Ξεκινάει το ταξίδι του το Πολυφωνικό Καραβάνι

Ξεκινάει το ταξίδι του το Πολυφωνικό Καραβάνι 


Το Πολυφωνικό Καραβάνι γιορτάζει φέτος την παγκόσμια αναγνώρισή του, με την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας εδώ κι ενάμιση χρόνο την πρώτη και τη μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μεριάς της Ελλάδας και μια από τις, μόλις, 29 εγγραφές διαχρονικά από τα 180 κράτη – μέρη της Σύμβασης της UNESCO.
Στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων «Τo Πολυφωνικό Καραβάνι ως Καλή Πρακτική Διαφύλαξης του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού», η «Άπειρος» προσκαλεί στο Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι 2022 που θα ταξιδέψει από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου, από την Δημητσάνα και τη δυτική Μακεδονία σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο και στις δύο όχθες των συνόρων!


Δημητσάνα, Παλιά Σαγιάδα, Αμπελώνας (Πόβλα), Γίτανα, Λίας, Λαγκάβιτσα, Αγία Μαρίνα, Κτίσματα, Δολό, Παρακάλαμος, Ελληνικό, Βωβούσα, Περιβόλι, Αβδέλα, Αετομηλίτσα, Γράμμος, Πληκάτι, Καστάνιανη Κόνιτσας, Κόνιτσα, Κεφαλόβρυσο, Πωγωνιανή, Ποντικάτες, Ορεινό, Στρατίνιστα, Κοσοβίτσα, Σελλειό, Βρωμερό, Χειμάρρα, Δερβιτσάνη, Αντόν Πότσι, Πολύτσανη, Σωτήρα είναι μερικοί από τους σταθμούς του φετινού μεγάλου ταξιδιού των φωνών!

Κάθε μέρα και σε άλλους τόπους, κάθε τόπος και άλλες δράσεις, ένα πολύτροπο ταξίδι μύησης στα κοινωνικά και φυσικά τοπία της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας. Ανταμώματα, αυτοσχέδια γλέντια, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, περιοδεύουσα, επιτόπια μαθητεία κοντά σε βιωματικούς ερμηνευτές, προβολές, περιήγηση, είναι οι κύριες, διαχρονικές δράσεις του Πολυφωνικού Καραβανιού που, κάθε χρονιά, προσαρμόζονται και εμπλουτίζονται με βάση τους, κάθε φορά, προσανατολισμούς του.

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών είναι ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο αποκαλυπτικό, πιο γενναιόδωρο. Το Πολυφωνικό Καραβάνι που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική “Άπειρος» με απαρχή το 1998, είναι ένα ταξίδι παντός καιρού, ταξιδεύοντας όλες τις εποχές αλλά και σε όλες τις περιόδους, σε πείσμα των δυσκολιών. Έτσι, το Πολυφωνικό Καραβάνι ταξιδεύει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εν μέσω πανδημίας, με την έγνοια της αλληλοπροστασίας.

Στον απόηχο της κορυφαίας αναγνώρισης, ευχαριστεί επιτόπια χωριά, συλλόγους και θεσμούς που στήριξαν την εγγραφή του, όπως το Δολό και τη Στρατίνιστα Πωγωνίου, την Πόβλα και την Παλιά Σαγιάδα Θεσπρωτίας, το Φεστιβάλ Βωβούσας, το Kέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τη Δερβιτσάνη, τον Δήμο Δερόπολης και άλλους, προβάλλοντας μια αναγνώριση που αντανακλά στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, στην κοινότητα πολυφωνίας και τις περιοχές της.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έχει θέσει υπό την αιγίδα της το Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι 2022 ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει σειρά δράσεων της «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι). Σημαντική είναι η συνεργασία των κατά τόπους φορέων που αποτελούν πολύτιμους παραστάτες του έργου του Πολυφωνικού Καραβανιού. Το σύνολο των δράσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο και πρόσβαση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου τετραήμερου έχει ως ακολούθως:

Πέμπτη 28.7
Δημητσάνα, 19:30. Παρουσίαση του Πολυφωνικού Καραβανιού στο 3ο Θερινό Σχολείο της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Παρασκευή 29.7
Παλιά Σαγιάδα, 7 μμ. Πολυφωνικά αντίκρυ στο Ιόνιο – με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», του πολυφωνικού της Χειμάρρας και άλλων βιωματικών ερμηνευτών
Αμπελώνας (Πόβλα), 10 μμ. Πολυφωνικό γλέντι – με τη συμμετοχή ομίλου του Πολυφωνικού Καραβανιού, βιωματικών ερμηνευτών από Πόβλα, Λίμποβο και της κομπανίας του Σπύρου Αντωνίου

Σάββατο, 30.7
Γίτανα 10 πμ. Συμβολική εκδήλωση με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», 25 χρόνια μετά την πρώτη εκδήλωση στο χώρο του αρχαίου θεάτρου (1997)
Αγία Μαρίνα Πωγωνίου, 5:30 μμ. Αντάμωμα με το πολυφωνικό της Κοσοβίτσας – ένα χωριό, ένα τραγούδι, δύο χώρες
Δολό Πωγωνίου, 9 μμ. Πωγωνίσιο πολυφωνικό γλέντι – με αυτοσχέδιους ομίλους από το Δολό, την Πολύτσανη, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», την κομπανία του Βασίλη Ντάκα

Κυριακή 31.7
Ελληνικό Ιωαννίνων, 1 μμ. Οι φωνές της πέτρας σμίγουν με την τέχνη της πέτρας. Οικοδεσπότης το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θόδωρος Παπαγιάννης».
Βωβούσα, 6 μμ. Πολυφωνικά για τα νερά και τα γεφύρια – το ετήσιο αντάμωμα του Πολυφωνικού Καραβανιού με το Φεστιβάλ Βωβούσας

«’Απειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι
apiros@otenet.gr, 6973 342 113
Ξεκινάει το ταξίδι του το Πολυφωνικό Καραβάνι Ξεκινάει το ταξίδι του το Πολυφωνικό Καραβάνι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες