Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας

Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας κατά το έτος 2022. Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος υλοποιήθηκαν δύο διαφορετικές ροές κινητικότητας για συνολικά 28 καταρτιζόμενους της μονάδας. Η πρώτη ροή πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το διάστημα από 5 έως 20 Απριλίου 2022, ενώ στη ροή συμμετείχαν καταρτιζόμενοι των ειδικοτήτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (CHEF)» και «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας». Στη δεύτερη ροή του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου, το διάστημα από 25 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου 2022, συμμετείχαν καταρτιζόμενοι των ειδικοτήτων «Διασώστες – πλήρωμα ασθενοφόρου» και «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας –Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής».

Και οι δύο ροές του προγράμματος Erasmus+, με κωδικό 2020-1-EL01-KA102-078354 και τίτλο “Αναπτύσσοντας Επαγγελματικές Δεξιότητες στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας” υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Σχετικά με την πρώτη ροή οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (CHEF)» πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση σε υπερσύγχρονες επαγγελματικές μονάδες του χώρου, οι οποίες διέθεταν αφενός άρτια οργάνωση, αφετέρου άρτια υλικοτεχνική υποδομή. Συνεπώς και με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών του χώρου, οι σπουδαστές μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν νέες επαγγελματικές πρακτικές και τεχνικές.

Όσον αφορά την δεύτερη ειδικότητα που συμμετείχε στη ροή, δηλαδή «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», οι καταρτιζόμενοι πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ξενοδοχειακές μονάδες του Βουκουρεστίου ενώ εκπαιδεύτηκαν από έμπειρους επαγγελματίες σε διάφορους τομείς και αντικείμενα του κλάδου.

Σχετικά με την δεύτερη ροή κινητικότητας, οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Διασώστες – Πλήρωμα ασθενοφόρου» είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συνδυαστικά, τόσο πρακτική άσκηση όσο και να παρακολουθήσουν σεμινάρια εξειδίκευσης στο κέντρο «Τάγμα του Αγίου Ιωάννη» στην Λεμεσό της Κύπρου. Η πρακτική άσκηση έλαβε χώρα σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου και να γνωρίσουν νέες πρακτικές και τεχνικές, όπως αυτές εφαρμόζονται σε μια άλλη χώρα, στο αντίστοιχο σύστημα υγείας.

Όσον αφορά, τέλος, τους σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας –Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής»., είχαν την τύχη να πραγματοποιήσουν όχι μόνο πρακτική άσκηση αλλά και να παρακολουθήσουν επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια. Οι καταρτιζόμενες της ειδικότητας, είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ένα άρτια οργανωμένο, υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών κέντρο περιποίησης και φροντίδας// , το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά φιλικά προς το περιβάλλον υλικά καλλωπισμού, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με οικολογικά υλικά. Στο εν λόγω κέντρο οι καταρτιζόμενες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τις πλέον έμπειρες επαγγελματίες του χώρου, να γνωρίσουν ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί σε υλικά και τεχνικές και να τα εφαρμόσουν μεταξύ τους εν είδει πρακτικής άσκησης.

Οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και στις δύο ροές, είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες από άλλες χώρες, να γνωρίσουν διαφορετικές επαγγελματικές συνθήκες και να βιώσουν πραγματικές εργασιακές καταστάσεις άλλων χωρών. Μέσα από το πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και μαθησιακά μοντέλα, καθώς επίσης και να συγκρίνουν διαφορετικές εργασιακές συμπεριφορές, διαφορετικές επαγγελματικές μεθοδολογίες και νοοτροπίες.

Μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση με κατοίκους των χωρών υποδοχής, Ρουμανίας και Κύπρου, την επίσκεψη πλήθους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την πραγματοποίηση πολιτιστικών επισκέψεων σε διάφορες πόλεις των παραπάνω χωρών, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό αυτών των χωρών, να διευρύνουν τους γνωστικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες και να αισθανθούν έστω για σύντομο χρονικό διάστημα ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες και γενικότερα πολίτες του κόσμου. Επιτεύχθηκε έτσι ο στόχος της διεθνοποίησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν επιπλέον τη δυνατότητα να βελτιώσουν το γλωσσικό τους επίπεδο στην αγγλική γλώσσα και να αποκτήσουν νέες πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.

Επιχειρώντας μια ευρύτερη συνοπτική ωστόσο αποτίμηση του προγράμματος Erasmus+, διαπιστώνεται πως η υλοποίησή του, συμβάλλει αφενός στην επαγγελματική εξέλιξη των καταρτιζομένων, μέσα από την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, αφετέρου στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξή τους, διότι συμβάλλει στην καλλιέργεια του αισθήματος υπευθυνότητας και συνεργασίας, ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και προάγει το αίσθημα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

Σχετικά με τη δομή, αυτή αποκτά εμπειρία, διευρύνει το δίκτυο συνεργασιών της και ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από την τεχνογνωσία και τις επιμέρους διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος.

Το Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας, θα ήθελε να ευχαριστήσει την Εθνική Μονάδα Erasmus+, και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθειά μας για υλοποίηση ποιοτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ευελπιστεί σε αγαστή συνεργασία και στο μέλλον.
Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.