Το αναρριχητικό πεδίο στο Καρτέρι Θεσπρωτίας - Του Δημήτρη Γιούνη

Το αναρριχητικό πεδίο στο Καρτέρι Θεσπρωτίας - Του Δημήτρη Γιούνη


Ο νομός Θεσπρωτίας παρότι διαθέτει αρκετό ορεινό όγκο, μέχρι πρότινος αναρριχητικά δεν ήταν σχεδόν καθόλου ανεπτυγμένος. Αν εξαιρέσουμε κάποιες παλιότερες προσπάθειες από γιαννιώτες αναρριχητές κοντά στην Ηγουμενίτσα, που μείναν ανεκπλήρωτες, σχεδόν όλα τα πιθανά πεδία ήταν ανεκμετάλλευτα. Τα τελευταία χρόνια και πάλι Γιαννιώτες αναρριχητές σε αναζήτηση νέων προκλήσεων έχουν αρχίσει να δημιουργούν εκπληκτικά αναρριχητικά πεδία χειμερινά και καλοκαιρινά με διαδρομές για όλους. Αξιοποιώντας έτσι το τεράστιο δυναμικό του νομού της Θεσπρωτίας που συνδυάζει τις κατάλληλες χειμερινές συνθήκες με ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγλυφο βράχου.
Ένα από αυτά τα πεδία είναι και το Καρτέρι, το οποίο δημιούργησα το Γενάρη του 2022 με τη βοήθεια αρκετών φίλων από τα Γιάννενα. Το καθάρισμα μονοπατιού και βάσης έγινε σχεδόν εξολοκλήρου από μέλη του ΕΟΣ Ηγουμενίτσας. Και τέλος στα έξοδα για τον εξοπλισμό του πεδίου βοήθησαν οι ΕΟΣ Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας αλλά και ο Πέτρος Λάππας του οποίου τον ανοξείδωτο εξοπλισμό χρησιμοποιήσαμε εξ ολοκλήρου.


Ο βράχος είναι κόκκινος και γκρί ασβεστόλιθος τύπου θαλασσινός με τσέπες κολονέτα και μπόλικο γρεζι. Οι διαδρομές είναι αθλητικές με συνεχόμενη δυσκολία και πολύ ευχάριστο σκαρφάλωμα αποτελούμενο κυρίως από μακρινές κινήσεις σε τσέπες μικρές και μεγάλες. 
Το “καρτέρι” απευθύνεται σε νέους αναρριχητές που ψάχνουν να σκαρφαλώσουν τις πρώτες τους διαδρομές “επικεφαλής” αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους αναρριχητές που επιθυμούν να δοκιμάσουν τη τύχη τους είτε “προτζεκτάροντας” είτε “on sight” σε μεσαίες βαθμολογίες ενώ παράλληλα να απολαύσουν τον χειμερινό Θεσπρωτικό ήλιο ο οποίος χτυπά το πεδίο σχεδόν όλη τη μέρα.
Το πεδίο βρίσκεται (39.392986, 20.371735) δίπλα από το ομώνυμο χωριό παρκάρουμε ακριβώς από κάτω και η πρόσβαση είναι πέντε λεπτά ανηφορικό μονοπάτι. Για να προσεγγίσουμε το πεδίο αρκεί να πάρουμε την έξοδο της Εγνατίας για Καρτέρι ερχόμενοι από Γιάννενα (40 λεπτά) και Ηγουμενίτσα (15 λεπτά) ή την εθνική οδό Πρέβεζα Ηγουμενίτσας ερχόμενοι από Πρέβεζα κλπ.

ΚΑΡΤΕΡΙ Sector ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΘΑΡΙ:
1) Common people / 4c / 8bolts / 18m. / ***
2) Rotlicht proj. / 12bolts / 25m.
3) Αναπαράσταση / 4c / 7bolts / 18m. / **
4) Αναπαράσταση ext. / 6b+ / 13bolts / 28m. / ***
5) One flew over the owls nest / 5b / 9bolts / 15m. / **
6) One flew over the owls nest ext. / 6b / 13bolts / 25m. / ***
7) Splitting the atom / 5a / 6bolts / 15m. / **
8) Splitting the atom ext. / 6b / 12bolts / 25m. / ♪
9) Boy Ι love u / 5c / 7bolts / 15m. / ***
10) Boy Ι love u ext. / 6c / 13bolts / 25m. /***
11) Salto mortale / 7a / 10bolts / 25m. / ♪
12) Plastic world / 7a / 25m. / ***
13) Ερμής / 6c+ / 25m. / ♪
14) Baile de nahual / 6b+ / 25m. / ♪
15) Coffee and tv / 7a / 25m. / ***
16) سرزمین رویاها 6b+. / 6b+ / 25m. / ♪
17) True love will find u in the end / 7a / 9bolts / 20m. / ♪
18) Across the universe / 6b+ / 9bolts / 20m. / *
19) All apologies / 6a / 9bolts / 20m. / **

Sector ΕΟΣ Ηγουμενίτσας:
1) Χιονιστρα / 6a+ / 20m. / **
2) Σκορπιωνα / 6a / 20m. / *
3) Γκοριλας / 6b+ / 20m. / **
4) Πέρδικα / 6b / 8bolts / 18m. / **
5) Άγριο μέλι / 6a / 9bolts / 20m. / **

ΥΣ: Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος του πεδίου ένα Σάββατο του Γενάρη είχα τη χαρά να σκαρφαλώσω και να ανοίξω διαδρομές με την παρέα ενός νέου στην ηλικία αναρριχητή αλλά με πολύ δράση σε βράχια και αγώνες. Εκείνη την μέρα κάρφωσα 2 νέες διαδρομές με την καθοδήγηση του, των οποίων την πρώτη ανάβαση έκανε ο ίδιος. Αυτό που δεν ξέραμε εκείνη την μέρα, που ξεκίνησε βροχερή και κατέληξε ηλιόλουστη, ήταν ότι αυτές θα ήταν και οι τελευταίες διαδρομές που θα σκαρφαλωνε. Η απώλεια του μας επηρέασε όλους και μας θύμισε πόσο μόνοι είμαστε στο βουνό, ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται για την ορεινή διάσωση να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Εγώ θα τον θυμάμαι με το χαμόγελο που είχε στο ρελέ τελειώνοντας την πρώτη ανάβαση των νέων διαδρομών. Προς τιμή του η τελευταία διαδρομή που σκαρφάλωσε πήρε το όνομα τού.

Ο Ερμής Θεοχαρόπουλος στην τελευταία του ανάβαση

Το αναρριχητικό πεδίο στο Καρτέρι Θεσπρωτίας - Του Δημήτρη Γιούνη Το αναρριχητικό πεδίο στο Καρτέρι Θεσπρωτίας - Του Δημήτρη Γιούνη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.