Ερώτηση στην Βουλή από την Ελληνική Λύση για τα καμώματα τοπικών παραγόντων της Θεσπρωτίας για τους Κοσοβάρους

Ερώτηση στην Βουλή από την Ελληνική Λύση για τα καμώματα τοπικών παραγόντων της Θεσπρωτίας για τους Κοσοβάρους


Ερώτηση των:
Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Κωνσταντίνου Χήτα, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:
Τον κ. Υπoυργό Εξωτερικών
Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Καταγγελίες για καμώματα τοπικών “παραγόντων” της Θεσπρωτίας με την ευκαιρία της έλευσης Κοσοβάρων για φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα τα οποία έδωσαν βάση σε ακραίους κύκλους της Αλβανίας & του Κοσόβου να πανηγυρίζουν, με δηλώσεις του τύπου: “Η Ελλάδα βαίνει προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου”(!)»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
πληροφορηθήκαμε από τοπικά Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της Θεσπρωτίας («thespro.gr» & «Epiruspost.gr») την διοργάνωση επαναληπτικού φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα από το τμήμα Αθλητισμού, του «Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.», του Δήμου Ηγουμενίτσας, την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, μεταξύ της μικτής ομάδας παλαίμαχων Κέρκυρας – Ηπείρου και της ομάδας παλαίμαχων της αποκαλούμενης «Εθνικής Ομάδας του Κοσόβου». 
Ο πρώτος φιλικός αγώνας είχε διεξαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Κόσοβο, εκπληρούμενων των νόμιμων ταξιδιωτικών προϋποθέσεων από πλευράς Ελληνικής αποστολής. 
Με δεδομένο ότι, το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, ως κρατική οντότητα, μέχρι στιγμής, το πρώτο για το οποίο θα έπρεπε να μεριμνήσει η αποστολή αθλητών, που ξεκίνησε για την Ηγουμενίτσα, όφειλε να είναι η εξασφάλιση βίζας στα μέλη της. 
Όμως, μόλις αφίχθηκαν στο Μαυρομάτι, κοντά στα μεσάνυχτα, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα μέλη της ως άνω αποστολής, δεν είχαν την απαραίτητη θεώρηση (βίζα).
Στην περίπτωση αυτή, και χωρίς να δοθεί καμία επαρκής εξήγηση για την απουσία βίζας από τους Κοσοβάρους, έγινε μία σειρά «παρεμβάσεων», προκειμένου να περάσουν χωρίς βίζα τα σύνορά μας τα μέλη της ανωτέρω αποστολής. 
Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι, ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και δόθηκε το «πράσινο φως» για την είσοδό τους, χωρίς, μέχρι στιγμής, να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 
Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι, δόθηκε τουριστική βίζα δύο ημερών σε όσα μέλη εκ της παραπάνω αποστολής δεν είχαν φροντίσει να την εκδώσουν –άγνωστο για ποιο λόγο- και έτσι, τα εν λόγω άτομα έφτασαν στην Ηγουμενίτσα.
Η επόμενη μέρα βρήκε υπεύθυνους και ανεύθυνους για το παραπάνω γεγονός να μην γνωρίζουν τίποτα: Ούτε για ποιον λόγο το ταξίδι των ανωτέρω έγινε χωρίς βίζα, ούτε για το ποιος έλαβε την απόφαση να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη παράτυπη διαδικασία. 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την αποστολή των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Κοσόβου συνόδευαν δύο «Υπουργοί» της περιοχής, από δε Ελληνικής πλευράς, η εκπροσώπηση περιορίσθηκε σε δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, η κεντρική πολιτική ηγεσία να είχε άγνοια για τα παραπάνω τεκταινόμενα. 
Η παραπάνω ξένη αποστολή, πάντως, κατευθύνθηκε προς την Ηγουμενίτσα, συνοδεία αστυνομίας.
Τα ως άνω καμώματα των τοπικών «παραγόντων» της Θεσπρωτίας, με την ευκαιρία της έλευσης των άνω αναφερόμενων Κοσοβάρων για έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, έδωσαν πάτημα σε ακραίους κύκλους στα Τίρανα και στην Πρίστινα να πανηγυρίζουν, με αποτέλεσμα αυτής της επιπόλαιας στάσης, το να δίνεται δικαίωμα να προωθούν ακραίοι κύκλοι στο Κόσσοβο και στην Αλβανία δηλώσεις του τύπου: «Η Ελλάδα βαίνει προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου(!!)». 
Αν η έλευση των ανωτέρω παλαιμάχων, όμως, είχε ολοκληρωθεί κατόπιν τήρησης των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, δεν θα είχε συμβεί, προφανώς, τίποτα. 
Όπως φαίνεται, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν εξωτερική πολιτική κατά το δοκούν. 
Σημειωτέο ότι, μετά την διάσταση που πήρε το θέμα της μη νομότυπης εισόδου της αποστολής του Κοσόβου στο Μαυρομάτι, όλοι οι φορείς της Θεσπρωτίας ήταν απόντες από το γήπεδο, ενώ ο αγώνας έληξε άδοξα, λόγω βροχής….

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Αληθεύει, κατά πως ισχυρίζονται στα Μ.Μ.Ε. παράγοντες του Δήμου της Ηγουμενίτσας, ότι είναι «συνήθης πρακτική» από τις αρμόδιες Αρχές (ΕΛ.ΑΣ, Τελωνείο) το ως άνω περιγραφόμενο «πέρασμα» Κοσοβάρων από το Μαυρομάτι να γίνεται χωρίς βίζα, με αστυνομικούς και τελωνειακούς να καταφθάνουν εκεί, μέρα παρά μέρα, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο διαφόρων προσώπων προερχόμενων από την περιοχή του Κοσόβου;
2. Ενημερώθηκαν οι Υπηρεσίες των Υπουργείων σας για την ως άνω αναφερόμενη παράτυπη είσοδο; Αν ναι, γιατί επετράπη σε αναρμόδιες τοπικές Αρχές να λειτουργήσουν με τον παραπάνω περιγραφόμενο παράνομο τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία για τα ανωτέρω περιγραφόμενα απαράδεκτα σχόλια σε ακραίους κύκλους, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στα πλαίσια μιας χρονικής συγκυρίας, όπου Κοσοβάροι και Αλβανοί διεξάγουν εκδηλώσεις περί δήθεν «γενοκτονίας» των Τσάμηδων(!);

Οι Eρωτώντες Βουλευτές
Κυριάκος Βελόπουλος
Κωνσταντίνος Χήτας
Ερώτηση στην Βουλή από την Ελληνική Λύση για τα καμώματα τοπικών παραγόντων της Θεσπρωτίας για τους Κοσοβάρους Ερώτηση στην Βουλή από την Ελληνική Λύση για τα καμώματα τοπικών παραγόντων της Θεσπρωτίας για τους Κοσοβάρους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες