Στην Ηγουμενίτσα οι ποδηλάτες που τρέχουν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Στην Ηγουμενίτσα οι ποδηλάτες που τρέχουν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα


Στην Ελλάδα επέστρεψαν οι ποδηλάτες, που με τον δικό τους τρόπο αποφάσισαν να ζητήσουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα κάνοντας τη διαδρομή «Λονδίνο – Αθήνα σε δύο ρόδες». Η παρέα ποδηλατών ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου από την αγγλική πρωτεύουσα και (σε αφετηρία με ιδιαίτερο νόημα) το Βρετανικό Μουσείο, για να φτάσουν στη χώρα όχι απλώς κρατώντας την ελληνική σημαία.
Η Βασιλική Βούτζαλη, μαζί με τους Στέφεν Στράιχ (Steffen Streich), Γιάννη Ευθυμίου, Βασίλη Κόρδα, Σταύρο Σούμα, διένυσαν μία απόσταση 1.965 χλμ. από το Λονδίνο ως την Ανκόνα, μεταφέροντας με δυναμισμό σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, και νότια Ιταλία το μήνυμα «Bring Them Back». Το πίσω μέρος της ποδηλατικής ενδυμασίας τους, που έφερε το χαρακτηριστικό σύνθημα, θύμισε σε κάθε μέρος και τοποθεσία την απαίτηση για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από την Αγγλία, στην πατρίδα τους.
Το πρωί της Τρίτης (23/8), οι πέντε ποδηλάτες έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, από όπου άρχισαν το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής τους. Μία πορεία που θα συνεχιστεί κατά σειρά σε Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δελφούς, Θήβα, πριν καταλήξει την Κυριακή (28/8) στην Αθήνα. Ο Γερμανός ποδηλάτης, Στέφεν Στράιχ, ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στη Μυτιλήνη, εξήγησε πως «φτάνοντας στην Ηγουμενίτσα, έλεγα στους συναθλητές μου ότι πατώντας το πόδι μου σε ελληνικό έδαφος αισθάνομαι μέσα μου κάτι που δεν το ένιωθα ούτε στην πατρίδα μου! Κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω».
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, είναι πλέον δεύτερη πατρίδα του και μιλώντας για τον σημαντικό σκοπό της επιστροφής των Μαρμάρων, επισήμανε πως «συνδέθηκα άμεσα. Συνειδητοποίησα πως άξιζε και τον χρόνο και τον κόπο και βρήκαμε έναν τρόπο να αποτυπώσουμε την αγάπη μας για το ποδήλατο, αλλά κυρίως για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Αποκτήσαμε έναν σκοπό ώστε να δείξουμε σε όλους πως μπορούμε να κάνουμε πράγματα που έχουν σημασία. Να δείξουμε στον κόσμο ότι αν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να το πετύχεις».
Η Βασιλική Βούτζαλη τόνισε κατά την άφιξη ότι «παρά τις δυσκολίες, τις ξεπεράσαμε όλες με χαμόγελο και ανυπομονούμε να φτάσουμε το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, στη συνέχεια στο Μουσείο της Ακρόπολης και τέλος στο Παλαιό Φάληρο. Συνδυάζοντας διακοπές με το ποδήλατο, γεννήθηκε η ιδέα να προβάλλουμε κάτι όμορφο για τον ελληνικό πολιτισμό, τιμώντας παράλληλα και τρεις φίλους μας, τους Κώστα Κεσίνη, Στέλιο Γουλιέλμο, Θεοφάνη Μπάρλα, οι οποίοι έχουν φύγει από κοντά μας…».
Για την Βασιλική Βουτζάλη, η πορεία από το Λονδίνο στην Αθήνα «είναι η πορεία που πρέπει να πάρουν και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και να επιστρέψουν στο σπίτι τους!». Η αρχική σκέψη έγινε πράξη αφενός με τη βοήθεια ενός φίλου της, του ποδηλάτη, Κωνσταντίνου Χατζηπαντελή, ο οποίος είναι Γ.Γ. του Ινστιτούτου Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων, της Πολιτικής Προστασίας. Και αφετέρου με τη γενναιόδωρη συνεισφορά τόσο του κ. Αλέξη Κούλα όσο και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Τους πέντε ποδηλάτες θα συνοδεύσει επί ελληνικού εδάφους και ο Χρήστος Κορομηλάς, ποδηλάτης ΑμεΑ με περιορισμένη όραση. Σε όλες τις διαδρομές θα υπάρχει μαζί τους ένα συνοδευτικό όχημα και η Βασιλική Βουτζάλη εξήγησε ότι αυτό «είναι μία πολύτιμη συνεισφορά του “Honey & Bread” και του κύριου Α. Κούλα, ο οποίος φρόντισε να υπάρχει δίπλα μας το αυτοκίνητο, για ό,τι χρειαζόμαστε. Χάρη σε αυτό, η μόνη έννοια μας να είναι μόνο να γυρίζουμε το πετάλι και να χαιρόμαστε τη στιγμή και να φτάσουμε σε κάθε προορισμό, όπου θα μας περιμένουν φίλοι από τοπικές ποδηλατικές ενώσεις και ομάδες. Στη διοργάνωση υπήρξε η αμέριστη βοήθεια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και του Δημάρχου, κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλου, για ό,τι χρειάστηκε στο οργανωτικό κομμάτι του εγχειρήματός μας».
Στην πορεία των πέντε ποδηλατών στη χώρα μας, στόχος τους δεν είναι απλώς να φωνάξουν «Bring Them Back», αλλά να ενώσουν τις φωνές τους με τον κόσμο και αναμένουν στο πλευρό τους όσους ποδηλάτες επιθυμούν να τους ακολουθήσουν. Για τον τρίτο ποδηλάτη της παρέας, Σταύρο Σούμα, αυτό είναι ένας παράλληλος σκοπός, καθώς «δείχνουμε πως κάποιες απαιτήσεις δεν χρειάζονται φασαρίες ή και πολέμους. Το κάνουμε με έναν ειρηνικό και αθλητικό τρόπο, γιατί όλα λύνονται με τον πολιτισμό, που είναι ταυτόσημος της πατρίδας μας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «μία χούφτα ανθρώπων ξεκίνησε από την Ελλάδα για να πετύχει το δικό της “θέλω”, αρχικά με τον αθλητισμό και την ποδηλασία μας. Να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει πως όλα είναι πιο ωραία μέσα από τα σπορ. Αυτό που μας άρεσε, στην ιδέα της Βασιλικής για το μήνυμα υπέρ των Μαρμάρων, είναι πως αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και είναι αναγκαίο και επιτακτικό να επιστρέψουν στο σπίτι τους…
Η διαδρομή από το Λονδίνο μέχρι και την στιγμή που επιβιβαστήκαμε στο καράβι για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικές, καθώς υπάρχει μία διαφορετική ποδηλατική κουλτούρα, με μεγάλους ποδηλατοδρόμους που συνδέουν ακόμη και πόλεις. Εμείς, στην Ελλάδα, από την άλλη, διαθέτουμε άλλα στοιχεία, όπως ο ήλιος και η ατμόσφαιρα, πράγματα που μας θυμίζουν και μας δίνουν εκείνη την αρχαία δύναμη που προκαλεί αστείρευτη ενέργεια. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε και δυνατοί, ως λαός.
Στην Ηγουμενίτσα οι ποδηλάτες που τρέχουν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Στην Ηγουμενίτσα οι ποδηλάτες που τρέχουν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.