Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, συμπράττει με τα όμορα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Νικόπολης, Άρτας) και οργανώνουν από κοινού τη δράση «Η Δύναμη των Τεσσάρων».
Σε λίγες μέρες, τέσσερις πήλινες πλαγγόνες, μία επιτύμβια στήλη και δύο μολύβδινα ελάσματα θα αποσπασθούν προσωρινά από τις μόνιμες συλλογές των αρχαιολογικών μουσείων Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων αντίστοιχα, για να ενταχθούν σε ομόλογες θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. Αντίστοιχος αριθμός αντικειμένων θα ταξιδέψει από το Μουσείο Ηγουμενίτσας στις αίθουσες των άλλων μουσείων που συμμετέχουν στη δράση, καλώντας το κοινό να ανακαλύψει κοινές εκφάνσεις της ιστορίας και του αρχαιολογικού πλούτου της Ηπείρου.
Της έκθεσης των αντικειμένων στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, προηγείται μία σύντομη ψηφιακή παρουσίαση των φιλοξενούμενων εκθεμάτων.

Η επιτάφια στήλη του Ευάρεστου. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην αίθουσα των ταφικών εθίμων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Ο Ευάρεστος έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, μόλις 18 ετών. Όπως φανερώνει το όνομά του, θα ήταν ελληνικής καταγωγής. Η μαρμάρινη επιτάφια στήλη του βρέθηκε στη ανατολική νεκρόπολη της Νικόπολης. Σε τέσσερις στίχους αναγράφονται το όνομα του νεκρού, το πατρώνυμο, Αγρίππας, η ηλικία και ο ύστατος χαιρετισμός ΧΑΙΡΕ.

Λίγα λόγια για τις επιτάφιες στήλες
Οι επιτάφιες στήλες αποτελούν το σήμα των τάφων και λειτουργούν για τους ζωντανούς ως η ταυτότητα του νεκρού.
Στη Θεσπρωτία η χρήση επιτάφιων στηλών φαίνεται ότι δεν ήταν διαδεδομένη. Ελάχιστες έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των οποίων η στήλη του εικοσιπεντάχρονου Πολύνικου, γιου του Ηρακλέωνος, από το ρωμαϊκό νεκροταφείο της Μαζαρακιάς.
Στη Νικόπολη, αντίθετα, έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός επιτάφιων στηλών. Είναι κατασκευασμένες από μάρμαρο ή ασβεστόλιθο, έχουν ορθογώνιο σχήμα και τοποθετούνται κάθετα στην κάλυψη των τάφων. Είναι λιτές και φέρουν χαραγμένα μόνο τα στοιχεία του νεκρού, συνηθέστερα στην ελληνική γλώσσα και εξαιρετικά σπάνια στη λατινική. Στις περισσότερες επιτάφιες στήλες αναγράφονται σε τρεις ή περισσότερους στίχους το όνομα του νεκρού, η ηλικία του και ο χαιρετισμός. Λίγα παραδείγματα αναφέρουν κάποιο αξίωμα του εκλιπόντος. Από τα 200 και πλέον γνωστά ονόματα των επιτάφιων επιγραφών της Νικόπολης, τα περισσότερα είναι ελληνικά. Η παρουσία δεύτερου ρωμαϊκού ονόματος δίπλα στο ελληνικό, όταν υπάρχει, φανερώνει ότι ο ελληνικής καταγωγής νεκρός ή κάποιος πρόγονός του θα είχε λάβει τη ρωμαϊκή πολιτεία (civitas Romana).
Βιβλιογραφία: Κωνσταντίνος Λ. Ζάχος, Μαρία Καραμπά, Οι νεκροπόλεις της Νικόπολης, Αθήνα 2015.

Σε επόμενη ανάρτησή μας, η παρουσίαση των μολύβδινων χρηστήριων πινακίων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων….
Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.