Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας


Όπως είναι γνωστό μετά από πολλές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας είναι πλέον πραγματικότητα, με την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ είχαν χειριστεί την υπόθεση διαφορετικά και χρησιμοποιώντας οικονομικά και αναπτυξιακά επιχειρήματα, έπειθαν τους εταίρους – δανειστές ότι η συμφερότερη και πλέον κερδοφόρα για το δημόσιο λύση θα ήταν η λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ υπό κρατικό έλεγχο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι το προσφερόμενο ποσό για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και σίγουρα δεν δικαιολογεί τις πανηγυρικές δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, από τη στιγμή που ο διαγωνισμός τελικά δεν συγκέντρωσε μεγάλο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατά τα άλλα, οι λαλίστατοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δεν μας είπαν τίποτα ουσιαστικό για το επίμαχο ζήτημα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Το θέμα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Πέραν του θέματος της χερσαίας ζώνης, η τοπική κοινωνία απαιτεί να πληροφορηθεί άμεσα το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και του ιδιώτη – αγοραστή της ΟΛΗΓ ΑΕ. Πρέπει να έρθουν στο φως όλα τα σημεία που αφορούν τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, την τιμολογιακή πολιτική, την διασφάλιση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
Και φυσικά πρέπει να διεκδικηθούν σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και την τοπική κοινωνία. Όλα τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι η νέα κατάσταση δεν θα είναι ρόδινη, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις των τοπικών φορέων, μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι ευκαιρίες που ανοίγονται, προς όφελος της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής της.

ΚΑΤΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.