύξηση της τάξης του 10% που έχει ήδη γίνει νωρίτερα φέτος! Αναμένεται, αν οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν δραστικά, να συνοδευτούν και από μια τρίτη αύξηση της τάξης του 5% μετά το Πάσχα.

Συζητήσεις για μέτρα
Πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα insider, αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, για την λήψη κάποιων μέτρων χωρίς όμως ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιβατών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχει καταθέσει στον κ. Πλακιωτάκη υπόμνημα ζητώντας δέσμη επτά μέτρων στήριξης του κλάδου.

“Φωνάζουν” για τις άγονες γραμμές
Αυτό που ζητά επίσης ο ακτοπλοϊκός κλάδος από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη είναι να καταβληθούν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν άγονες γραμμές τα 42 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από πέρυσι και αφορούν μισθώματα για δρομολόγια που έχουν εκτελεσθεί.

Εφιάλτης από το 2023;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, αναμένεται εκτόξευση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από το 2023, όταν θα μπει σε ισχύ το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων και στη ναυτιλία.
Όπως η ναυτιλία στο σύνολό της έτσι και το ακτοπλοϊκό πλοίο θα πρέπει να αγοράζει δικαιώματα για το 30% των ρύπων που εκπέμπει την πρώτη χρονιά, μέχρι σταδιακά να φτάσει στο 100%. Το τι σημαίνει αυτό είναι πολύ καθαρό από το παρακάτω παράδειγμα που είναι μεν θεωρητικό αλλά πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Μια εταιρεία που καταναλώνει για παράδειγμα 300.000 τόνους τον χρόνο σε πετρέλαιο έχει 1 εκατ. τόνους εκπομπές CO2. Για το 30% αυτών δηλαδή 300.000 τόνους θα αγοράσει δικαιώματα τα οποία σήμερα στοιχίζουν 100 ευρώ ο τόνος, άρα θα καταβάλει 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για ένα υψηλό ποσό το οποίο θα κληθεί να καταβάλει ο χρήστης των υπηρεσιών, δηλαδή είτε ο επιβάτης είτε το Δημόσιο εφόσον το πλοίο εξυπηρετεί άγονες γραμμές, καθώς το Δημόσιο είναι ο ναυλωτής.

πηγή: CorfuPress.com
Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.