Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας

Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας


Κύριοι
Σκοπός της επιστολής μας είναι αφενός μεν η βελτίωση και συμπλήρωση των υποδομών εξυπηρέτησης των σκαφών αναψυχής (ερασιτεχνικής αλιείας) και τουριστικών, αφετέρου δε η ικανοποίηση αιτημάτων όχι μόνον των μελών μας αλλά και ερασιτεχνών αλιέων άλλων περιοχών (ημεδαπών και αλλοδαπών) οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι μέσω των οδικών αξόνων την εύκολη πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ηγουμενίτσας ασκούντες από την ακτή την ερασιτεχνική αλιεία.
Συγκεκριμένα ως προς τους κατόχους σκαφών αναψυχής θεωρούμε ως επιεικώς απαράδεκτη την έλλειψη στην περιοχή Λιμένα Ηγουμενίτσας κατάλληλης ράμπας (γλύστρας) για την καθέλκυση και ανέλκυση σκαφών. Καθημερινώς γινόμαστε δέκτες παραπόνων από ιδιοκτήτες σκαφών οι οποίοι ενώ επισκέπτονται την περιοχή της Ηγουμενίτσας αδυνατούν να εξυπηρετηθούν και αναζητούν ράμπες (γλύστρες) είτε σε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών είτε σε άλλους λιμένες της Θεσπρωτίας. Όπως αντιλαμβάνεστε η έλλειψη αυτή πέραν της αυτονόητης δυσφήμισης της πόλης της Ηγουμενίτσας επηρεάζει δυσμενώς το οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης, μιας και “οδηγεί” τους ιδιοκτήτες των σκαφών σε άλλες περιοχές.
Προτείνουμε λοιπόν την άμεση επιδιόρθωση των δύο (2) υφισταμένων οι οποίες είναι μη λειτουργικές δεδομένου ότι, η μεν πρώτη ράμπα του Δρεπάνου τους χειμερινούς μήνες γεμίζει με φερτά υλικά (άμμο, ξύλα ,σκουπίδια ) και οι χρήστες για να την χρησιμοποιούν αναγκάζονται να την καθαρίζουν με ίδια μέσα , η δε δεύτερη ράμπα που βρίσκεται στην περιοχή του Λαδοχωρίου-θέση “τσιμέντα” κατασκευάστηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η στάθμη των υδάτων , και κατά την δεύτερη αποκατάστασή της δημιουργήθηκε “ σκαλοπάτι” με αποτέλεσμα τα τρέιλερ να ακινητοποιούνται .
Μακροπρόθεσμα βέβαια θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα κατασκευής κατάλληλης ράμπας (γλύστρας) καθ' υπόδειξη του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σε σημείο υπήνεμο και προσβάσιμο από το οδικό δίκτυο.
Ως προς τον μικρό υπήνεμο λιμένα προτείνουμε να αντικατασταθεί το μεταλλικό κρηπίδωμα το οποίο κακώς είχε κατασκευαστεί με διαβρώσιμο υλικό (στράντζα) και έχει διαβρωθεί με νέο κατασκευασμένο από μη διαβρώσιμο γαλβανιζέ υλικό.
Επείγει -σε περίπτωση μη έγκαιρης αποκατάστασής του - η άμεση απομάκρυνση της διαβρωμένης σιδηροκατασκευής η οποία μετά τις θεομηνίες της παρελθούσης χειμερινής περιόδου έχει αποξηλωθεί και εγκυμονεί κινδύνους για τα ελλιμενιζόμενα σκάφη αλλά και τους περιπατητές και κυρίως για τα ανήλικα τέκνα που συχνάζουν εκεί τους θερινούς μήνες.
Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις αρχές και υπηρεσίες της πόλης μας ότι είναι απαράδεκτο το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας να μην διαθέτει ένα υπήνεμο λιμένα κατάλληλο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών αναψυχής και επαγγελματικής αλιείας .
Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης και είτε να επεκταθεί είτε να κατασκευαστεί νέο σε άλλη θέση με υπόδειξη του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Η τελευταία μας παρέμβαση σχετίζεται με την εξασφάλιση χώρων άσκησης της Ερασιτεχνικής Αλιευτικής Δραστηριότητας από την ακτή ώστε οι πολλοί επισκέπτες της πόλης μας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα η οποία λόγω των επικείμενων εξελίξεων στην υπόθεση της Χερσαίας Ζώνης και των χρήσεών της τίθεται εν αμφιβόλω.
Προτείνουμε λοιπόν να δοθούν οι περιοχές των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών που έχουν τεθεί -ή προβλέπεται να τεθούν σύντομα – εκτός λειτουργείας , προς χρήση για αναψυχή και ερασιτεχνική αλιεία με κατάλληλες παρεμβάσεις μικρού κόστους για την διασφάλιση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών ( φωτισμός, ύδρευση, καθίσματα ,χώροι υγιεινής, χώροι στάθμευσης κλπ)
Επίσης παρακαλούμε την Λιμενική Αρχή να εξετάσει την δυνατότητα χρήσης εκ μέρους των Ερασιτεχνών Αλιέων των κρηπιδωμάτων του λιμένα για συγκεκριμένες ώρες και οπωσδήποτε εκτός της τουριστικής περιόδου.
Προς επίρρωση των προαναφερθέντων έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε στην διάθεσή σας φωτογραφίες των επίμαχων σημείων και το κυριότερο να αιτιολογήσουμε δια ζώσης -εφόσον βέβαια προσκληθούμε - τις προτάσεις μας σε θεματικές συσκέψεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Με τιμή

Για τον
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “ΚΟΥΣΤΩ”
Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Παπαγιάννης

Για τον 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
 ΑΛΙΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΠΑΜΒΩΤΙΣ”
ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (IOANNINA FISHING CLUB)
Ο Πρόεδρος Κων/νος Φρίγκας
Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.