Για την Παραμυθιά μου, για τους τότε εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος

Για την Παραμυθιά μου, για τους τότε εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος


Για την ΠΑΡΑΜΥΘΙΆ μου...
Για τους τότε εκτελεσθέντες
δικούς μου ανθρώπους ...
Για τους τότε εκτελεσθέντες
ανθρώπους ΟΛΩΝ μας...

29/9/1943
Μια μαύρη μέρα για την Παραμυθιά μου , μια μαύρη μέρα για τον τόπο μου ... για την Θεσπρωτία μας...
Οι κατακτητές Γερμανοί , τα ανθρωπόμορφα αυτά ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ - ΝΑΖΙΣΤΙΚΆ κτήνη , ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 προκρίτους. ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 Παραμυθιωτες , διαλεγμενους με περισσό ζήλο , έτσι ώστε , όχι μόνο να ορφανεψουν οικογένειες , αλλά να ορφανεψει - ΚΥΡΙΩΣ - η ΠΌΛΗ ολόκληρη . Παράλληλα στόχος ήταν και η διάχυση φόβου στον ντόπιο πληθυσμό , έτσι ώστε να μη βοηθούν τις αντάρτικες ομάδες ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που είχαν αρχίσει έντονα πλέον να μάχονται τους Γερμανούς φασίστες .
Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας την 8/9/1943 , οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που αντικατέστησαν τους Ιταλούς ως κατακτητές στην Θεσπρωτία , επεδοθηκαν με ιδιαίτερη ΒΑΝΑΥΣΌΤΗΤΑ , ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ και ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ , με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό , στις ζωές και στις σοδειές τους , έτσι ώστε να μη μπορούν να βοηθούν τους αντάρτες , διασπειροντας παντού τον φόβο ... τον φόβο για ΟΛΑ ... Οι φασιστικές δυνάμεις των Γερμανών ναζιστών , εφαρμόζουν επίσης - με ιδιαίτερη πάντα ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ - την τακτική των αντιποίνων . Έτσι στις 10/9/1943 , η Γερμανική Διοίκηση Ηπείρου που έδρευε στα Γιάννενα , εξέδωσε διαταγή , σύμφωνα με την οποία για κάθε Γερμανό στρατιώτη , που θα πάθαινε οτιδήποτε ή οποιαδήποτε βλάβη από την δράση των ανταρτών , θα εκτελούνταν 10 Έλληνες πολίτες .
Έτσι λοιπόν μετά την εκτέλεση από τους αντάρτες 6 Γερμανών ( 5 στρατιώτες και 1 αξιωματικός ) στη Σκάλα της Παραμυθιάς , με βάση την προαναφερόμενη διαταγή , συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς , από το Γερμανικό Απόσπασμα ... σκορπίζοντας θρήνο και τρόμο σε όλη την περιοχή . Σκοτεινός και προδοτικός ο ρόλος Ελλήνων συνεργατών των κατακτητών - όχι μόνο στην παραπάνω εκτέλεση και ούτε βεβαίως μόνο στην περιοχή μας - πολλοί από αυτούς , μετά την απελευθέρωση είτε διαπομπεύθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό , είτε εκτελέστηκαν από τις αντάρτικες ομάδες πατριωτών .
Με το κείμενο μου αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό , δεν σκοπεύω να αναφερθώ αναλυτικά σε περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες .. Ίσως μια άλλη φορά ..
Σήμερα θα περιοριστω σε μία ΕΥΛΑΒΙΚΉ ΥΠΌΜΝΗΣΗ του στυγερου εκείνου εγκλήματος , αποτοκου της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας , με απόδοση τιμής σε όλους τους εκτελεσθέντες ...
Κλείνω αυτό το σημείωμα αισθανόμενος να με κατακλύζει μια αδηριτη ανάγκη και ως ελάχιστη τιμή στους εκτελεσθέντες , να με ωθεί να φωνάξω με όλη μου την δύναμη : Πολεμήστε παντού τον φασισμό . Ο φασισμός από όπου και αν εκπορεύεται , είτε από λευκό είτε όχι , ντόπιο , Έλληνα ή ξένο , από Ορθόδοξο στο θρήσκευμα ή Μουσουλμάνο , ή Καθολικό , ή άθεο ή οτιδήποτε άλλο , ο φασισμός αυτός δεν είναι απλά ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟΣ και ΑΠΆΝΘΡΩΠΟΣ ... ΠΡΈΠΕΙ να ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ , ΠΡΈΠΕΙ να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ , όποιο προσωπείο και αν έχει , όποια μορφή και αν παίρνει , όποιον μανδύα κι αν φοράει ...
Ο δρόμος , το ξέρω , είναι μακρύς , ο αγώνας δύσκολος και συνεχής ... Όμως πιστέψτε με , αξίζει . Είναι δε ο ελάχιστος φόρος τιμής στους 49 εκτελεσθέντες .
27/9/2021. ΆΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
Ηγ/τσα. Δικηγόρος
Για την Παραμυθιά μου, για τους τότε εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος Για την Παραμυθιά μου, για τους τότε εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.