Θεσπρωτία: Στα γραφεία κτηματογράφησης καλούνται ιδιοκτήτες, από όπου θα διέλθει ο αγωγός αερίου EastMed

Θεσπρωτία: Στα γραφεία κτηματογράφησης καλούνται ιδιοκτήτες, από όπου θα διέλθει ο αγωγός αερίου EastMed


Το πρώτο βήμα για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East Med, έκανε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Λίγους μήνες μετά την απόσυρση της στήριξης του έργου από τις ΗΠΑ και ελάχιστες μέρες μετά τη θετική ανάλυση του αμερικανικού think tank Atlantic Council, ο East Med ξαναβγαίνει μπροστά μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ του φακέλου της ΠΠΠΑ, η οποία ενσωματώνει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Εταιρεία Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας / Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών Α.Ε. (IGI Poseidon S.A.) θα υλοποιήσει το έργο Αγωγός EastMed (“EastMed Pipeline Project ”). Στην εταιρεία συμμετέχουν ισομερώς η Ελληνική εταιρεία ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. και η Ιταλική EDISON.

Το Χερσαίο Τμήμα του έργου στην Ελλάδα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed και των συνοδευτικών αυτού εγκαταστάσεων, ο οποίος εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος περίπου 555 χιλιομέτρων (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αγωγού προς Μεγαλόπολη προκειμένου να συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο), με αφετηρία την περιοχή του οικισμού Αγ. Φωκάς της Π.Ε. Λακωνίας, διασχίζει την Πελοπόννησο με κατεύθυνση βορειοδυτική, καταλήγει στον Πατραϊκό κόλπο δυτικά της πόλης της Πάτρας, διασχίζει με υποθαλάσσιο τμήμα τον Πατραϊκό κόλπο και συνεχίζει με χερσαίο υπόγειο τμήμα από το σημείο προσαιγιάλωσης ανατολικά της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έως το Φλωροβούνι, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, στο Δ. Ηγουμενίτσας.

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτείται η διαδικασία της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του. Η εταιρεία Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών Α.Ε. έχει αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης αυτής στη Σύμπραξη των εταιρειών C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και SAIPEM S.p.A.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της παραπάνω μελέτης η Εταιρεία C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., μέλος της ανωτέρω Σύμπραξης, έχει αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων/πινάκων, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, για το χερσαίο τμήμα του Έργου που εκτείνεται από το Διοικητικό όριο της Π.Ε. Λακωνίας ως το Φλωροβούνι στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (μήκους περίπου 555 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αγωγού προς Μεγαλόπολη). Η εν λόγω μελέτη εκπονείται από την εταιρεία “ΛΙΝΑΡΔΟΣ Μ.ΙΚΕ“, η οποία είναι εγκεκριμένος υπεργολάβος της C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες των Δήμων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΤΑ και ΣΠΑΡΤΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ, των Δήμων ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ και ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΑΣ, των Δήμων ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ και ΗΛΙΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ, του Δήμου ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΧAΪΑΣ, των Δήμων ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ και ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, των Δήμων ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ, και ΑΡΤΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ, των Δήμων ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του παραπάνω Αγωγού να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης.
Θεσπρωτία: Στα γραφεία κτηματογράφησης καλούνται ιδιοκτήτες, από όπου θα διέλθει ο αγωγός αερίου EastMed Θεσπρωτία: Στα γραφεία κτηματογράφησης καλούνται ιδιοκτήτες, από όπου θα διέλθει ο αγωγός αερίου EastMed Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.