Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ



Τροπολογία για την υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, Μάριος Κάτσης, Νατάσα Γκαρά και Πάνος Σκουρολιάκος, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική παρέμβαση όπου με οριζόντιο, καθολικό και διαφανή τρόπο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του Τύπου καθώς και των εκδοτικών οίκων, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία τριετία.
Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι με την από 7/12/2021 απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρώπης (ECOFIN) και την σχετική Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EK και την εν συνεχεία Οδηγία 2022/542 (δημοσιευθείσα στις 5 Απριλίου 2022 στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ) δίνεται η ευχέρεια στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, κάτω και από το ελάχιστο όριο του 5% καθώς και απαλλαγή με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, σε επτά αγαθά και υπηρεσίες της επιλογής τους, που καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, νερό, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα υγιεινής, μεταφορά προσώπων και ορισμένα πολιτιστικά αγαθά (βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά).
«Η ενεργειακή κρίση, η γενικευμένη ακρίβεια σε πρώτες ύλες κ.ά. έχει εκτοξεύσει κατακόρυφα το κόστος εκτύπωσης βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων πλήττοντας ακόμη περισσότερο το χώρο των εκδόσεων και του Τύπου, όπου οι πωλήσεις φθίνουν συνεχώς. Η παρατεταμένη πανδημική κρίση όξυνε ιδιαίτερα τα οικονομικά προβλήματα του Τύπου και των εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας», αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ως προς το χαρτί και την παραγωγή των βιβλίων, σημειώνουν ότι ο ΦΠΑ είναι στο 24% ενώ ή πώλησή τους είναι στο 6%, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος από τη ρευστότητα να εγκλωβίζεται σε πιστωτικό ΦΠΑ που καθυστερεί όμως να επιστραφεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, εκδότες καταφεύγουν στη λύση να γίνονται αγοραστές των βιβλίων τους από τους τυπογράφους, κάτι που είναι ανεπαρκές και οδηγεί σε στρεβλώσεις.
Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ρευστότητα στον χώρο των εκδόσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αναφέρουν οι βουλευτές και σημειώνουν ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των εκδοτών – βιβλιοχαρτοπωλών η εξομοίωση του ΦΠΑ στα στάδια παραγωγής και πώλησης του βιβλίου. Υπογραμμίζουν επίσης ότι χρειάζεται άμεσα λήψη καθολικών μέτρων για την οριζόντια ενίσχυση της εκδοτικής παραγωγής βιβλίων, αλλά και του Τύπου, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Τι προβλέπει ακριβώς η τροπολογία
«Προστίθεται στο αρ. 21 του ν. 2859/2000 (όπως ισχύει) «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)» παράγραφος 1Β. ως εξής:
1Β. Υπάγονται σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ τα κάτωθι πολιτιστικά αγαθά: Βιβλία και βιβλία με εικόνες για παιδιά. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις. Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη, εικονογραφημένη ή μη έστω και δεμένη. Χαρτί για την παραγωγή-εκτύπωση των ως άνω ή άλλων πολιτιστικών αγαθών.
Ως προς τα ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ (παράγραφος 1 του άρθρου 21) / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ισχύει ότι:

Α. ΑΓΑΘΑ
Βιβλία και βιβλία για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4901, ΕΧ4903), εκδόσεις αυτών, οπτικές ή ακουστικές, εγγεγραμμένες σε υλικό υπόθεμα των Δ.Κ. ΕΧ8523 και Δ.Κ. ΕΧ8543 και σε συσκευές της Δ.Κ. ΕΧ8519. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις (Δ.Κ. 4902). Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη, εικονογραφημένη ή μη έστω και δεμένη (Δ.Κ. 4904). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας ορίζεται σε μηδέν τοις εκατό (0%)».
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.