Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας


Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με τη μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.
Σε αυτό το σχεδιασμό του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι αγρότες έχουμε πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στηρίζουν δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ και η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ομόφωνο ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών, ως αποτέλεσμα της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής αλλά και της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι από μόνο του ικανό να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια που υπάρχουν. (Άλλωστε το Δ.Σ. Φιλιατών μόνο γνώμη εξέφρασε, αλλού παίρνονται οι αποφάσεις.) Γιατί αυτό το ΟΧΙ έχει στηριχθεί και από πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» και τη «απελευθέρωση» της ενέργειας. Γιατί ανήκουν στα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν στην Ευρωβουλή αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όλο το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο πατάει ο κάθε επενδυτής για να κατακτά κάμπους και βουνοκορφές στο όνομα μάλιστα της «πράσινης» ανάπτυξης που θα τάχα προστατεύσει το περιβάλλον. ΟΙ δυνάμεις αυτές μετρώντας το πολιτικό κόστος και συσκοτίζοντας τις αιτίες του προβλήματος έκαναν την αναγκαία προσαρμογή τους. Εξάλλου οι αρχικές εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν σε θετική κατεύθυνση.
Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της "πράσινης" ανάπτυξης, του green new deal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.
Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων συνοδεύεται, εκτός των άλλων, με "απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ", προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα "αρπακτικά" της "πράσινης" ενέργειας. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη έχουμε επιβαρυνθεί με το τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον λαό.
Πλέον όλοι έχουμε πείρα. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα τους μόνους ωφελημένους που θα έχει είναι οι μεγάλοι ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί είναι που αρπάζουν την ευκαιρία για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και να βγάλουν τεράστια κέρδη καταστρέφοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο της Μουργκάνας με τεράστιες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.
Την ίδια στιγμή ο λαός της Θεσπρωτίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ρεύμα στο σπίτι του, στο μαγαζί και στο χωράφι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σπιτιών που δεν έχουν ρεύμα.
Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Μουργκάνας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί θα μείνουν χωρίς βοσκοτόπια.
Καλούμε τον λαό της Θεσπρωτίας να μη συμβιβαστεί με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και να βγει στον αγώνα χωρίς καμία αναμονή και χωρίς να περιμένει κανέναν σωτήρα. Η πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων που φέρνουν σε δεινή θέση τον λαό μας είναι επιλογές όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας που υπηρετούν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν θα ζήσουμε στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας! 

Με την πάλη μας διεκδικούμε:
Να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα.
Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο τόπος μας με την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να μην θυσιαστεί η υγεία μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.
Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών, ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την "πράσινη ανάπτυξη" και το εμπόριο ρύπων.
Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες